Аукцијско тржиште (дефиниција, пример) | Како то ради?

Шта је аукцијско тржиште?

Аукцијско тржиште је фаза за купце и продавце у којој они могу трговати акцијама давањем конкурентских понуда и понуда, а извршава се по одговарајућој цени где се највиша понуда купца поклапа са најнижом понуђеном ценом продавца.

Пример

Претпоставимо да је купац заинтересован за куповину удела компаније АБЦ лтд. На тржишту које тргује по цени од 101 УСД по акцији. Он даје понуде на следећи начин: 101,05 УСД, 101,10 УСД, 101,15 УСД, 101,20 УСД, 101,25 УСД, 101,30 УСД, слично продавцу који је спреман да прода исти удео компаније на понуђеној цени од 101,30 УСД, 101,35 УСД, 101,40 УСД, 101,45 УСД, 101,5 УСД, 101,55 УСД. У овом сценарију, највиша цена коју је купац спреман да плати и најнижа цена коју је продавац спреман да прихвати је 101,30 УСД; према томе, трговина се извршава на $ 101,30, а тренутна цена акције компаније АБЦ лтд износи $ 101,30. Док се све остале понуде купца питају да ли продавац остаје на чекању док се понуде и тражење не подударају и не изврше следећи послови на тржишту.

Како функционише поступак аукцијског тржишта?

Процес се разликује од оног на ванберзанском тржишту јер нема директних преговора између купца и продавца.

  • Купац ставља више понуда на тржиште за жељени финансијски инструмент доступан на тржишту.
  • Продавац пласира више понуда на тржиште са жељеним финансијским инструментом на тржишту.
  • Механизам за подударање налога фокусира се на постављање највише понуђене цене од купца и најниже понуђене цене од продавца.
  • Ако се подударају највиша понуђена цена и најнижа тражена цена, тада се трговина врши на тим хартијама од вредности и на овом механизму се одлучује о тренутној тржишној цени.
  • Ако се цена понуде и понуде не поклапа, статус поруџбине остаје на чекању.
  • Извршен налог обрадиће се за поравнање према правилима размене.
  • Генерално, аукција има једног продавца и више купаца. Међутим, у томе постоји више купаца и продаваца.
  • Континуирани процес одлучивања о тренутној тржишној цени кроз овај механизам марширања;
  • Аукциона тржишта такође имају термин познат као тржиште двоструких аукција, јер омогућава купцима и продавцима да доставе цену коју сматрају прихватљивом са дате листе понуда и понуда. Када се подударају цене понуде и тражења, трговина ће наставити да се извршава.

Пример

Трговачка берза у Чикагу (ЦМЕ) и Њујоршка берза примери су који још увек послују на отвореном систему негодовања на аукцијама. Електронски метод трговања који, мање-више и даље делује на принципу аукцијског система, али електронски, а сваки купац и продавац добија приступ лицитирању и понуди на приказаном тржишту и доноси своје одлуке. На исти начин, смањени трошкови, побољшање брзине извршења трговине упоређују се са отвореном људском повиком, окружењем које је сада мање осетљиво на манипулације и доступношћу електронског система на било ком кућном рачунару и паметним телефонима бесплатно, у поређењу са отвореним негодовањем аукцијско тржиште створило је популарност за прилагођавање методама електронског трговања.

Како је време пролазило са проналаском нове технологије, све берзе су прилагођавале метод електронског система трговања. Од 2007. године, чак се и НИСЕ из строгог рада на аукцијском тржишту претворио у хибридно тржиште, које делује и на систему електронске трговине и на аукцијском тржишту. Неким акцијама се и даље тргује на трговинском поду, што има изузетно високу цену.

На аукцијском тржишту брокери, који делују као купци и продавци, заступајући своје клијенте да дају конкурентне понуде и понуде за трговину, обавезују се правилима размене. Многи инвеститори који тргују на овим тржиштима непрекидно прате вести и расположења у трговању.

Аукција државних хартија од вредности

Многе владе различитих земаља одржавају аукцију за своје хартије од вредности на тржишту које је отворено за све јавне, као и за велике финансијске институције. Понуде се углавном прихватају електронским путем и деле се у две групе које се такмиче за понуде и неконкурентне понуде. Када се неконкурентним купцима даје предност и гарантује им се да ће добити одређени број хартија од вредности након износа према минималном и максималном ограничењу износа понуде. У случају конкурентних понуда, након што се лицитација затвори, понуде се прегледају и конкурентске понуде које су наведене према понуђеној цени, а преостали број хартија од вредности продаје се понудама од веће до ниже.

На пример, Америчко трезор одржава аукције за финансирање одређених владиних активности.

Аукцијско тржиште наспрам тржишта дилера

Следе разлике између:

Аукцијско тржиштеТржиште дилера
ДефиницијаТржиште на којем купци улазе у конкурентске понуде, а продавци улазе у конкурентне понуде, са највишом понудом купца, а најнижа понуда је подударање и извршавање трговине тим финансијским инструментом.Систем финансијског тржишта у којем бројни дилери објављују цене по којима ће се одређени инструмент осигурања купити или продати.
Тренутно подударање ценаНајвиша цена понуде купца и најнижа цена коју продавац нуди када се изврши подударање налога.„Трговац“ - означен као „маркет мејкер“ ствара ликвидност и транспарентност, показујући електронски приказ цена тамо где су изложене „понуде“ и купци „понуде“.
Садржај тржиштаФјучерси и тржишта опција су аукцијско тржиште.ОТЦ тржиште хартија од вредности и влада. тржиште хартија од вредности су тржиште дилера.
Фокусирати наТржишта усмерена на поруџбинуЦеновно вођена тржишта
ПримерКупац осигурања дао је понуде за удео компаније АБЦ лтд. По цени од око $ 250 као $ 249,2, $ 249,3, $ 249,4, $ 249,5, док продавац ставља цену понуде на исти удео компаније као $ 249,5, $ 249,6, $ 249,7, $ 249,8. Стога се подудара највиша цена купца и најнижа цена понуђена од продавца, 249,5 УСД, и налог се извршава, а тренутна цена тржишта износи 249,5 УСД.Дилер има на располагању довољан број КСИЗ компанија код других маркет мејкера ​​по цени од 350 УСД / 360 УСД и спремних да продају неку количину на тржишту. Тако дилер може да објави цену са понудом-тражењем као $ 345 / $ 355, тако да инвеститори који желе да купе ову хартију добију попуст од $ 5 од трговца за упоређивање са другим произвођачима на тржишту. Баш као такав, продавац ће радије продати другим маркет мејкерима, јер дилер даје цену од 5 долара нижу цену него што то нуде други маркет мејкери.

Закључак

Иако су се иновације у технологијама и надзорним политикама различитих размена широм света на аукцијском тржишту такође промениле из отворене побуне у систем електронског трговања. Фокус овог тржишта је на најефикаснији начин повезати купце и продавце. Иако је начин рада временом промењен, принцип остаје исти за све тржишне операције као и на аукцијском тржишту.