Финансијске институције (дефиниција, пример) | Топ 2 врсте

Шта су финансијске институције?

Финансијске институције су компаније у финансијском сектору које пружају широк спектар послова и услуга, укључујући банкарство, осигурање и управљање инвестицијама. Владе земље сматрају да је од суштинског значаја да надгледају и регулишу ове институције јер оне играју саставни део привреде земље.

Врсте финансијских институција

Постоји много различитих врста финансијских институција које постоје на финансијском тржишту за токове фондова. Они су подељени првенствено на основу врсте трансакција које су извршили, тј. Неки од њих су укључени у депозитарну врсту трансакције. Насупрот томе, други су укључени у недепозитарне врсте трансакција.

# 1 - Депозитарне институције:

Врсте депозитарних институција су -

Депозитарне институције могу легално да прихватају новчане депозите од потрошача. Ту спадају комерцијалне банке, штедионице, кредитне задруге и штедно-кредитна удружења. Различите врсте депозитарних институција објашњене су на следећи начин:

 • # 1 - Комерцијалне банке -Комерцијалне банке прихватају депозите од јавности и пружају сигурност својим клијентима. Због комерцијалних банака више није потребно држати при руци огромне велике валуте. Користећи погодности комерцијалних банака, трансакције се могу обављати чековима или кредитним / дебитним картицама.
 • # 2 - Штедња банака -Штедионице обављају функцију прихватања уштеђевине од појединаца и позајмљивања осталим потрошачима.
 • # 3 - Кредитне уније -Кредитне уније су удружења која стварају, поседују и њима такође управљају учесници који су добровољно повезани са штедњом свог новца, а затим га позајмљују само члановима свог синдиката. Као такве, ове институције су непрофитне организације које уживају статус ослобођеног од пореза.
 • # 4 - Удружење штедње и зајма - Ове институције прикупљају средства многих малих штедиша, а затим их позајмљују купцима кућа или другим врстама зајмопримаца. Специјализовани су за пружање помоћи људима у добијању стамбених хипотека.

# 2 - Недепозитарне институције:

Недепозитарне институције служе као посредник између штедиша и зајмопримаца, али не прихватају орочене депозите. Такве институције обављају своје активности позајмљивања јавности било продајом хартија од вредности или полисама осигурања. Недепозитарне институције укључују осигуравајуће компаније, финансијске компаније, пензијске фондове и узајамне фондове.

Савезна корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ) у Сједињеним Државама осигурава редовне рачуне депозита како би уверила појединце и предузећа у погледу сигурности њихових финансија код финансијских институција.

Предности

 • Суштинска улога финансијске институције у случају нових компанија које се могу суочити са потешкоћама у прибављању финансија од шире јавности. У том сценарију, финансијске институције могу ставити на располагање средства овим компанијама. Такође, проширење и модернизација могу се финансирати без превише напора од стране компанија.
 • Обезбеђује и ризични и зајамни капитал. Ове институције такође пружају услуге осигурања. Уз ове услуге, од ових институција се такође могу добити стручна упутства или савети за успешно планирање и праћење пројеката компаније.
 • У случају да компаније желе да увозе неке од машина или опреме ван своје матичне земље. Они могу потражити помоћ финансијских институција, јер те институције дају зајмове и гаранције за страну валуту, заједно са олакшицама одложеног плаћања.
 • Основне погодности поступака отплате и каматне стопе ових финансијских институција углавном су прикладне и економичне. Уз ове олакшице за отплату кредита на лагане рате такође се стављају на располагање заслужним забринутостима.

Мане

 • Постоје разна документација и други садржаји кроз које мора проћи концерн који тражи финансијска средства од финансијских институција. Потребно је време и напори забринутости која захтева финансирање. Такође, многи заслужни забринутости такође не могу добити помоћ због неиспуњавања одређених услова које су поставиле институције или због потребе за обезбеђењем.
 • Понекад су клаузуле о конвертибилности такође предвиђене у уговорима о зајму за зајам дат странкама, што поставља ограничења на аутономију управљања дотичном особом. Такође понекад инсистирају на именовању својих кандидата при позајмљивању одбора директора компаније.

Важне тачке

 • На неколико скала, ове финансијске институције могу да делују, тј. Од кредитних унија у локалној заједници до међународних инвестиционих банака. Ове институције се могу разликовати у зависности од величине, географије и обима.
 • Подељени су пре свега у две категорије, депозитарне институције и недепозитарне институције на основу врсте трансакција које они обављају.
 • Они се баве монетарним и финансијским трансакцијама попут депозита, зајмова, осигурања, инвестиција и размене валута.

Закључак

Стога се може закључити да финансијске институције пружају широк спектар пословних операција у сектору финансијских услуга. Док се неке од ових институција фокусирају на пружање услуга широј јавности, с друге стране, друге служе само одређеним потрошачима са специјализованијом понудом.