Признаница (формат, употреба) | Примери дневника новчаних рачуна

Шта је потврда о готовини?

Новчана потврда је штампано потврђивање износа готовине примљене током трансакције која укључује пренос готовине или готовинског еквивалента. Оригинална копија ове потврде даје се купцу, док другу копију продавац задржава у рачуноводствене сврхе.

Другим речима, генерише се када продавац прихвати готовину или готовински еквивалент од спољног извора, као што је купац, инвеститор или банка. Готовина се обично признаје када се новац узима од купца ради прилагођавања преосталог стања потраживања које настаје када се догодила трансакција продаје кредита. Може се посматрати као скуп новца који повећава готовину и готовински еквивалент у билансу стања предузећа.

Формат потврде о готовини

Следеће информације су у овој потврди:

  • Датум када се трансакција догодила
  • Јединствени број додељен документу ради идентификације
  • Име купца
  • Износ примљеног готовине
  • Начин плаћања, тј. Готовином, чеком итд .;
  • Потпис продавца

Примери часописа о пријему готовине

У наставку смо узели неколико примера дневника пријема готовине.

Пример # 1

Узмимо пример трансакције готовинске продаје.

Претпоставимо да је током лета у комшилуку постављен штанд за лимунаду који ће опскрбити купце током викенда. То је обичан модел ванилије у коме продавац продаје чашу лимунаде за 5 долара с очекивањем да купци новац одмах плате.

Продавац лимунаде не продаје чашу лимунаде на кредит; Уместо тога, тренутна потврда о готовини се препознаје приликом продаје (задужите готовински рачун, одобрите рачун за продају). У овом примеру, продавац продаје сваку чашу лимунаде уз готовинско плаћање од купца у износу од 5 америчких долара, а затим продавац издаје готовински рачун купцу.

Пример # 2

Погледајмо сада пример повезан са продајом кредита која резултира потраживањем.

Претпоставимо да постоји велики дистрибутер телевизора који продаје разне ТВ марке. Дистрибутер послује већ дуже време и има јаку пословну мрежу. Дистрибутер телевизоре купује од бројних произвођача телевизора, а због дугогодишње везе дистрибутер нуди повољне кредитне услове који му омогућавају да наручује телевизоре по потреби. Кредитни период је 30 дана. У овом примеру, произвођач телевизора би снимио продају дистрибутеру након што би му испоручио телевизоре; међутим, то није када би произвођач евидентирао рачун.

Уместо тога, произвођач би трансакцију продаје евидентирао у билансу успеха и у билансу стања признао потраживање које треба да доспе у року од 30 дана (задужити рачун потраживања, књижити рачун продаје). Рачун би коначно био издат тек када се стварна уплата оствари у облику готовине или чека. У том случају се преостало потраживање смањује, а готовинско стање би се повећало (задужити рачун готовине, књижити рачун потраживања).

Релевантност и употреба

То није само доказ о власништву већ се користи и у разне друге сврхе. На пример, постоје случајеви у којима би продавац затражио од купца да преда готовински рачун тако да се може одобрити замена или повратак купљених предмета. У случају гаранције за производ, продавац може затражити признаницу издату у тренутку продаје производа.

Друга примарна, али суштинска корист је комплетност рачуноводствених евиденција које подржавају постојање евидентирања трансакција. Један од значајних разлога за ревизију је недостатак докумената (попут новчаних рачуна) који би подржали присуство трансакције. Поседовање таквих рачуна и правилно подношење избећи ће ризик од ревизијских питања. Без ових рачуна, рачуноводствена евиденција је непотпуна, што дугорочно може бити ризично.

Такође, признаница тражена током куповине или плаћања може се ваљано користити за потраживање као трошак, а затим користити као одбитак од продаје у случају да је купац регистрован порез на промет. Погодност улазног пореза (порез на промет на трошкове) премашује излазни порез (порез на промет), тада продавац може захтевати повраћај вишка или разлике.

Још један значај новчаних примања је тај што у одређеним временима може бити користан и у пореске сврхе. Може се користити за законско минимизирање или смањење пореза који се плаћа. Будући да се може користити као трошкови који се одузимају продаји, смањиће уплату због мањег нето прихода.