Потврда о депозиту (дефиниција, пример) | Предности / недостаци ЦД-а

Потврда о дефиницији депозита

Депозитни лист (ЦД) је инструмент тржишта новца који банка издаје за прикупљање средстава са секундарног тржишта новца. Издаје се на одређено време за фиксни износ новца са фиксном каматном стопом. То је аранжман између депонента новца и банке.

ЦД се издаје у нематеријализованом облику. Износ за који се депонује не може се подићи до периода доспећа, ако је повучен током трајања депозита, потребно је платити казну за пријевремено повлачење. По доспећу, износ главнице и камате на исте биће доступни за повлачење, депонент мора да одлучи о радњи на доспелом износу.

Врсте потврде о депозиту (ЦД)

  • # 1 - ЦД са течношћу или „Без казне“ - Течни ЦД омогућава депоненту да повуче новац током мандата без плаћања било какве казне за превремено повлачење. Довољно је флексибилан за пребацивање средстава са једног ЦД-а на ЦД који плаћа више. Ликвидацијски депозит плаћа мање камате у поређењу са стандардним ЦД-ом на одређено време.
  • # 2 - Бумп-Уп ЦД - Бумп-Уп ЦД даје предност попут течног ЦД-а. Ако се ЦД каматне стопе повећају након куповине ЦД-а, Бумп-уп ЦД даје могућност преласка на ЦД са високом каматом. Да би искористио ову опцију, депонент мора претходно да обавести банку. Бумп уп ЦД такође плаћа ниже камате у односу на стандардни ЦД
  • # 3 - Степ-Уп ЦД - Побољшани ЦД ради са редовним планираним повећањем каматне стопе, тако да депонент не добија плату са нижом каматном стопом која је утврђена у тренутку отварања ЦД-а. Повећање каматне стопе може се постићи са шест месеци, девет месеци или чак годину дана у случају дугорочног ЦД-а.
  • # 4 - посреднички ЦД - Посредничка потврда о депозиту продаје се на брокерским рачунима. Овај ЦД можете купити у разним банкама и можете га држати на једном месту, уместо да отворите банковни рачун и купите ЦД. Овај ЦД нуди боље цене, али ризик је већи у поређењу са стандардним ЦД-ом.
  • # 5 - Јумбо ЦД -У Јумбо ЦД-у минимални биланс је веома висок у поређењу са стандардним. Сигурно је паркирати велику суму новца јер је исти ФДИЦ осигуран, а камате су такође високе на овом ЦД-у.

Карактеристике депозитне потврде (ЦД)

  1. Подобност - Комерцијалне банке / финансијске институције које имају распоред могу издати потврду о депозиту. ЦД банка издаје физичким лицима, заједничким фондовима, трустовима, компанијама итд.
  2. Период доспелости - ЦД издају заказане комерцијалне банке на период од 7 дана до једне године. За финансијске институције период се креће од једне до три године.
  3. Преносивост - ЦД-ови који су у физичком облику могу се пренијети путем овјере и испоруке. ЦД-ови који су у нематеријализованом облику могу се преносити као и било које друге нематеријализоване хартије од вредности.
  4. Зајам против ЦД-а - ЦД-ови немају период закључавања, тако да банке не одобравају зајмове против њих. Банке не могу откупити ни потврду о депозиту пре доспећа. Банке морају узети у обзир законски однос ликвидности (СЛР) и однос резерве готовине (ЦРР) на цени емисије ЦД-а.

Примери потврде о депозиту

Испод су примери депозита (ЦД):

Овај Екцел образац потврде о депозиту можете преузети овде - Екцел образац потврде о депозиту

Пример # 1

Јое је уложио 5.000 долара у ЦД код банке по фиксној каматној стопи од 5% и доспећу за 5 година. Вредност поврата и доспећа ЦД-а израчунава се на следећи начин:

Дакле, главница износи 5.000 УСД, а приход од доспећа 6.381 УСД. Повратак на ЦД за период од 5 година је 1.381 УСД.

Пример # 2

Том је уложио 10.000 долара у ЦД код банке по фиксној каматној стопи од 5% и доспећу за 5 година. Одлучује да повуче новац пре доспећа на крају 3. године. Казна за пријевремено повлачење је камата од 6 мјесеци.

У овом случају, уложена главница износи 10.000 америчких долара, а приход доспећа на крају 3. године износи 11.576 америчких долара. Укупни принос за период износи 1.576 УСД. С обзиром на то да Том подиже новац пре рока доспећа, мора да плати казну за превремено повлачење од 276 УСД (камата од 6 месеци).

Предности потврде о депозиту (ЦД)

  • Ризик је мањи на ЦД-у у поређењу са другим инструментима на новчаном тржишту као што су акције, обвезнице итд., Јер је новац који је положен на сигурном код банкара.
  • ЦД нуди бољи повраћај за депоновани износ од традиционалних шема полога.
  • Могућности после доспећа дају се депоненту да користи своја средства попут пребацивања ЦД-а на нови ЦД, пребацује средства на други рачун у тој банци или подиже новац који доспева, а може се пребацити на други банковни рачун или примити чек за новац.

Мане депозитне потврде (ЦД)

  • То није ликвидно средство јер се средства блокирају на одређено време и свако повлачење депозита пре рока доспећа могуће је само ако се плати казна за пријевремено повлачење.
  • Његова добит је мања од залиха, обвезница итд. Током одређеног временског периода.
  • Каматна стопа је фиксна и не разликује се у зависности од инфлације / тржишног сценарија и не даје ефекат променама каматних стопа током мандата.

Закључак

ЦД је једна од сигурних инвестиција са високим приносом. Ако депонент има добар новац, а исти није потребан за било какву употребу у блиској будућности, онда се исти може уложити у ЦД јер доноси веће камате од традиционалних банковних депозита и сигурнији је у поређењу са осталим инструментима на новчаном тржишту . Блокирани новац се такође може подићи приликом плаћања казне.

Банке издају ЦД само када се примање депозита у банци смањује, док је велика потражња за кредитима и кредитима. ЦД-ови коштају банку више од традиционалних депозита, па се издају само када на тржишту постоје проблеми с ликвидношћу.