Полу променљиви трошкови (дефиниција, формула) | Примери прорачуна

Дефиниција полу променљиве цене

Полу-променљиви трошкови могу се дефинисати као мешавина фиксних трошкова, као и променљиви трошкови где су фиксни трошкови постављени на одређени ниво производње и прелазећи фиксне трошкове постају променљиви трошкови, на пример, рачун за електричну енергију итд. И његово понашање зависи делимично на фиксне и променљиве трошкове због чега су ти трошкови познати и као мешовити трошкови.

Код таквих мешовитих трошкова, фиксни део ће се десити без обзира на ниво производње, чак и у случају нула производних активности, фиксни трошкови ће и даље настати. Међутим, варијабилни део таквих трошкова у потпуности зависи од нивоа производног рада који обавља ентитет и повећава се пропорционално нивоу производње. То значи да се полу променљиви трошкови могу израчунати додавањем фиксних трошкова и променљивих трошкова (на основу нивоа производње).

Формула

Полу променљиви трошак = Ф + ВКС

Где:

  • Ф = фиксни трошак
  • В = променљива цена по јединици
  • Кс = укупна производња у јединицама

Примери полу променљивих трошкова

Овде можете да преузмете овај образац примерака полу променљивих трошкова у Екцел-у - образац примерака полу променљивих трошкова Екцел

Пример # 1

Најбољи примери за разумевање овог концепта су трошкови повезани са телефоном и електричном енергијом:

Телефонски рачуни: - Фирма има фиксну телефонску везу и планира да упути 100 позива дневно. План кошта 750 долара месечно; међутим, ако фирма упути више позива, наплатиће се цена од 0,50 УСД по позиву. Израчунајте променљиве, фиксне и полу-променљиве трошкове за фирму за 1 месец. Претпоставимо да фирма изврши додатних 40 позива дневно.

Решење:

Фиксни трошак фирме = 750 УСД месечно

Овај стални износ који фирма има без обзира на број упућених позива је фиксни трошак

Укупни променљиви трошкови = Променљива цена по јединици * Додатни позиви месечно

  • =0.5 * (40*30)
  • =$ 600месечно

Полу-променљиви трошкови Формула = фиксни трошак + укупни променљиви трошак

  • =$ (750 + 600)
  • $ 1350

Направите анализу осетљивости трошкова за телефонске рачуне фирме и направите графички приказ.

Графички приказ мешовитих трошкова месечних накнада је следећи -

Пример # 2

Производно одељење компаније има фиксне трошкове од 1,5 милиона долара месечно, док ради на минималном капацитету. Због велике хитне поруџбине мора да ради додатних 90 сати у месецу. Компанија пружа податке о својим променљивим трошковима који се састоје од рачуна за струју, телефонских рачуна, трошкова сировина и плата од 12000 америчких долара на сат. Компанија жели да израчуна свој укупни полу-променљиви трошак.

За израчунавање трошкова имамо следеће податке:

Израчунавање укупних мешовитих трошкова:

  • Т = Ф + ВКС
  • =1,500,000 + (12000 * 90)
  • =1,500,000 + 1,080,000
  • =2,580,000

Пример # 3

Рецимо, Адмирал Спортсвеар Пвт. Лтд, међународна компанија за производњу спортске одеће, смештена у Енглеској. За предстојећи турнир светског купа у крикету ИЦЦ, фабрика треба да ради неколико додатних сати да би испунила остале захтеве. Управа је забринута због повећања трошкова због додатних производних активности.

Размотрите следеће информације о полу-променљивим трошковима на различитим нивоима производње које пружа производно одељење компаније да бисте израчунали променљиве трошкове и фиксне трошкове.

Дато:

Израчунавање променљивог дела (по јединици)

# 1 - Разлика између излазних јединица и сродних трошкова

#2 –Променљива цена по јединици

Поделити израчунати трошак разлике по количини:

  • = £9,000,000 / £ 400000
  • = £22.50

# 3 - Израчунавање фиксних трошкова

  • = £ 50,00,000 – £ 22,50,000
  • = £ 27,50,000

# 4 - Поновна провера резултата: додавањем фиксних трошкова укупним променљивим трошковима (на 500000 јединица). Резултат би требао бити укупни трошак како је дато.

Детаљне прорачуне потражите у горенаведеном екцел листу.

Закључак

Полу променљиви трошкови садрже компоненте променљивих и фиксних трошкова; стога за компаније постаје витално да то размотре приликом планирања додатних производних активности. Незнање или неефикасно управљање трошковима може ограничити профитабилност предузећа на вишим нивоима производње.

  • Запамтите, овај трошак остаје фиксиран до одређеног нивоа производње, али се постепено повећава коришћењем виших нивоа производних капацитета компаније.
  • Погледајте графикон приказан у примеру 1, где телефонски рачуни остају константни до одређене границе, а уз додатну употребу, износ рачуна полако расте.