Уноси уназад (дефиниција) | Пример обрнутог уноса у рачуноводству

Дефиниција уноса уназад

Уноси обрнути су уноси у дневник који се раде на почетку обрачунске године / финансијске године да би се надокнадили уноси у дневник који се извршавају на крају непосредно претходне обрачунске године. Ови уноси се обично користе када су се у претходној обрачунској години трошкови или приходи обрачунали / платили унапред, а затим ће бити исплаћени или коришћени у текућој обрачунској години и више нису потребни за извештавање као имовину или обавезе пословања, стога су такви уноси сторнирани на почетку периода.

Пример уноса уназад

Можемо узети пример господина Даниела, који има основану компанију за електронику. Финансијска година пословања затвара се крајем децембра сваке године. Компанија је запослила особље средином децембра, за шта је плата износила 4.200 долара. Овај износ се обрачунава на крају децембра 2018. године и не плаћа се. Дакле, у време затварања пословних књига крајем децембра 2018. године, донеће се следећи унос за прилагођавање:

Сада у следећој години, тј. На почетку финансијске 2019. године, горенаведени унос ће бити обрнут и проћи ће следећи унос:

Овим примером преокрета на почетку нове финансијске године, ефекат претходног уноса ће бити поништен јер се обрнутим уносом ставља негативан салдо на рачун трошкова зарада.

Претпоставимо сада да је компанија исплатила зараду 9. јануара 2019. Компанија ће евидентирати исплату зараде особљу теретећи рачун трошкова зарада у износу од 4.200 УСД са припадајућим кредитом на готовинском рачуноводству који има исти износ.

Будући да на рачуну трошкова расхода за зараде у текућој финансијској години постоји негативан салдо од 4.200 америчких долара након избацивања ставке за преокрет, упис од 4.200 америчких долара довешће стање позитивног негативног са негативног.

Предности

Различите предности повезане с њим су следеће:

  • Доношење таквих уноса помаже у побољшању тачности финансијских извештаја компаније. Када се унос донесен у претходној години поништи, спречио је дуплирање признавања прихода или расхода у текућој години.
  • Особа која пролази такве уносе не захтева темељно и детаљно познавање рачуноводственог система због једноставности снимања уноса обрнутих ставки. То је зато што се рачун који је првобитно терећен у књигама рачуна књижи у сторнираним ставкама са истим износом, а кредитирани рачун терети у сторнираним ставкама са истим износом.

Мане

Мане повезане с њим су следеће:

  • У случају да постоји грешка у евидентирању обрнутог уноса од стране компаније, то може довести до прецењивања или потцењивања стања на рачунима који се користе за сторнирање уноса, а то ће корисницима пружити погрешне финансијске податке компаније финансијски извештај предузећа
  • Систем усвајања обрнутог уноса повећава терет рада особе која врши такве уносе, јер особи која врши унос уназад потребан је неки систем за праћење истих како би се осигурало да се она успешно заврше. Ово повећање радног оптерећења такође доводи до повећања шанси за добијање грешака.

Важне тачке

  • Уобичајено се користе за поједностављивање система књиговодства у новој финансијској години предузећа.
  • Помаже у побољшању тачности финансијских извештаја предузећа, јер када се обрне унос донесен у претходној години, спречава дуплирање признавања прихода или расхода у текућој години.
  • Рачун који је првобитно терећен у књигама рачуна претходне финансијске године, књижи се у обрнутим ставкама са истим износом на почетку текуће финансијске године; а рачун који је првобитно књижен у књигама рачуна терети се у ставкама за сторнирање са истим износом.

Закључак

Уноси сторнирања су различити уноси дневника који се прослеђују за надокнађивање уноса дневника који су прослеђени на крају непосредно претходне обрачунске године. тј. уносе се у пословне књиге предузећа првог дана обрачунског периода како би се уклонили уноси за прилагођавање претходног обрачунског периода предузећа, а то је последњи корак рачуноводственог циклуса. Није потребно да особа која пролази уносе за сторнирање треба да има темељно и детаљно знање о рачуноводственом систему због једноставности евидентирања тих уноса.

Много пута се преносе ставке обрнуте да би се исправиле грешке учињене на уносу док се пролази било који запис дневника. Међутим, систем доношења обрнутог уноса повећава рад особе која врши такве уносе и тиме повећава шансе за грешке. Корисницима финансијских извештаја предузећа може показати погрешну финансијску слику предузећа.