Опис посла за односе са инвеститорима (квалификације, вештине, каријера)

Опис посла менаџера за односе са инвеститорима (ИР)

Посао менаџера за односе с инвеститорима је првенствено да комуницира (усмено и писмено) о свим питањима везаним за инвеститоре који премошћују јаз између менаџмента и инвеститора, посебно улоге у вези са стратегијом, пословним планом, буџетом, годишњим резултатима итд.

Ова улога је у основи разнолика по природи; особа треба да има добре комуникацијске вештине (и писмене и усмене). То не може да изведе ниједан робот или машина за вештачку интелигенцију. То је зато што је потребан одређени смисао форматирања (поступак писања) и треба га комуницирати једноставним језиком који би био разумљив већини људи који су инвеститори у тој одређеној компанији или аналитичари Екуити Ресеарцх-а. Овај посао у вези са инвеститорима је и ко прати Бусинесс и извештава о томе препознатљиве акционаре.

Квалификације посла менаџера односа с инвеститорима

Улога посла примарног односа инвеститора: Кандидат треба да одговара за правилну комуникацију између менаџмента и заједнице инвеститора. Имао би право на задатак да пружи јасне информације и податке према упутствима Управе у име компаније.

Жељене квалификације: Кандидат треба да има диплому признатог универзитета са специјализацијом из области финансија / рачуна. Постдипломске студије као што су МБА (финансије) или мастер студије у трговини заправо нису неопходне, али би се узимале као додатна предност. Треба да има способност добре презентације уз добре вештине писања. Требали би бити у стању да прикупљају информације од руководства највишег нивоа и требало би да имају жељену вештину слушања коментара Управе. Финансијско знање би додало додатне поене у име кандидата.

Одговорности и вештине

Испод снимка налазе се детаљи о опису посла у вези са инвеститорима и његовим улогама и одговорностима.

  1. Прво што се спомиње у опису посла за односе с инвеститорима је одржавање правилног плана односа с инвеститорима (ИР) и надоградња према захтеву.
  2. Детаљна свеобухватна и конкурентна анализа различитих финансијских модела / финансијски алати / финансијска метрика итд.
  3. Праћење показатеља учинка и резултата усмерених на дневном / недељном / месечном / кварталном нивоу.
  4. Идентификовање различитих класа акционара и представљање у складу са њиховим захтевима.
  5. Откривање текућих оперативних промена у организацијама и њихово праћење кроз трајне контакте са менаџментом и правилно преношење са инвеститорима.
  6. Програми обуке и развоја са портпаролима компаније у редовним интервалима.
  7. Опис посла за односе са инвеститорима такође помиње да треба да одржавате и креирате саопштења за штампу, презентације и друге комуникационе документе који се односе на организацију, који се односе на зараду, неколико догађаја и стратегију за брокере, аналитичаре, институционалне инвеститоре.
  8. Податке о производњи и извештаје о производњи прекоморских филијала и филијала треба благовремено објавити.
  9. Опис посла за односе са инвеститорима укључује да кандидат треба да прочита извештаје аналитичара и треба да буде резимиран да би га проследио највишем руководству.
  10. Изградња односа са члановима берзи ради несметаног обављања задатака.
  11. Служећи као примарна тачка контакта за инвестициону заједницу.
  12. Стално ажурирање одељка „Односи с инвеститорима (ИР)“ на веб локацији компаније у редовном интервалу.
  13. Организовање конференција, Роадсхов-а, позива за транскрипт зараде и интеракција инвеститора кад год је то потребно.
  14. Опис посла у вези са инвеститорима укључује редовно праћење перцепције и упита инвеститора и доставља исто руководству и за решавање било какве дискриминације уколико се појаве.
  15. Након било ког издања за зараду или објављивања Финансијских резултата, потребне повратне информације инвестиционе заједнице морају се пренети руководству највишег нивоа. У случају било каквих разлика у мишљењима, дужност односа са инвеститорима (ИР) је да уклони нејасноће између менаџмента и инвестиционе групе.
  16. За правилну корпоративну стратегију, менаџменту су потребни тачни ставови инвестиционе заједнице и стога би менаџмент требао добити одговарајуће ставове инвеститора.
  17. У случају откупа деоница или изјаве о дивиденди (привремене и коначне), дужност инвеститора је да пружи тачне повратне информације како институционалних тако и малопродајних инвеститора.

Раст и циљеви каријере

Данас посао за односе с инвеститорима (ИР) биљежи потенцијални раст. Због непрекидног мењања и динамичности пословања и додавања нових усаглашености и транспарентности ревизије у погледу обелодањивања целокупног финансијског извештаја како када и када је објављен, укључивање и потреба добро обученог ИР тима развили су се као једна од примарних потреба модерних дана. Корпоративни свет је препознао вредност добро обученог ИР тима и његов допринос у подизању вредности цене акција, под условом да су сви подаци јасно обелодањени у финансијским извештајима / приходима које је компанија пријавила. Основна чињеница је да је неопходна правилна и јасна презентација свих података где би акционари, пре свега малопродаја, могли да идентификују шта се заправо догађа са предузећем или другим речима, да ли су њихова улагања (инвеститора) вредна? Недавни је тренд који се развио тамо где се види да кандидати са одговарајућим искуством у комуникацијама компанија, управљању фондовима, корпоративном финансирању, рачуноводству и финансијама свој профил пребацују на посао односа с инвеститорима (ИР).

Неколико главних разлога за ове промене у каријери је да су кандидати који су добро свесни поступања са притужбама инвеститора и перцепције инвеститора и способни да њима управљају на прави начин. Према истраживању које је спровела Лондонска берза, утврђено је да ефикасан тим за односе са инвеститорима (ИР) смањује капиталне трошкове, као и правду према ликвидности цене акција и поштеној процени сигурности.

Стога се све више пословних кућа радује добро обученим руководиоцима Односа инвеститора за правилну процену залиха компаније на берзи хартија од вредности. Једноставан и основни разлог је тај што када инвеститори добро знају пословање, само они могу активно учествовати у куповини акција под условом да предузеће има будућу способност зараде.