СУМИФ Нот Бланк | Додај ћелије на основу празних / непразних критеријума | Пример

Екцел СУМИФ Није празно

Коришћење СУМИФ-а са празним је врло једноставно, користимо „“ као критеријум за празну ћелију, али да бисмо користили СУМИФ када само ћелије нису празне, као критеријуме ћемо користити оператор који значи да није једнако празном, овај оператор делује као критеријуми за функцију при сажимању ћелија када опсег критеријума није празан.

Постоје случајеви када имамо скуп података који садржи празне улазе, међутим, додељена му је одговарајућа вредност. У таквим случајевима можда ћемо желети да изузмемо ћелије које садрже празне уносе и укупан зброј. У таквим случајевима користите критеријуме СУМИФ-а „Није празно“. Пример би могао бити познавање укупног броја путника и изузимање критеријума празних имена.

Примери

Овај СУМИФ непразни Екцел образац можете преузети овде - СУМИФ непразни Екцел предложак

Пример # 1 - СУМИФ није празан

Испод скупа података садржи одређене празнине у критеријумима домета и претпоставимо да и даље желимо да знамо укупан број путника:

Овде се сада услови опсега критеријума потпуно мењају и по градовима и по месецима. Важно је напоменути услов који смо овде ставили у синтаксу за критеријуме

  • “” -> Означава да НИЈЕ ЈЕДНАКО ДА се потпише и мора бити исписан двоструко обрнутим зарезима јер га формула обрађује као знакове. Када ово користимо, формула сабира све вредности које нису празне и у потпуности занемарује празне ћелије током сумирања.
  • “” -> Означава празне просторе. Двоструко обрнуте зарезе у којима нема знакова, значи једнако празном. Када ово користимо, сабира све вредности које садрже празне просторе и занемарује ћелије које у себи садрже неке знакове / вредности.

Ради лакшег разумевања, коначни резултат Табела 1 и 2, погледајте објашњење у наставку:

Пример 2 - Коришћење функцијског аргумента

  • Изаберите Целл Ф2 (активна ћелија), где нам је потребна СУМИФ () вредност као што је приказано доле:

  • Кликните картицу „Формуле“ и одаберите „Матх & Триг“.

  • Појављује се падајући мени са разним математичким функцијама у Екцелу, померите се надоле и кликните на „СУМИФ“ (означено црвеном бојом)

  • Појавиће се дијалошки оквир као што је приказано доле, а следећи кораци би били унос одговарајуће референце или вредности ћелије:

Овде ћемо уметнути референцу ћелије колоне Цити у унос опсега, назив града / референца ћелије у унос критеријума и број путника у сум_ранге.

  • Идите на одељак „Распон“ у дијалошком оквиру, кликните на празно место и изаберите опсег почевши од А2 и превуците нагоре до А17, тј. Изаберите читав опсег редова у колони Град Б. Затим идите на одељак „Критеријуми“ и изаберите ћелију града референца, ћелија Е2 и на крају слично идите на одељак „Сум_ранге“ у колони Ц од Ц2 до Ц17.

Кликните на „ОК“ и видећемо вредност у ћелији Е2.

Покажите на памћење

  • СУМИФ није празно има ограничену употребу, осим ако тај скуп података садржи празне редове у опсегу критеријума.