Институционални инвеститори (дефиниција) | Топ 5 врста институционалних инвеститора

Дефиниција институционалних инвеститора

Ентитет удружује новац различитих инвеститора и појединаца чинећи суму високим износом који се даље даје инвестицијским менаџерима који улажу тако велике износе у различите портфеље имовине, акција и хартија од вредности, што је познати као институционални инвеститори и укључује субјекте попут осигуравајућих друштава, банака, НБФЦ-а, финансијских институција, узајамних фондова, фондова приватног капитала, инвестиционих саветника, хеџ-фондова, пензијских фондова, универзитетских задужбина итд. који имају конкурентну већу кредитну способност и солвентност.

Институционални инвеститори обично имају сопствене тимове који разматрају сваки аспект тржишта на којем тргују. Уживају мање регулаторне заштите јер имају довољно знања да разумеју ризик тржишта и понашају се у складу с тим. Често коришћени израз, Слон, односи се на институционалног инвеститора који има способност да сам утиче на тржиште због великих количина којима тргује.

Врсте институционалних инвеститора

Уобичајени типови институционалних инвеститора укључују следеће:

Тип # 1 - Хеџ фондови

Ова врста институционалних инвеститора су инвестициони фондови који удружују новац различитих инвеститора и улажу у њихово име. Обично су структурирани као ограничена партнерства са управником фонда који делује као генерални партнер и инвеститорима који раде као ограничени партнери. Карактеристичне карактеристике хеџ фондова су у томе што не постоје ограничења која регулишу употреба полуге.

Такође, највише улажу у ликвидна средства. Најважнија карактеристика хеџ фонда је да често заузима дугу и кратку позицију или хеџинг позицију у хартијама од вредности. Они такође користе бројне друге технике управљања ризиком за неутрализацију ризика.

Тип # 2 - Узајамни фондови

Узајамни фондови су удружена инвестициона средства која купују хартије од вредности са капиталом који удружује више инвеститора. Главне предности узајамних фондова су у томе што се њима професионално управља.

Инвеститори без икаквог одговарајућег знања могу искористити корист од професионалног управљања својим средствима путем овог фонда. Улагање се врши у ликвидна средства којима се тргује на тржишту.

Узајамни фондови су добро диверзификовани и пружају заштиту инвеститорима у случају да одређена безбедност не успева. Истовремено, узајамни фондови наплаћују неке накнаде за сваку шему која се одузима од рачуна клијента.

Тип # 3 - П / Е фондови

Приватни инвестициони фондови су удружена инвестициона средства са структуром Ограниченог партнерства и фиксним роком од обично 10 година. Ови фондови омогућавају капитално финансирање приватних субјеката који нису у могућности да прикупе капитал од јавности. Ова улагања су неликвидне природе.

П / Е фондови се често упуштају у финансирање ризичног капитала, при чему обезбеђују капитал новим и будућим ентитетима у којима виде огромни скривени потенцијал. Минимална величина улагања са П / Е фондовима је обично висока и ова опција је доступна само ХНИ-има.

П / Е фондови носе висок ризик и стога инвеститори очекују висок повраћај улагања. Велики ризик повезан је са нејавном природом и малом величином предузећа у која се улаже.

Тип # 4 - Задужбинарски фондови

Ова врста институционалног инвеститора су инвестициони фондови које је основала група оснивача или налогодаваца за одређене потребе или за опште оперативне процесе ентитета. Често имају облик непрофитних организација и фондација.

Обично их користе универзитети, болнице и добротворне организације у којима директори донирају фонд. Приход од улагања, као и мали део главнице, доступан је организацијама на коришћење.

Тип 5 - Осигуравајућа друштва

Осигуравајућа друштва такође спадају у категорију институционалних инвеститора. Редовно прикупљају премије, а потраживања се често исплаћују нередовно. Премију коју зараде треба распоредити и стога инвестирати у хартије од вредности.

Потраживања се исплаћују из овог инвестиционог портфеља. Будући да је величина осигуравајућих друштава углавном велика, величина њихових инвестиција је такође велика.

Значај институционалних инвеститора на тржишту

Следе значај институционалних инвеститора.

  • Важни извори капитала - Институционални инвеститори су веома важан извор капитала у економији. Они пружају велике делове капитала компанијама које испуњавају њихове захтеве, а да не морају да зависе од великог броја малих инвеститора. Често пре ИПО, инвестиционе банке траже од институционалних инвеститора да купе акције како би се осигурало да је ИПО добро уписан. Смањује њихову зависност од малопродајних инвеститора.
  • Предности за појединачне инвеститоре - Институционални инвеститори су управо удружили инвестиционе јединице у којима одређени број инвеститора удружује новац да би формирао ентитет велике величине који може улагати у њихово име. Будући да нису сви инвеститори у стању да заузму позиције у хартијама од вредности које захтевају велике капиталне обавезе, они могу да уживају те погодности путем институционалних инвеститора. Такође, они имају своје тимове висококвалификованог особља који проучавају хартије од вредности и прате тржиште. Они имају професионални менаџмент на свим нивоима. Појединачни инвеститори којима недостају све ове вештине добијају добро знање стручњака о управљању својим новцем.
  • Преференцијални третман - С обзиром на то да институционални инвеститори могу утицати на тржиште због велике величине инвестиција, они добијају преференцијални третман у смислу нижих трансакционих трошкова, брзог извршења налога, итд. То штеди време и новац и на крају доноси корист инвеститорима који су део инвестициони фонд.

Проблеми са институционалним инвеститорима

Овде ћемо разговарати о питањима везаним за институционалне инвеститоре.

  • Висока зависност - Као што смо већ поменули, институционални инвеститори дају велике делове капитала компанијама које смањују своју зависност од малопродајних инвеститора. Али истовремено повећава њихову зависност од институционалних инвеститора. Ако одлуче да напусте позицију, то може озбиљно утицати на цену те хартије од вредности, јер би тржиште то могло схватити као знак упозорења.
  • Утицај на тржишту - Институционални инвеститори имају огроман утицај на тржишту, јер могу манипулисати ценама хартија од вредности уласком или изласком из позиције у тој хартији од вредности. Они понекад могу да искористе овај утицај да покрену тржиште или цену одређене хартије од вредности у своју корист.

Закључак

Институционални инвеститори су велике институције које тргују хартијама од вредности на тржишту у великим количинама у име својих инвеститора. Будући да је број инвеститора у такав ентитет велик, величина трговине је аутоматски велика и они могу уживати преференцијални третман и ниже провизије на тржишту у поређењу са малопродајним инвеститорима.

Институционални инвеститори чине важан део тржишта капитала. Они могу утицати на тржиште заузимањем или напуштањем позиција у било којој хартији од вредности. Они пружају велику количину капитала различитим субјектима на тржишту. Зависност од њих у неким случајевима може бити велика што би могло довести до тога да се компанија прилагоди њиховим захтевима.

Регулатор осигурава да се ове овласти не користе и држи их под контролом како би имао поштено и транспарентно тржиште за све учеснике.