Фјучерси вс уговор о опцијама | Топ 8 разлика (са Инфографиком)

Разлике између будућности и опција

У овом чланку ћемо разговарати о значају фјучерса и опција и улози коју они играју у функционисању тржишта деривата.

Тржиште деривата је финансијско тржиште дериватних инструмената који своју вредност изводе из основне вредности средства. Уговори категорисани под деривате су:

  • Термински уговор
  • Фјучерс уговор
  • Опције
  • Замјене

Фјучерс уговори су уговори о трговању основним средством у будућности по унапред утврђеној цени. То су стандардизовани уговори којима се тргује на берзи и омогућава инвеститорима да их купују и продају.

Уговори са опцијама, с друге стране, такође су стандардизовани уговори који омогућавају инвеститорима да тргују основним средством по унапред утврђеним ценама и датумима (датум истека опција). Постоје 2 врсте опција: Цалл опције и Пут Оптионс о којима ћемо детаљно разговарати.

Будућност против опционог уговора Инфографика

Да видимо главне разлике између фјучерса и уговора о опцијама.

Сличности

Постоји низ сличности које постоје између ових уговора због којих су основе нетакнуте:

  • Обоје су деривати којима се тргује на берзи и којима се тргује на берзама широм света
  • Свакодневно се врши поравнање за оба уговора
  • Оба уговора су стандардизована са применљивим маргин рачуном.
  • Основна имовина која управља овим уговорима су финансијски производи као што су валуте, робе, обвезнице, акције итд.

Разликама

  1. Фјучерс уговор је уговор који обавезује друге уговорне стране за куповину и продају финансијског осигурања по унапред одређеној цени на одређени датум у будућности. С друге стране, уговор о опцијама омогућава инвеститору право, али не и обавезу да изврши куповину или продају финансијског инструмента на или пре датума истека.
  2. Будући да је фјучерс уговор уговорно обавезујући за стране, уговор мора бити испоштован на унапред одлучени датум и купац је закључан у уговору. После тога, уговор о опцији пружа само опцију, али не и обавезу куповине или продаје хартије од вредности.
  3. За осигурање фјучерс уговора, осим уплаћеног износа провизије, не узимају се у обзир авансна плаћања у поређењу са уговором о опцијама због чега је неопходно извршити премијско плаћање. То се ради у сврху закључавања обавеза страна.
  4. Извршење фјучерс уговора може се извршити само унапред утврђеног датума и према наведеним условима. Уговор о опцијама захтева извршење у било које време пре датума истека.
  5. Фјучерс уговор може имати неограничени износ добити / губитка за друге уговорне стране, док уговор о опцијама има неограничену добит са ограничењем броја губитака.
  6. Ниједан фактор временског пропадања није важан у фјучерс уговорима, јер ће уговор дефинитивно бити извршен. Да ли ће се извршити уговор о опцијама биће много јасније када се приближи датуму истека, чинећи временску вредност новца важним фактором. Уплаћени износ премије такође узима у обзир овај фактор приликом израчунавања.
  7. Накнаду повезану са фјучерс трговином је лакше разумети, јер већина накнада остаје константна и укључује провизије на трговину, девизне провизије и посредовање. Укључени су и други трошкови који се односе на позиве за маржу, што се такође не мења много.

У трговању опцијама, опције су или трговање премијом или попустом који нуди продавац опције. Они се могу значајно разликовати у зависности од волатилности основног средства и никада нису фиксни. Веће премије су обично везане за нестабилнија тржишта, па чак и за имовину чија је цена јефтинија, премије могу порасти када тржишта крену у период неизвесности.

Табела поређења фјучерса и опција

Основа поређењаФутуресОпције
ЗначењеСпоразум којим се уговорне стране обавезују да купују и продају финансијски инструмент по унапред одређеној цени и одређеном датуму у будућности.Уговор који инвеститорима омогућава право куповине или продаје инструмента по унапред одређеној цени. Извршиће се на или пре датума истека.
Ниво ризикаХигхОграничено на износ уплаћене премије.
Обавеза купцаПуна обавеза извршења уговораНе постоји обавеза
Обавеза продавцаПотпуна обавезаАко купац одабере, продавац ће се тога морати придржавати.
Плаћање унапредАконтација се не може извршити, осим провизијеПлаћа се у облику премије која је мали проценат од целокупног износа.
Обим добитка / губиткаБез ограничењаНеограничена добит, али ограничени губитак
Датум извршењаНа унапред одлучени датум према уговоруБило који тренутак пре датума истека.
Временска вредност новцаНе сматраВеома се ослањао на

Закључак

Као што је горе размотрено, оба су дериватни уговори чији је прилагођавање у складу са захтевима уговорних страна. Уговор о опцијама може смањити број губитака за разлику од фјучерс уговора, али фјучерси нуде сигурност уговора који се извршава на одређени датум.

Циљ је заштитити интересе иницијатора уговора док се нагађа у правцу цена. Сходно томе, купац и продавац могу склопити уговор у зависности од способности преузимања ризика и поверења у своју интуицију. Будући да фјучерси укључују присуство размене, извршење уговора је вероватно, док опције немају такву опцију, али на уплату премијског износа, уговор се може закључати и зависити од правца кретања цена. на крају трајања, уговор се може извршити или допустити да истекне безвредан.