Субјект посебне намене (дефиниција, пример) | Топ 2 врсте СПЕ

Дефиниција ентитета посебне намене

То је засебно правно лице створено за испуњавање одређених циљева који могу укључивати осмишљавање мера у складу са финансијским ризиком и / или профилом правног ризика, овај ентитет углавном има унапред дефинисану намену и има ограничен опсег у погледу активности, а понекад се користи као краткорочно решење за тренутни или потенцијални проблем такође је осмишљена њихова структура.

Понекад се назива и возилом за посебне намене. Генерално, СПЕ је подружница веће корпорације са различитом структуром обавеза, структуром имовине и правним статусом који чини све његове обавезе сигурним. Сигурно је чак и ако његова матична компанија банкротира. Такође је дизајниран да служи као друга страна за свопове и другу врсту изведених инструмената који су кредитно осетљиви.

Иако се возило за посебне намене користи за изолацију присутног финансијског ризика због различитих рачуноводствених рупа, у исто време ови субјекти могу постати финансијски поразан начин финансијског финансирања за сакривање дугова.

Врсте субјеката посебне намене (СПЕ)

Следе 2 врсте СПЕ.

# 1 - На билансу стања СПЕ

У случају биланса стања СПЕ, финансијски резултати ентитета са посебном наменом консолидују се са финансијским резултатима матичног предузећа. Приходи се у овом случају на неки начин преносе у матичну компанију.

# 2 - Ванбилансни СПЕ

У случају ванбиланса стања СПЕ, финансијски резултати субјекта за посебне намене нису консолидовани са финансијским резултатима матичног предузећа, а приходи се такође ни на који начин не преносе у матично предузеће.

Пример субјекта посебне намене (СПЕ)

Постоји компанија БЦФ лимитед која је позната по производњи различитих врста опреме која се користи у индустријске сврхе. Друштво користи субјекат посебне намене за полугу финансијског ризика. Од свих наменских субјеката компаније, један од СПЕ има независне чланове у одбору који се састоји од комерцијалне банке која пружа кредитну способност и зајам, различитих капиталних инвеститора који имају неопорезиве инвестиције, владе која пружа субвенције и такође дозвољава компанији да извршава уговоре посебне намене, и спонзор који штити мањинске инвеститоре матичне компаније и покрива технички ризик.

Основана компанија СПЕ делује као добављач решења за опрему и друга техничка питања консултаната. Такође, Специјално предузеће (СПЕ) нуди грађевински инжењеринг и одржавање.

Различите предности које матична компанија БЦФ лимитед има када њен БЦФ лимитед послује укључују пројект на високом нивоу и управљање ризицима који омогућавају компанији ефикасну сарадњу са својим актерима и власницима ланца. Поред овога, матичној компанији је лако да финансира своје пословање користећи државно финансирање, дугорочне дужничке или капиталне инвеститоре, без икаквог компромиса за своје главне операције.

Предности

  • Стварањем посебног циља, матичној компанији ће бити дозвољено да легално изолује финансијски ризик повезан са пројектом и подели га са осталим инвеститорима.
  • СПЕ помаже у уштеди пореза за компанију у случају да је ентитет створен у земљама пореског раја.
  • Једноставно је поставити СПЕ.
  • Возило за посебне намене и матична компанија нису везани за иста правила и прописе, тако да нуди већу слободу управљања возилом за посебне намене
  • СПЕ помаже у чувању тајности неких пројеката од конкурената матичне компаније или од инвеститора матичне компаније чија компанија сматра да не може одобрити одређену трансакцију.
  • Постоји директно власништво у случају посебног ентитета одређеног средства
  • Матично предузеће може обављати високо ризичне трансакције користећи посебно наменско лице без угрожавања солвентности целокупног предузећа.

Мане

  • За стварање субјекта са посебном наменом потребан је знатан износ капитала.
  • СПЕ има нижи приступ капиталу у поређењу са матичном компанијом, јер наменско предузеће нема исти ниво кредита као матична компанија.
  • Ако постоје неке неочекиване промене у правилима и прописима на тржишту које се примењују на одређено лице са посебном наменом, онда то може створити озбиљан проблем за компаније које користе овај субјект са посебном наменом јер оне можда неће моћи да се састану нова правила и прописи који су постојали.
  • Рачуноводствена правила марке то маркет могу се покренути у случају да се имовина прода, што ће негативно утицати на биланс стања матичне компаније.
  • На тржишту је доступно мање опција у сврху финансирања наменског возила.

Важне тачке које треба забележити

  • СПЕ може формирати матична компанија путем поверења, корпорација, командитног друштва, корпорација са ограниченом одговорношћу итд.
  • Документацију о капиталу, имовини и обавезама врши Специјални ентитет (СПЕ) у сопственом билансу стања, а не у билансу стања матичног предузећа као капитал или дуг.
  • СПЕ може сакрити кључне информације од својих инвеститора који можда нису у потпуности упознати са финансијском ситуацијом компаније. Са овим ризиком, инвеститори треба правилно да анализирају биланс стања посебног предузећа и матичног предузећа пре него што донесу било какав закључак у вези са инвестирањем у пословање било ког од њих.

Закључак

Према томе, Субјект посебне намене (СПВ) је зависно предузеће које је основано са циљем да олакша финансијске аранжмане матичног предузећа који укључују шпекулативна улагања и полуге, без угрожавања целе групе.

То значи да у случају да специјално наменско предузеће банкротира, тада и матично предузеће остаје без утицаја, а у случају да матично предузеће банкротира, посебно наменско лице остаје заштићено и непромењено. Субјекти посебне намене се обично користе у сврху секјуритизације и њима је дозвољено да купују, продају и финансирају имовину.