Циклус прихода (дефиниција, поступак) | Дијаграм тока како то функционише

Дефиниција циклуса прихода

Циклус прихода је метода дефинисања и одржавања процеса који се користе за завршетак рачуноводственог процеса за евидентирање прихода остварених од услуга или производа које пружа компанија, а који укључују рачуноводствени процес праћења и евидентирања трансакција од почетка, који обично започиње од пријема налога од купца или ступање у договору са купцем, достављање наруџбе купцу и завршавање примањем уплате од купца

Како то функционише у различитим индустријама?

# 1 - у прерађивачкој индустрији

Почиње када организација прими наруџбину од купца и дотично одељење је обради. Одржава робу спремну за отпрему, затим одељење започиње обрачун, припрема рачун и шаље тај рачун купцу. Одељење логистике организује транспорт и отпрему робе купцу, затим купац прима робу и врши уплату, завршава поступак када организација прими уплату и истовремено евидентира трансакцију у систему.

# 2 - у услужној индустрији

Овај циклус је краћи од прерађивачке индустрије, где започиње када добију налог за услугу или организација уђе у договор са купцем, а одељење за пружање услуга и организација примају уплате од купца. То може бити случај континуиране услуге у услужној индустрији, тада ће поступак функционисати према договору са купцем.

# 3 - У здравству

Циклус прихода у здравству је најкомпликованији циклус у поређењу са осталим индустријама. У овој индустрији, процес започиње када се пацијенти региструју у болницама, он пружа лечење купцу, ау већини случајева ту учествују и компаније за здравствено осигурање због значајних трошкова на лечењу. Понекад морају да поврате уплате од осигуравајуће компаније, може бити пуна уплата или је могуће да потражују део рачуна од пацијента.

Процес циклуса прихода

  • Примите наруџбину од купца
  • Обрада поруџбине припремом робе за испоруку
  • Обрачун и припрема рачуна
  • Достава робе и рачуна купцу
  • Достава коју прима купац
  • Рачуни потраживања
  • Плаћање од стране купца

Значај циклуса прихода

Циклус прихода се одржава и користи за проверу новчаног тока организације проценом њихових профитних активности. Помаже руководству да донесе одлуку о могућим побољшањима упоређивањем циклуса организације са било којим расположивим циклусом такмичара. То само примењује проверу на особље укључено у процес ради смањења грешака, а аутоматизацијом понављајућег процеса помаже и организацији да пружи благовремене и ефикасне услуге купцима.

Управљање циклусом прихода помаже у смањењу кредитног периода примања уплата од купца, као и смањењу случајева или вероватноће настанка лоших дугова. Она игра виталну улогу у правилном обрачуну и примању у случају здравствене установе пружајући услуге за праћење регистрације пацијената, администрирање личних података као и информација у вези са осигурањем, заказивање термина и обрачуна, као и пријем рачуна рачуни. Пре него што правилна примена организације циклуса процени фиксне трошкове и исплативост, такође треба да измери да ли би било корисније применити овај систем.

Предности

Највише предности коју организација остварује управљањем циклусом је смањење времена пријема производа или услуга организације заинтересованим купцима и смањење времена плаћања примљених од купаца.

Прилагођавање управљања циклусом прихода такође помаже у смањењу времена и трошкова управљања аутоматизацијом поновљених процеса. Проучавање циклуса помаже менаџменту да одлучи о структури процеса, који ће пружити најбоље резултате и имаће најбоље контроле у ​​управљању циклусом.

Пружа укупну бољу тачност наплате производа или услуга које пружа организација, као и боље рачуноводство трансакције. Студија кашњења у примању уплате примљене од купаца помаже менаџменту да проучи блокаду прилива готовине из различитих трансакција, што помаже менаџменту да доноси одлуке у вези са кредитним периодима пруженим различитим купцима за одржавање готовине проток унутар организације. У циклусу здравствене индустрије помажу у праћењу свих прихода, јер постоји укљученост осигуравајућег друштва, у неколико случајева уплата се прима директно од пацијента, у неким случајевима они добијају делимичну уплату од пацијента, а делом уплату од осигуравајуће компаније, а у неколико случајева примају уплате директно од осигуравајуће компаније, ово захтева пуно контроле, па циклус прихода помаже у праћењу свих ових трансакција.

Мане

Да би се правилно прилагодило управљању приходним циклусом, неопходна је обука запослених, јер ако било који део циклуса направи грешку, онда би то могло утицати на читав циклус. Правилна примена захтева стручност у рачуноводству која може повећати трошкове компаније.

Организација у којој сте имплементирали овај циклус мораћете да доделите различита одељења различитим људима, тако да једна особа неће контролисати сав процес. Због тога организација захтева ангажовање радне снаге која би могла повећати фиксне трошкове компаније. Као што је објашњено, циклус здравствене заштите је сложен. У овој индустрији постоје шансе да пропустите неке важне аспекте евидентирања прихода.

Закључак

То је рачуноводствени процес који се разликује од индустрије до индустрије. У услужној индустрији циклус прихода је кратак, ау производној компанији је нешто дужи од услужне индустрије. Од виталног је значаја пратити циклус како би организација могла да прати сав приход, као и износ потраживања од дужника, а такође и организација, може пратити неплаћање од дужника. Али организација такође треба да узме у обзир своје трошкове пре него што примени одговарајући систем циклуса прихода ако је исплатив.