Акредитив или акредитив (врсте, карактеристика) | Како функционише акредитив?

Шта је акредитив?

Да би смањио кредитни ризик купљене робе, купац користи механизам плаћања генерално у случају међународне трговине која извознику даје економску гаранцију за гарантовани износ плаћања од стране банке издаваоца у случају да стварни купац не подмири обавезе, што је познато као писмо кредита, такође познатог као документарни кредит или кредит банака.

Објашњење

  • Акредитив из банке даје гаранцију за плаћање наведеног износа у одређеној валути у случају да продавац испуњава тачно дефинисане услове и доставља потребне документе у поменутом року.
  • Потребни документи укључују авионски товарни лист или теретницу, комерцијалне фактуре и потврду о пореклу. (Акредитив) игра веома важну улогу у међународним пословима, јер у обзир долазе различити фактори попут дистанце, различитих закона различитих држава итд.
  • За издавање акредитива продавцу или извознику који је такође познат и као корисник, купац или подносилац захтева или плаћа целокупан износ издавању акредитиву од банке или може да преговара о кредиту.

Како ЛЦ ради?

Даје сигурност приликом куповине и продаје. За заштиту продавца, ако купац није у могућности да плати, издавање банкама акредитива платиће продавца ако продавац може да испуни све услове наведене у писму. Поново за заштиту купца ако се испорука не догоди, купац ће платити помоћу резервног претплатника. Ова уплата је попут поврата новца и представља казну за компанију због њене немогућности да изврши посао. Стога ЛЦ пружа сигурност када су купци и продавци у различитим земљама.

9 Тип ЛЦ

Постоје различите врсте акредитива који се користе за међународне послове. Они су следећи:

# 1 - ДП ЛЦ или ДА

То је врста акредитива код којег се уплата мора извршити на датум доспећа у складу са условима кредита. Власнички папири на роби дају се купцу када се прихвате документи за плаћање. Купац тада мора извршити уплату износа на датум доспећа доспећа акредитива. Ово је врста акредитива код којег се плаћање врши према документима на презентацији.

# 2 - ЛЦ неопозив и опозив

Тип акредитива који је неопозив, а који се може отказати или измене могу се извршити само уз сагласност корисника, подносиоца захтева и потврду акредитива од банке. Опозиви ЛЦ може се отказати или извршити измене у било ком тренутку без претходног обавештавања корисника. Већина акредитива је неопозиве природе.

# 3 - Ограничени ЛЦ

Ограничени акредитив је онај код којег је одређена банка одређена да плаћа, прихвата или преговара о акредитиву. Овлашћење банке за издавање акредитива ограничено је на одређену банку како је номинована.

# 4 - Акредитив ЛЦ са регресом или без њега

Ако се корисник сматра одговорним имаоцу рачуна у случају нечасти, тада се тај акредитив сматра регресним. Ако се корисник не сматра одговорним, кредит се зна без регреса.

# 5 - Потврђена ЛЦ

Потврђена акредитивна банка је она код које саветодавна банка на захтев банке издаваоца даје додатак потврди да ће бити извршена уплата. Банка која потврђује је одговорна на исти начин као и она која је издала ЛЦ од банке. Банка која потврђује треба да изврши уплату ако ју је понудио корисник.

# 6 - Преносиви ЛЦ

То је врста акредитива који корисник може у целини или делимично пренети другом кориснику који се обично доставља продавцу. Други корисник не може даље да га пребаци другом кориснику.

# 7 - Назад натраг ЛЦ

У овој врсти акредитива ЛЦ, други ЛЦ отвара корисник у име другог корисника, при чему се први ЛЦ чува као обезбеђење другог. Ова врста акредитива је генерално отворена за добављаче.

# 8 - ЛЦ у стању приправности

Ово је врста акредитива која је попут гаранције за добро извршење посла или гаранције коју банка издаје у облику акредитива. Корисник ове врсте акредитива може затражити своје потраживање пружањем потребних докумената као што је поменуто у ЛЦ документу.

# 9 - Решавање ЛЦ

Овде је подносиоцу захтева дозвола да поново користи претплатничку дозволу на основу повлачења и уплате извршене према акредитивним местима.

Карактеристике

  • Ово је формални, финансијски или трговински инструмент о којем се може преговарати. Дакле, издавање акредитива из банке плаћа се кориснику или било којој банци коју је именовао корисник.
  • У случајевима када је акредитив преносив, корисник може доделити било којој другој банци или трећој страни или родитељу предузећа право да повуче новац у његово име. Користи се у оним ситуацијама када продавац није превише вољан да купцу припише кредит.
  • Ово је инструмент о коме се не може преговарати, али се може пренети уз сагласност подносиоца захтева.
  • У случају акредитива, међународни банкарски систем ступа на снагу и делује као посредник између продаваца и купаца који су међусобно удаљени и непознати.
  • Али, иако банкарски систем делује као посредник, он не сноси никакву одговорност за квалитет робе, оригиналност докумената или друге одредбе или услове поменуте у уговору о продаји. Међународна трговинска комора дала је посебне смернице и услове за писање акредитива који су глобално прихваћени и користе се.

Закључак

Дакле, овде разумемо да је акредитив акредитив писана обавеза плаћања, коју издаје банка купца или увозника, тј. Издавање акредитива из банке банци продавца или извозника, тј. Прихватање банке, преговарачка банка или плаћање банке. То је писмо које гарантује благовремено плаћање купца продавцу и тачан износ. Ако купац није у могућности да изврши плаћање приликом куповине, банка мора да покрије пуни или преостали износ куповине.