Сврха биланса успеха (4 основна разлога са објашњењем)

Која је сврха биланса успеха?

Биланс успеха је један од важних финансијских извештаја компаније који се припрема са циљем да се пружи сажетак свих прихода и расхода током периода ради утврђивања добити или губитка предузећа и мерења његове пословне активности у временски период у зависности од различитих захтева корисника биланса успеха.

Биланс успеха је извештај о свим трошковима и приходима током одређеног времена. Свако пословање приликом припреме финансијских извештаја започиње са припремом биланса успеха за тај период. Биланс успеха чини саставни део пословних књига. Биланс успеха служи као индикатор пословања, који показује учинак предузећа за период који се завршава сваке године или кад год се припрема извештај.

  • Сврха је пружање приказа перформанси компаније током периода инвеститорима и вредности компаније која утиче на цену акције.
  • Приход се користи за сумирање профитабилности предузећа класификацијом прихода и расхода насталих у билансу успеха током тог периода.

Сврха биланса успеха за различите заинтересоване стране

Сврха је такође да служи као алат за извештавање различитих заинтересованих страна: -

# 1 - Управа

извор: Цолгате СЕЦ Филингс

Најважнији гледалац биланса успеха је управа. Директорима и извршном директору даје врло јасну слику о учинку компаније током тог периода. Биланс успеха периода служи као показатељ како се исплатила стратегија коју је руководство предузећа планирало на почетку периода и где је обим побољшања

# 2 - Инвеститор

Ако је предузеће субјект којим се јавно тргује, тада треба припремити и објавити годишњи извештај компаније годишње пре затварања књига. Најважнија сврха биланса успеха је да служи као добар извор анализе инвеститора који су спремни да уложе свој улог у компанију. Биланс успеха служи као добар извор за темељну анализу предузећа, инвеститор може анализирати биланс успеха и може донети економску одлуку да ли треба да уложи свој удео у компанију или не.

# 3 - Зајмодавац

Сваког тромесечја банке или финансијске институције захтевају да се биланс успеха преда на преглед банци и приходи од њеног коришћења. Банка након анализе биланса успеха одлучује да ли жели да продужи лимит који компанија ужива или треба да измени услове санкција према бројевима извештавања компаније

# 4 - повериоци

Повериоци компаније, који су углавном краткорочни повериоци попут добављача и подизвођача, такође би требали пажљиво погледати бројеве које је пријавила компанија. Биланс успеха показује кредитну способност предузећа и способност предузећа да отплати тренутну обавезу. Биланс успеха такође може послужити као показатељ добављачима и повериоцима да ли да одрже однос и кредитне услове са предузећем.

Значај биланса успеха

  • Најважније је да биланс успеха пружа свим заинтересованим странама резиме учинка компаније током периода. Све активности и квантитет активности које је предузеће обављало током периода сумирани су у билансу успеха.
  • То је добра изјава за поређење компаније која се анализира са њеним учинком у прошлој години, као и међу компанијама које послују у тој индустрији. Сви аналитичари у индустрији или који прате стање предузећа користе биланс успеха за анализу бројева и то су бројеви колега. Поређење маржи и раста прихода и расхода може се брзо упоредити ако је биланс успеха представљен у истом формату.

  • Биланс успеха је такође важан за предвиђање било које компаније. Узимајући у обзир претходне бројеве перформанси компаније, предвиђају се будући раст и пројекције прихода компаније. На пример, у узорку биланса успеха, финансијски менаџер или аналитичар могу предвидети предвиђене бројеве године анализирајући прошле трендове прихода и расхода.

  • Биланс успеха такође приказује класификацију прихода и расхода, што показује како функционише свако одељење предузећа. Даје добру назнаку менаџеру или управи о томе који трошак предузећа расте неочекиваном брзином и који трошак треба смањити у будућности.
  • Биланс успеха је од виталног значаја за анализу односа, процену и истраживање капитала предузећа. Сви аналитичари и истраживачке куће које прате компанију у великој мери користе биланс успеха за анализу, предвиђање и процену вредности предузећа, која се користи за доношење будуће економске одлуке о компанији. Разни коефицијенти дохотка попут бруто марже, ЕБИТДА марже, коефицијента покривености каматама и други коефицијенти дохотка могу се лако добити из узорка биланса успеха, што је суштински извор анализе.

  • Биланс успеха чини витални део годишњег извештаја компаније која котира на берзи. Штавише, компаније које су јавно уврштене на берзу обавезују се да пријаве финансијске извештаје за период који се завршава. Биланс успеха је најкритичнији део три финансијска рачуна јер кориснику даје тренутни снимак и резултат пословања компаније. Новчани ток и биланс стања се такође формирају уз помоћ бројева биланса успеха.
  • На основу биланса успеха компаније постоји много одлука и пословних планова који зависе од биланса успеха. Менаџмент се може одлучити за неоргански или органски раст. Такође, тржишна репутација и консензус аналитичара у великој мери зависе од бројева пријављених у билансу успеха.

Дакле, биланс успеха служи у многе сврхе, а такође пружа драгоцене увиде различитим интерним и спољним странама и заинтересованим странама. Предузеће не може опстати нити постојати без извештавања или састављања биланса успеха. Правилна команда о бројевима финансијског одељења и менаџера је оно што свако предузеће захтева да би имало контролу и одражавало праву слику биланса успеха компаније.