Примери капиталних издатака | Врх 4 примера ЦАПЕКС-а

Примери капиталних издатака

Капитални издаци или капитални трошкови односе се на укупне издатке за куповину имовине од стране предузећа у датом временском периоду, а чији пример укључује издатке за куповину зграда, канцеларијске опреме, нематеријалне имовине, намештаја и опреме, рачунарске опреме и мотора возила, издаци за доградњу или додавање имовине итд.

Најчешћи примери капиталних издатака (Цапек) су следећи -

  • Земљиште
  • Зграда
  • Канцеларијски намештај
  • Рачунари
  • Канцеларијска опрема
  • Машина
  • Возила
  • Патенти
  • Ауторска права
  • Заштитни жигови
  • Лиценцирање и права
  • Софтвер

4 најбоља практична примера капиталних издатака (Цапек)

Доље су дати главни примери капиталних улагања.

Пример # 1

Нова производна јединица коју је основала компанија АБЦ Лтд., која би повећала свој производни капацитет за 300 МТ.

АБЦ Лтд. је правно лице које се бави производњом цемента; компанија је имала постојећи капацитет од 500 МТ, тржишна потражња за цементом је знатно порасла, због повећане инфраструктуре и активности у промету некретнина у земљи. С обзиром на повећану потражњу на тржишту, АБЦ Лтд. је одлучила да постави нову производну јединицу, у истој близини као и постојећа јединица; очекује се да нова јединица повећа производни капацитет од 300 МТ.

Ова нова јединица, коју је основало предузеће, пример је капиталних издатака које је предузеће извршило. Како се јединица успоставља, са циљем повећања производних капацитета и користи од јединица би се у ентитет спуштале дуже од годину дана.

Повећање производних капацитета ентитета није основа за класификовање износа утрошеног за успостављање производне јединице као капитални издатак. У горњем примеру, чак и да би производни капацитет остао константан, а нова јединица је донела ефикасност у производњи или помогла у смањењу отпада из фабрике, она би се и даље класификовала као капитални издатак. То је зато што ентитет и даље користи користи од трошкова које је направио.

Пример # 2

Транспортно возило које је купио ентитет;

Субјект ангажован у вођењу производне јединице купио је возило за превоз запослених од куће до канцеларије и канцеларије до куће. Подпада под дефиницију капиталних издатака.

Субјект ће користити возило много дуже од годину дана. Износ потрошен на куповину возила капитализоваће се у књигама субјекта, а амортизација ће се обрачунавати на исти, на основу очекиваног корисног века трајања возила и очекиване преостале вредности возила.

Пример # 3

Тренд капиталних издатака компаније Берри Петролеум Цомпани ЛЛЦ:

Берри Петролеум Цомпани ЛЛЦ је једна од најстаријих компанија у САД; послује од 1909. Берри је проширио своје присуство у областима изван Калифорније почетком 2003. године, када је компанија приметила могућности за набавку природног гаса и лагане нафте како би повећала свој портфељ.

Будући да је компанија узводна енергетска компанија, која се првенствено бави развојем и производњом конвенционалних резерви нафте, доленаведени изводи из Годишњег извештаја компаније Берри Петролеум Цомпани ЛЛЦ дају капитални буџет компаније.

Извор: Беррипетролеум.цом

(Референца: Страница 7 годишњег извештаја компаније Берри Петролеум Цомпани ЛЛЦ за годину која се завршила 31. децембра 2018)

Следећа слика даје виталне увиде о капиталним издацима које је предузеће извршило, заједно са њиховим сврхама и утицајима које је имало на производњу компаније као и ЕБИТДА.

Пример # 4

Трендови капиталних издатака и природа ГлакоСмитхКлине (ГСК)

ГлакоСмитхКлине је глобална здравствена компанија водећа науком са циљем да помогне људима да учине више, осећају се боље и живе дуже. Компанија врши пуно истраживања, развоја и производње у првенствено три сегмента, а то су:

  1. Фармацеутски лекови
  2. Вакцине и
  3. Потрошачки производи здравствене заштите

Компанија значајно улаже у истраживачку и развојну активност као и у производне погоне.

Алокација капитала за коју је компанија одлучила у години која се завршила 31. децембра 2018. је као под:

Извор: ввв.гск.цом

Следећа табела пружа даље увиде у оквир за алокацију капитала компаније, заједно са детаљима пословања којем капитал даје највећи приоритет. Из доњег извода је видљиво да су главни приоритети компаније за капитал фармацеутски цевоводи и капацитет вакцина. Његова првенствено покретачка снага је чињеница да је потражња за фармацеутским производима у глобалу све већа, а да би се задовољили све већи захтеви, потребно је повећање капацитета.

Извор: ввв.гск.цом

Закључак

Капитални издаци су потребни за ширење пословања као и за одржавање тренутних нивоа пословања компаније. Износ капиталних издатака које предузеће врши зависи од природе посла којим се предузеће бави. Постоје одређена предузећа која су капитално интензивнија у односу на друга. Стога, износ капиталних издатака обично зависи од природе пословног предузећа којим се бави.