Гини коефицијент (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Шта је Гини коефицијент?

Гини коефицијент је такође познат као Гини индекс је статистичка мера која се користи за мерење расподеле дохотка међу становништвом земље, тј. Помаже у мерењу неједнакости дохотка становништва земље.

То је вредност између 0 и 1. Већи број указује на већи степен неједнакости прихода. Вредност 1 указује на највиши степен неједнакости у приходима где појединац зарађује целокупан приход државе. Вредност 0 указује на то да сви појединци имају исти приход. Дакле, вредност 0 указује на савршену једнакост дохотка. Једно од ограничења Гинијевог индекса је да његова употреба захтева да нико нема негативно нето богатство.

Формула

Гини коефицијент = А / А + Б

Ако је А = 0, Лоренцова крива је линија једнакости. Када је А = 0, Гинијев индекс је 0. У случају да је А врло велика површина, а Б мала површина, Гинијев коефицијент је велик. То указује да постоји огромна неједнакост у приходима / богатству.

Кораци за израчунавање Гини коефицијента

  • Корак 1: Организујте податке у табелу са доле наведеном главом категорије.

Важно је напоменути да сви редови морају бити организовани од најсиромашнијих до најбогатијих. На пример, ако се каже да најнижих 10% становништва зарађује 3% дохотка, унесите 0,03 у колону „Фракција дохотка“. Затим у колону „Део становништва“ упишите 0,10. Слично томе, попуните ове 2 колоне осталим датим процентима.

  • Корак 2: Попуните колону „% становништва које је богатије“ додавањем свих израза у „Део становништва“ испод тог реда.

На пример, добијамо да бисмо попунили први ред у колони „% становништва које је богатије“, додаћемо 0,50 и 0,40, што су редови у „Уделу становништва“ испод њега. Дакле, добијамо 0,90.

  • Корак 3: Израчунајте резултат за сваки од редова. Формула за оцену је:

Оцена = Удео у приходу * (Удео становништва + 2 *% становништва који је богатији).

На пример, оцена за први ред је 0,03 * (0,10 + 2 * 0,90) = 0,057

  • Корак 4: Затим додајте све изразе у колону „Оцена“. Назовимо то „Збир“
  • Корак 5: Израчунајте Гинијев коефицијент користећи формулу: = 1 - Збир

Примери

Овај Гини коефицијент формуле Екцел образац можете преузети овде - Гини коефицијент формуле Екцел образац

Пример # 1

Гинијев коефицијент за две земље на основу дохотка грађана је као испод.

  • Протумачите тренд неједнакости дохотка у две земље
  • Која држава има већу неједнакост дохотка у 2015. години?

Решење:

а) Гинијев коефицијент земље А показао је тренд пораста са 0,40 у 2010. на 0,57 у 2015. Стога је неједнакост дохотка у земљи А порасла ових година. Коефицијент земље Б пао је са 0,38 у 2010. на 0,29 у 2015. Стога је неједнакост дохотка у земљи Б током ових година опала.

б) Коефицијент земље А има (0,57) је већи од коефицијента земље Б (0,29). Отуда, земља А има већу неједнакост прихода у 2015. години.

Пример # 2

У одређеној земљи, најнижих 10% зарађивача доноси 2% свих зарада. Следећих 40% зарађивача зарађује 13% зарада. Следећих 40% зарађивача доноси 45% свих зарада. Највиших 10% свих зарађених зарађује 40% свих зарада. Израчунајте Гинијев коефицијент земље.

Решење:

За израчунавање користите следеће податке

Саставимо горе наведене информације у формату табеле. Информације се морају саставити организовањем редова од најсиромашнијих до најбогатијих.

Збир оцена = 0,038 + 0,182 + 0,27 + 0,04 = 0,53

Коефицијент ће бити -

Коефицијент = 1 - 0,53 = 0,47

Пример # 3

Управа села забринута је због неједнакости прихода у селу. Жели да уведе неке развојне шеме за смањење неједнакости у приходима. У ту сврху потребни су подаци који се односе на неједнакост прихода. Управа наручује истраживачку студију о нивоу прихода у његовом селу. Ево неколико налаза из истраживачке студије: 6 људи зарађује по 10 Рс, 3 особе зарађују 20 Рс и 1 особа зарађује 80 Рс. Израчунајте Гинијев коефицијент који се односи на неједнакост прихода у селу.

Решење:

За израчунавање користите следеће податке

Морамо да табелирамо дате податке. У ту сврху мораћемо да пронађемо део становништва који зарађује у којем проценту прихода.

Збир бодова = 0,42 + 0,15 + 0,04 = 0,6

Коефицијент = 1 - 0,61 = 0,39

Коефицијент је 0.39

Пример формуле Гини коефицијента (са Екцел предлошком)

У некој земљи постоје огромни небодери, заједно са громадним сиротињским четвртима. Главни економиста земље верује да постоји огромна неједнакост у приходима. Проналази следеће податке: Најнижих 20% зарађивача доноси 2% свих прихода. Следећих 40% зарађивача доноси 10% свих прихода. Следећих 30% оних који зарађују чине 20% свих прихода. Најбогатијих 10% оних који зарађују чине 68% свих прихода. Израчунајте Гинијев коефицијент да би главни економиста добио статистичку меру неједнакости дохотка.

Решење:

Корак 1: У табеларни формат у Екцел напишите податке „Део дохотка“ и „Део становништва“

Корак 2: Попуните колону „% становништва које је богатије“ додавањем свих израза у „Део становништва“ испод тог реда. На пример, у први ред под ’% популације која је богатија’ напишите формулу = Б3 + Б4 + Б5. Затим превуците формулу у наредне редове.

Корак 3: У колону резултата упишите = А2 * (Б2 + 2 * Ц2). Затим превуците формулу у наредне редове.

Корак 4: Израчунајте збир бодова. У ћелију Д6 упишите = СУМ (Д2: Д5)

Корак 5: Запиши = 1-Д6 у ћелију Б9. Дакле, 0,676 је Гинијев коефицијент.

Релевантност и употреба

Гинијев коефицијент користи се за анализу богатства или расподеле дохотка. Може се користити за упоређивање неједнакости дохотка међу различитим секторима становништва. На пример, Гини индекс урбаних подручја у некој земљи може се упоредити са индексом руралних подручја. Слично томе, Гини индекс једне земље може се упоредити са индексом друге. Такође се може користити за проналажење неједнакости у приходима током одређеног временског периода. На пример, Гинијев коефицијент у Индији 2000. године може се упоредити са коефицијентом 2019. године.

Овај коефицијент се може користити заједно са бројевима БДП-а. Ако се Гинијев индекс повећава заједно са БДП-ом, можда неће доћи до побољшања на фронту сиромаштва за већину становништва. На основу овог коефицијента могу се осмислити мере социјалне заштите за становништво како би се смањила ова неједнакост у приходима.