НАСДАК вс Дов Јонес | 4 најбоље разлике (са Инфографиком)

Разлика између НАСДАК-а и Дов Јонес-а

НАСДАК и Дов Јонес коришћени су наизменично, али заправо имају различита значења.

  • Дов се односи на Дов Јонес Индустриал Авераге (ДЈИА), који је пресудан индекс берзе широм света.
  • НАСДАК се, с друге стране, односи на Националну асоцијацију берзи аутоматизованих квоцијената дилера хартија од вредности, која је електронски систем размене.

НАСДАК вс. Дов Јонес Инфограпхицс

Ево главних 4 разлике између НАСДАК-а и Дов Јонеса

Кључне разлике

  1. НАСДАК је амерички берзански индекс који садржи око 3.000 компанија, док ДЈИА обухвата 30 главних компанија које припадају лидерима у индустрији и главним учесницима у индустрији и на берзи.
  2. НАСДАК првенствено укључује технолошке корпорације као што су Аппле, Гоогле и неколико других компанија у фазама раста. ДЈИА кружи око зараде компанија и можда ће их повући ако цене акција падну.
  3. НАСДАК се заснива на вредности изванредних залиха компаније, тј. На просеку тржишне капитализације више компанија у индексу. Дов Јонес је просек пондерисан ценом који указује да се било која врста поделе или прилагођавања залиха не узима у обзир при израчунавању просечне цене. Дакле, ако једна фирма посустане у цени акције, вредност целокупног индекса може се погоршати. На пример, 2008. године, вредност АИГ-а је пала са 451 на 54 долара због финансијске кризе, а тржиште је заузврат пало за 3.000 поена.
  4. Успон и пад НАСДАК берзе у великој мери зависе од перформанси технолошког сектора, али у случају ДЈИА, перформансе су усредсређене на 30 главних компанија као групу, а не као на појединачне акције.
  5. НАСДАК берза има 3 различита нивоа тржишта, и то:
    • Тржиште капитала (мала капа), које је тржиште капитала за компаније са малим нивоима тржишне капитализације и захтева за уврштавање на тржиште, мање је строго.
    • Глобално тржиште (Мидцап) се састоји од око 1.500 акција које представљају глобална тржишта Насдак-а и морају да испуне строге финансијске захтеве и захтеве за ликвидношћу. Такође је потребно да се испуне еквивалентни стандарди корпоративног управљања.
    • Глобал Стоцк Маркет (Ларге Цап) је индекс пондерисан тржишном капитализацијом који се састоји од америчких и међународних акција. Испунио је строже захтеве у односу на залихе са средњом капитализацијом и ексклузивнији је у односу на остале. Одељење за попис периодично прегледава учинак и правила која регулишу залихе у овој категорији.

С друге стране, улагање у ДЈИА је доступно путем:

  1. ЕТФ (Екцханге Траде фондови), укључујући полуге или кратке стратегије. Због побољшања у претпродаји, ЕТФ-ови нуде тачнију вредност отварања за просек.
  2. Уговори о фјучерсу: Дов фјучерси су један од најкритичнијих алата за претпродају и указују на то како ће се ДЈИА отворити.
  3. Уговор о опцијама

НАСДАК цитати су доступни на 3 нивоа

  • Ниво 1 који показује највишу понуду и најнижу потражњу
  • Ниво 2 приказује све јавне цитате маркера и придружене информације тржишних дилера који су спремни да купе или продају акције и недавно извршене налоге
  • Тржишни ниво користе ниво 3, омогућавајући им да унесу своје цене и изврше их

Израчун ДЈИА израчунава се узимајући збирну цену свих 30 акција и делећи их Дов делитељем. Овај делитељ се прилагођава у односу на поделе залиха, одвајање или друге сличне структурне промене ради веће тачности.

НАСДАК наспрам упоредне табеле Дов Јонес

Основа поређењаНАСДАКДов Јонес
ЗначењеКључни индекс који указује на перформансе берзеЕлектронско тржиште на којем инвеститори могу купити / продати хартије од вредности.
Индекс / РазменаИ индекс и разменаСамо индекс од 30 главних компанија
ПостојањеНови индекс изумљен 1971. године, иако круну задржава на електронској берзи;Старији индекс успостављен 1896. године, развио га је Цхарлес Дов
СкраћеницаНационална асоцијација трговаца хартијама од вредности аутоматизована котацијаДов Јонес индустријски просек

НАСДАК у однос Дов Јонес

То је интерактивни графикон који показује однос НАСДАК композитног индекса и ДЈИА. Висок однос указује на висок ниво бикова, јер залихе технологије са високим замахом могу привући много више средстава инвеститора од традиционалних индустријских фирми, као што се огледа у ДЈИА. Примећује се да ако се индекс берзе Дов и Индек позитивно повећавају у истом смеру, то је показатељ доброг здравља. Испод је пример графикона који показује однос оба индекса. То јасно показује да је током 1999-2000. Однос био веома висок, што је било због дот-цом мехурића.

извор: мацротрендс.нет

Закључак

Треба имати на уму да иако се НАСДАК и Дов позивају на тржишне индексе, инвеститори могу купити и продати акције само на НАСДАК-у. Поред тога, инвеститор не може трговати на индексима јер НАСДАК и ДОВ представљају математички просек који људи користе за разумевање тржишта. Инвеститори могу купити индексне фондове или ЕТФ (фондови којима се тргује на берзи).