Преокрените таблету са отровом - одбрамбена стратегија за борбу против непријатељског преузимања

Флип-Овер Поисон Пилл се односи на одбрамбену стратегију коју компаније користе да би их спречиле од непријатељског преузимања и под тим је акционарима компаније под циљем дозвољено да купују акције преузиматеља са попустом са главним мотивом сузбијање нежељених покушаја преузимања.

Шта је преокретна таблета за отров?

Преокретна таблета за отров је одбрамбена стратегија која омогућава акционарима да купују акције у компанији преузиматељу по веома сниженој цени. Ово се покреће када је непријатељска понуда успешна и стратегија се обично користи за борбу против нежељених покушаја преузимања. Ако се техника усвоји и стицање се покаже успешним, акционари циљних фирми ће разблажити капитал акционара у преузмачкој фирми.

Акционари имају права везана за своје акције којима сви акционари прихватају да компанија стицалац може платити за остваривање њихових права. Они добијају одређену вредност акција компаније стицаоца по тржишној цени на датум трансакције. Типично је то двострука цена вежбања, дајући исту погодност два за један у пролазу, али уместо тога са деоницама преузиматеља.

Снаге превртања таблета за отров

Како је превртање стратегија пилула за отров, у наставку су наведене неке од добробити које су такође заједничке другим сличним праксама:

  • Они су ефикасна средства одвраћања од непријатељског преузимања
  • Постоји простор за преговарачки левериџ и одбори могу да одлуче да не спроводе такву стратегију ако компанија преузималац нуди довољно високе понуде или испуњава услове циљне фирме.
  • Проширујући горњу тачку, циљане компаније могу добити око 10-20% више од компанија које преузимају ако постоји преокрет или слична стратегија.
  • Одбори такође купују мало времена или за проналажење „белог витеза“ или за стратегије које могу бити од користи циљаној компанији.

Слабост преврнуте таблете за отров

Слично јаким странама, могу се применити и одређени недостаци:

  • Акционари могу имати користи од преузимања ако компанија стицалац плаћа више за њихове акције. Акционари могу размотрити ову опцију, јер су акције купљене са великим попустом.
  • Одређени менаџери могу да користе такве технике да би спречили своја радна места у већем интересу.
  • Вриједности фирме могу се довести у питање јер се залихе могу разриједити. Даље, компаније које желе да уложе у компанију почеле би да преиспитују технике које стварају помаке и вероватно би изгубиле велике могућности за инвестирање.

Извршење преврнуте таблете за отров

Према овој стратегији, свако право представља условно право на стицање деоница обичног дејства непријатељског понуђача по сниженој цени. Једном када се догађај покрене, права ће се одвојити од деоница која ће постати слободно преносива. Међутим, у том тренутку права не би била значајна. Само ако би стицалац покушао да изврши покушај спајања / сличне трансакције, питање права би било од значаја. Носилац права може купити акције стицаоца по упола нижој цени. Конкретно, ималац права имао би право да плати извршну цену и заузврат добије акције обичне акције стицаоца са двоструком тржишном вредношћу.

  • Преокретна отровна пилула дизајнирана је да обезбеди додатну накнаду акционарима циљне компаније на трошак стицаоца.
  • То такође има за последицу да спречава способност непријатељског понуђача да стекне циљну фирму попут откупа са полугом.

Ипак, најжешћи ефекат је тај што може угрозити статус контролних акционара или стицаоца. То је зато што превртање неће умањити интерес стицаоца у циљној компанији, већ интерес акционара стицаоца у стицаоцу.

Од стицаоца би се захтевало да изда велики број додатних акција акционарима циљне компаније, па чак и 100% власник може лако да се нађе у мањини. Контролни акционар можда није вољан да угрози њихов статус услед чега ће се стицалац одрећи стицања.

Такође се сугерише да је преокретна отровна пилула ефикасна само ако стицалац инсистира на спајању или сличној трансакцији након примене превртања. Ако стицалац инсистира на одржавању контролног удела у циљном предузећу, не нуди се заштита јер:

  • Ефекат разводњавања права преокрета покреће се спајањем у другом кораку или пословном комбинацијом или
  • Понуђач вољан да се одрекне такве трансакције може да избегне негативне последице повезане са правима.

Пример преврнуте таблете за отров

Један од популарних случајева био је 1985. године када је сир Јамес Голдсмитх (англо-француски финансијер, политичар и пословни тајкун) покушао да преузме Цровн Зеллербацх Цорпоратион (амерички конгломерат папира са седиштем из Сан Франциска, Калифорнија). Суочио се са преокренутом отровном пилулом у којој је Сир Голдсмитх покушао да преузме фирму. Иако није могао да настави са трансакцијом спајања, успео је да добије контролни удео у Цровн Зеллербацх. Како је циљ преокрета заштитити нежељено стицање, стратегија се показала неуспешном.

Закључак

Стратегија превртања отровних пилула осмишљена је како би трансакцију учинила неатрактивном за стицаоца све док тачка не заврши посао или је приморана да преговара о условима са одбором директора. Ову стратегију користе само фирме које су усвојиле подзаконски акт.

Ако би се активирала пилула за отров, права претварања била би у корист акционара. Међутим, имаоци права такође би задржали право да сачекају спајање са истискивањем и да остваре своја права у замену за акције обичних акција стицаоца.