Готовинске дивиденде (пример, значење, значај) | Шта је новчана дивиденда?

Шта је новчана дивиденда?

Новчана дивиденда је онај део добити који одбор директора прогласи плаћеним као дивиденда акционарима компаније као повраћај уложених средстава у компанију, а затим испуњење такве обавезе исплате дивиденде плаћањем готовине или путем банковног трансфера.

Једноставним речима, то је повраћај (новац) који се плаћа акционарима за улагање у акције организације. Сматра се наградом за инвеститоре након разматрања изгледа фирме.

Новчана дивиденда се исплаћује из нето добити коју је фирма остварила током финансијске године. За компанију није обавезна декларација за дивиденде, већ се уместо тога може вратити износ за друге развојне активности компаније. Међутим, већина основаних фирми изјављује дивиденде годишње или једном у две године како би заинтересовале инвеститоре. Новчана дивиденда се исплаћује по акцији.

Хронологија готовинске дивиденде

Постоје неки важни датуми који би требали бити познати око овог концепта готовинских дивиденди

 1. Датум декларације: Дан када Управни одбор предузећа најави одобрење за исплату дивиденде.
 2. Носилац записа: Датум евиденције дивиденде је дан на који се признају квалификовани акционари.
 3. Датум претходне дивиденде: Датум ек-дивиденде је којим се инвеститорима онемогућава примање дивиденде. Обично пролазе два дана пре но што је носилац датума евиденције. Овај датум је веома важан јер нови акционари немају право на дивиденде од овог датума надаље.

То је зато што цена акције има тенденцију пада због исплате дивиденди у готовини.

 1. Датум дивиденде: Период када је фирма прогласила дивиденду, али није исплатила. Акције тргују цум-дивидендом до датума ек-дивиденде.
 2. Датум исплате: Датум стварне дивиденде исплаћује се акционарима записа. У случају привремене дивиденде, исплата се дешава у року од 30 дана од дана објављивања дивиденде, али за коначну дивиденду, исплата се мора извршити у року од 30 дана од скупштине акционара.

Пример новчане дивиденде

Претпоставимо да је ПКР компанија имала суштински високу добит за текућу финансијску годину и одлучила је да дистрибуира дивиденде свим својим акционарима. Господин 'Ц' поседује 150 акција купљених по цени од 15 долара по акцији, што чини његову укупну инвестицију од 2.250 долара.

Ако фирма прогласи готовинску дивиденду од 0,50 америчких долара по акцији, г. „Ц“ ће добити укупну дивиденду од 75 америчких долара (150 америчких долара * 0,50 америчких долара). Принос на истом:

Укупна дивиденда / цена акције = 75 УСД / 2250 УСД

                                                                    = 3.33%

Да разумемо функционисање датума на примеру готовинске дивиденде:

 • 28. марта компанија КПР изјављује да исплаћује редовну новчану дивиденду од 0,5 долара по акцији. Даље се помиње да ће носилац записа бити 27. априла, а датум исплате 20. маја.
 • Датум претходне дивиденде биће 25. април, што значи да било који нови деоничари овде не испуњавају услове за дивиденду. Покрива аспект Т + 2.
 • Временски оквир између 28. марта и 24. априла је када се акцијама тргује са дивидендом. Ако се било који нови акционар придружи до 24. априла, имаће право на могућност дивиденде.
 • 20. мај је датум плаћања на који ће КПР послати чекове иматељима записа.

Проширујући горњи пример, новчана дивиденда такође има инверзни утицај на цене акција. Цена акције ће обично пасти након изјаве о дивиденди, јер се ради о паду вредности капитала предузећа.

Рецимо да ако се цена горенаведених акција трговала на 12 долара пре догађаја и следећег датума, пада на 11,50 америчких долара. Под претпоставком да господин ‘Ц’ задржи све акције и да нема промене у номиналној вредности:

 • Тржишна вредност акција пре догађаја = 12 * 150 УСД (акције) = 1.800 УСД
 • Тржишна вредност након догађаја = 11,50 УСД * 150 = 1,725 ​​УСД

Као што је горе израчунато, примљена новчана дивиденда износила је 75 УСД, а вредност акција након догађаја 1.725 УСД. Када се комбинују, укупна вредност износи 1.800 УСД (1.725 УСД + 75 УСД), колика је била вредност акција пре догађаја ове дивиденде. То подразумева да се вредност акције смањује отприлике за исти износ као и новчана дивиденда.

Значај готовинске дивиденде

Вишеструки фактори утичу на величину и временски распоред дивиденди, посебно након Глобалне финансијске кризе 2008-09.

 • Предузећа могу дистрибуирати готовинске дивиденде да би одржала одређене финансијске показатеље или управљала било којим цикличним тенденцијама предузећа. Претпоставимо да фирма продаје клима-уређаје који имају велику потражњу током летње сезоне. Они могу прогласити дивиденду током зимске сезоне, што ће помоћи у одржавању цена акција. Током зимске сезоне потражња за таквим производима пресушује, а цене акција могу да се повећају.
 • Фирме у фази зрелости имају тенденцију да редовно исплаћују дивиденде у поређењу са фирмама које брзо расту, јер су усредсређене на поновно улагање готовине за раст пословања.
 • Компаније не исплаћују дивиденде увек у готовини и могу исплатити дивиденде на залихе. Акционарима се такође може дати избор између готовине и акција или допустити акционарима да купе додатне акције помоћу ове дивиденде (план реинвестирања дивиденде).
 • Приноси на дивиденде приказују укупни осећај тржишта. Тржишни стручњаци примећују тренд пружања готовинске дивиденде, па се стога примећују у складу с тим током одређеног времена, укључујући периоде невоље.
 • Пре опорезивања треба размотрити пореске законе дотичне државе. Закони се редовно мењају, па су компаније дужне да их се придржавају. Генерално, компаније морају да плате ДДТ (порез на расподелу дивиденде) пре него што га поделе акционарима.

Закључак

Аспект дивиденде сматра се мачем са две оштрице. С једне стране, пружање новчане дивиденде акционарима повећава поверење инвеститора. Са друге стране, то укључује пропуштена финансијска средства која су могла да се искористе за будуће развојне активности предузећа.

Берза такође може реаговати у складу с тим. У почетку може усмерити према југу на укупне цене акција, али ако је фирма позната по расподели готовинских дивиденди, цене акција могу остати стабилне или расти да би подстакле тржиште акција.

Стога, одлука о дивиденди мора бити донета, имајући у виду будуће позиционирање фирме и очекивања индустрије која је поставила. Треба схватити да се капитални захтеви и очекивања инвеститора разликују од индустрије до индустрије. Стога поређење новчаних дивиденди и коефицијента исплате дивиденде треба упоредити међу сличним компанијама / индустријама.