Разблажене акције (дефиниција) | Примери потпуно разблажених акција

Шта су разређене акције у оптицају?

Разблажене акције могу се дефинисати као укупан број акција које компанија има у одређеном тренутку и које власници могу претворити у уобичајени удео (конвертибилна обвезница, конвертибилне преференцијалне акције, опције на акције запослених). То се врши вршењем права које им је на располагању у вези са конверзијом таквих акција у нормалне акције.

  • Кад год се ови конвертибилни делови претворе у акције, то смањује зараду по акцији компаније.
  • То ће резултирати смањењем процента учешћа постојећих преосталих акционара компаније.

Компоненте потпуно разблажених акција изванредне

Постоје одређене компоненте у компанијама које имају могућност конверзије у капитал акционара. Најчешћи су конвертибилне обвезнице, конвертибилне преференцијалне акције и опције на акције запослених у предузећу.

# 1 - Конвертибилне обвезнице

извор: авиатор.аеро

То су дужнички инструменти које компанија издаје за прикупљање капитала за компанију. Одређене обвезнице су конвертибилне обвезнице, иако је већина обвезница неконвертибилне обвезнице. Конвертибилне обвезнице имају могућност претварања у капитал. Једном када се конвертују, они ће разблажити постојећи образац учешћа смањењем процента задржавања пре разређивања конвертибилних задужница.

# 2 - Конвертибилне преференцијалне акције

извор: Иелп

Преференцијалне акције имају карактеристике и дуга и капитала. Прима неке фиксне купоне попут дуга и има потраживање повећања капитала, баш као и капитал. Одређене преференцијалне акције су конвертибилне преференцијалне акције. Имају могућност претварања у капитал. Једном када се конвертују, они ће разблажити постојећи образац учешћа смањењем процента задржавања пре разблаживања преференцијалних акција.

# 3 - Опције и гаранције запослених

Компаније својим запосленима нуде опцију деоница која делује као накнада запосленима. Запослени имају могућност да је извршавају у одређено време и по одређеној цени. Једном када се конвертују, они ће разблажити постојећи образац учешћа смањењем процента задржавања пре разређивања опција конвертибилних деоница.

Погледајте ову табелу опција из Цолгате-ове 2014 10К. Ова табела пружа детаље о Цолгате-овим изванредним деоницама, као и просечну пондерисану цену извршења.

извор: Цолгате 10К Филинг

Пример потпуно разблажених акција

Претпоставимо пример да видимо како ове акције резултирају смањењем процента учешћа пре издавања таквих акција. Претпоставимо да компанија има 10.000 издатих акција издатих за 100 акционара.

Дакле, у овом случају, сваки акционар ће имати власништво над 1% неизмирених власничких удела компаније. Претпоставимо да комбинација конвертибилних дугова, конвертибилних преференцијалних акција и капиталних опција додаје 3000 деоница у збиру. Проценат учешћа појединачних акционара у капиталним акцијама компаније смањиће се на .8% у односу на ранији збир од 1%.

Пример Цолгате-а

До сада смо сазнали да су то углавном две врсте удела у предузећу. Један од њих су основни удели који не узимају у обзир ефекат конвертибилних елемената, а други разблажени ЕПС, који објашњава утицај конвертибилних елемената. Регулатори земаља обавезно пријављују и основну зараду по акцији и разблажену зараду по акцији. Ранији је нето приход по броју основних издвојених акција, а потоњи нето приход по разблаженим непромењеним акцијама.

Обичне акције Цолгате-а износиле су 930,8, а ефекат разводњавања због деоница и ограничених деоница је 9,1 милион. Према томе, потпуно разблажени удео износи 939,9 милиона.

Предности

  • Акцијске опције запослених које резултирају разблаженим ЕПС-ом помажу компанији да задржи успешног запосленог, што делује на надокнаду и мотивацију запосленог.
  • Када се конвертибилна задужница претвори у акције, то понекад смањи терет полуге за компанију.
  • Када се конвертибилна задужница претвори у акције, с времена на време то смањује трошкове капитала за компанију, јер су трошкови дуга углавном мањи од трошкова капитала.

Мане

  • То ће резултирати смањењем процента учешћа постојећих преосталих акционара компаније.
  • Смањује зараду по акцији предузећа која утиче на смањење процене предузећа.
  • Понекад се опције претварају у акције по врло нижој цени због унапред одређеног споразума; ово смањује зараду по акцији.
  • Када се конвертибилна задужница претвори у акције, тада с времена на време повећава трошкове капитала предузећа, јер у неким неповољним ситуацијама трошкови дуга могу бити већи од трошкова капитала.

Ограничења

  • Изванредне разводњене акције се рачунају и умањена зарада по акцији извештавају само јавна предузећа, а не приватне компаније.
  • Разблажена зарада по акцији је конзервативнији број, који узима у обзир најгори могући сценарио.
  • Од два основна и разблажена ЕПС-а, инвеститори ће увек гледати разблажени број ЕПС-а. Она одражава праву вредност као своју основу на претпоставци да се све разводне хартије од вредности конвертују, што није случај у већини случајева.

Важне тачке

  • Обавезно је да све компаније које јавно котирају пријављују разблажени број акција и такође смањену зараду по акцији.
  • Претпоставља се да је најгори могући случај и да је конзервативнији број.
  • Инвеститори увек узимају у обзир разблажену зараду по акцији, а не основну зараду по акцији, иако већину времена основни ЕПС даје истински одраз.

Закључак

Јавна предузећа имају мандат да пријаве и основни и разређени број акција. Од два основна и разблажена ЕПС-а, инвеститори ће увек гледати разблажени број ЕПС-а. Иако разблажен, ЕПС не одражава праву вредност, јер претпоставља да ће се све разводне хартије од вредности конвертовати, што није случај у већини случајева.