Банке у Аустрији | Преглед и водич за 10 најбољих банака у Аустрији

Банке у Аустрији - преглед

Будући да је Аустрија једна од најбогатијих земаља у еврозони, очекује се да њен банкарски систем иде невероватно добро.

Погледајмо два специфична показатеља који би доказали колико је снажан аустријски банкарски систем.

Принос на имовину аустријског банкарског система за последњих шест квартала до првог квартала 2017. године износи 0,6%, 0,5%, 0,6%, 0,6%, 0,6% и 0,7% (први квартал 2017). Уз то, односи трошкова и прихода у последњих шест тромесечја до првог квартала 2017. године износили су 62,8%, 72,7%, 72%, 71,2%, 74,5% и 70% (први квартал 2017).

Структура банака у Аустрији

Једна од најважнијих ствари о аустријском банкарском систему је структура аустријских банака. Из историјских разлога аустријске банке су разврстане у трговинска удружења, али су организоване према секторима.

  • Једнослојни: Акционарске банке, специјализоване кредитне институције, хипотекарне банке и банке за изградњу станова су једнослојне.
  • Двослојни: Волксбанкен и штедионице су двостепени.
  • Трослојни: Само су Раиффеисен банке трослојне.

Топ 10 банака у Аустрији

По укупној активи, ево листе топ 10 аустријских банака. Имајте на уму да се листа ажурира према подацима из 2016. године -

# 1. Ерсте Гроуп банка:

Ова банка је највећа банка у Аустрији по укупној имовини у власништву, тј. 208,227 милијарди евра. Ерсте Гроуп банка је једна од најстаријих банака у Аустрији. Основана је 1819. године. Ова банка је запошљавала преко 47 000 запослених и опслуживала преко 16,1 милиона клијената широм света. Ерсте Гроуп банка такође има глобално присуство у 7 земаља света, а такође су и највећи пружаоци услуга у источној и централној Европи. Њихова тренутна тржишна капитализација је 15.831,68 милиона ЕУР.

# 2. Раиффеисен Зентралбанк (РЗБ група):

Ова банка заузима друго место у укупном рејтингу као прва банка по укупној имовини у власништву. Укупна имовина РЗБ Групе износи 134,847 милијарди ЕУР. РЗБ Група је друга по величини банка у Аустрији. Основана је 1927. године у Бечу. За њих има више од 50.000 запослених, а они опслужују преко 16,5 милиона клијената широм света. Подручје њихове стручности је управљање имовином, спајања и преузимања и закуп.

# 3. УниЦредит Банк Аустриа АГ:

Ове банке заузимају треће место у укупном рејтингу као најбоље банке по укупном поседу имовине. Укупна актива УниЦредит Банк Аустриа АГ износи 105,785 милијарди ЕУР. Основана је 1991. године, а под УниЦредит је прешла 2005. године. За њих ради преко 6350 запослених, а своје купце услужују у преко 162 филијале. Седиште им је у Бечу. Ова банка има глобални домет у многим земљама, укључујући Бугарску, Хрватску, Чешку, Мађарску, Босну, Русију, Србију, Турску итд.

# 4. БАВАГ П.С.К .:

Ова банка је заузела четврту позицију по укупној имовини у власништву. Укупна актива БАВАГ П.С.К. износи 39,743 милијарде ЕУР. Основана је 1922. године, а седиште јој је у Бечу. Запошљавају око 2500 запослених и готово преко 100 година опслужују преко 2,5 милиона купаца. БАВАГ група је једна од највећих аустријских банака. Дјелује у Аустрији, Њемачкој, Француској, Великој Британији и Сједињеним Државама.

# 5. Раиффеисенландесбанк Оберостерреицх:

Ова банка је пета по величини у Аустрији по укупној имовини у власништву. Укупна актива Раиффеисенландесбанк Оберостерреицх износи 39,385 милијарди ЕУР. Има 17 филијала које помажу многим малим и средњим предузећима. Ова банка опслужује преко 80.000 приватних клијената. Ова банка је специјализована за корпоративно банкарство, малопродају и приватно банкарство и односе са инвеститорима.

# 6. Остерреицхисцхе Контроллбанк АГ:

Ова банка се налази на шестом месту по укупној имовини у власништву. Укупна имовина ове банке износи 26,583 милијарде ЕУР. Ова банка је основана 1946. Седиште банке је у Бечу. Остерреицхисцхе Контроллбанк АГ специјализована је за услуге тржишта капитала и извозне услуге. Ово је банка посебне намене, посебно створена за извозне услуге и међународна питања. У овој банци ради око 335 запослених.

# 7. Раиффеисенландесбанк Ниедероестерреицх-Виен АГ:

Ова банка је на седмом месту по укупној активи банака у Аустрији. Укупна имовина ове банке износи 25.405 милијарди евра. Ова банка је релативно стара. Основана је 1898. године. Седиште ове банке је у Бечу. Ово је једна од највећих комерцијалних банака у Аустрији. Нуди разне производе попут депозита, зајмова, решења за управљање готовином и пројектног финансирања.

# 8. Обербанк АГ:

Ова банка заузела је осму позицију по укупној активи банака у Аустрији. Укупна актива Обербанк АГ износи 19,159 милијарди евра. Ово је једна од најстаријих банака у Аустрији. Основана је 1869. године. Ова банка је присутна у целој Европи. Они подржавају локалне купце из Аустрије, Немачке, Мађарске, Словачке и Чешке. Обербанк АГ је врло пажљив у погледу инвестирања. Улажу само када постоји дугорочна перспектива и велики повраћај. Банка је запослила преко 2049 запослених.

# 9. ХИПО НОЕ Група:

ХИПО НОЕ Группе је на деветој позицији у рангу банака у Аустрији по укупној имовини у власништву. Укупна актива ове банке износи 15,392 милијарде ЕУР. Ово је поново још једна најстарија банка у Аустрији. Основана је 1888. године. У потпуности је била у власништву државе Доња Аустрија. Мото ове банке је да обезбеди блискост са клијентима и одрживост у свом приступу. Има 27 филијала у Бечу и Доњој Аустрији. Ова банка је специјализована за јавне финансије, финансирање некретнина, корпоративне финансије, пројектне финансије и услуге трезора.

# 10. Раиффеисен-Ландесбанк Стеиермарк:

Ова банка заузима десето место на листи најбољих банака у Аустрији по укупној имовини у власништву. Имовина Раиффеисен-Ландесбанк Стеиермарк износи 14,962 милијарде ЕУР. Основана је 1927. године. Ова банка има 9 подружница у Грацу и 1 у Фрохнлеитену. Примарни фокус ове банке су индустријски, корпоративни и велики клијенти. Главна тржишта ове банке су у Јужној и Источној Европи. Овде ради око 942 запослених.