Тврдње ревизије (дефиниција, списак) | Топ 3 категорије

Шта су тврдње ревизије?

Тврдње ревизије су својствене тврдње руководства предузећа у вези са признавањем и приказивањем различитих елемената финансијских извештаја компаније који се користе за ревизију тих финансијских извештаја.

Они укључују процедуре које обично користе ревизори за тестирање смерница, политика, интерних контрола и процеса финансијског извештавања компаније. Ове тврдње су експлицитне или имплицитне изјаве и захтеви које је изнело руководство предузећа током припреме финансијских извештаја њиховог предузећа.

Ревизијске тврдње се првенствено односе на исправност различитих елемената финансијских извештаја и обелодањивања предузећа. Тврдње ревизије такође се називају тврдњама о финансијским извештајима и тврдњама руководства.

Различите категорије тврдњи

Тврдње ревизије могу се широко навести у три опште категорије које су наведене у наставку:

  1. Стања на рачуну - Ове се тврдње углавном односе на билансне рачуне на крају периода као што су средства, обавезе и биланс стања.
  2. Класе трансакција - На рачунима биланса успеха обично се користе ове тврдње.
  3. Презентација и откривање - Ове се тврдње баве презентацијом и обелодањивањем различитих рачуна у финансијским извештајима.

Списак тврдњи ревизије у вези са салдима на рачуну

# 1 - Постојање

Односи се на чињеницу да средства, обавезе и биланси стања споменути у књигама постоје на крају обрачунског периода. Ова тврдња је критична за рачуне имовине, јер је одраз снаге компаније.

# 2 - Комплетност

Односи се на чињеницу да су средства, обавезе и биланс стања, који је требало признати, евидентирани у финансијским извештајима. Треба да приметите да изостављање било ког аспекта рачуна може довести до погрешног представљања финансијског здравља компаније.

# 3 - Права и обавезе

Односи се на потврду да ентитет има право на власништво над имовином и обавезама за обавезе евидентиране у финансијским извештајима.

# 4 - Процена вредности

Ова врста тврдњи повезана је са правилном проценом имовине, обавеза и стања на капиталу. Процена ставки биланса стања мора бити тачна, јер ће прецењени или потцењени рачуни довести до погрешног приказивања финансијских чињеница. Процену вредности морате извршити правилно како би одражавала тачан и правичан положај финансијског стања предузећа.

Списак ревизијских тврдњи везаних за класе трансакција

# 1 - Појава

Односи се на чињеницу да су се догодиле све трансакције евидентиране у финансијским извештајима и да су повезане са наведеним ентитетом.

# 2 - Комплетност

Ради се о томе да су све трансакције које су требале бити признате у потпуности и свеобухватно евидентиране у финансијским извештајима.

# 3 - Тачност

Односи се на чињеницу да су све трансакције препознате тачно у тачним износима. На пример, сва потребна прилагођавања исправно су усаглашена и приказана у извештајима.

# 4 - Одсецање

Односи се на чињеницу да су све трансакције евидентиране у одговарајућем обрачунском периоду. Трансакције као што су унапред плаћени трошкови и обрачунати трошкови морају се правилно признати у финансијским извештајима.

# 5 - Класификација

Ова врста тврдњи жели да потврди да су све трансакције класификоване и правилно представљене у финансијским извештајима.

Списак ревизијских тврдњи у вези са презентацијом и обелодањивањем

# 1 - Појава

Односи се на презентацију свих трансакција и обелодањивање свих догађаја у финансијским извештајима и потврђује да су се догодили и да су повезани са ентитетом.

# 2 - Комплетност

Ради се о свим трансакцијама, догађајима, билансима и другим стварима које треба обелоданити у финансијским извештајима и потврђује њихово одговарајуће обелодањивање.

# 3 - Класификација и разумљивост

Ова врста је повезана са свеобухватношћу обелодањених догађаја, стања, трансакција и других финансијских питања. Потврђује да су сви класификовани тачно и јасно представљени на такав начин који помаже разумевању информација садржаних у финансијским извештајима.

# 4 - Тачност и процена

Ова тврдња потврђује да су трансакције, стања, догађаји и друга слична финансијска питања правилно обелодањени у одговарајућим износима.

Релевантност и употреба ревизијских тврдњи

Разумевање ревизијских тврдњи је веома важно са становишта инвеститора, јер готово сваки финансијски показатељ који се користи за процену залиха компаније проверава кроз ове тврдње. Тврдње ревизије спроводе се да би се верификовале финансијске цифре израчунате помоћу података из финансијских извештаја компаније. Ако су цифре нетачне, то би резултирало погрешним приказивањем финансијских показатеља, што укључује однос цене и књиговодствене вредности (П / Б) или зараду по акцији (ЕПС).

Ово је неколико финансијских показатеља које аналитичари и инвеститори обично користе за процену залиха компаније. Током процеса ревизије финансијских извештаја компаније, главна идеја ревизора је да провери и потврди поузданост чињеница и цифара препознатих у финансијским извештајима и истинито и поштено обухвати чињенице у тврдњама ревизије.