Изложеност ризику (дефиниција, примери) | Како израчунати?

Шта је изложеност ризику?

Изложеност ризику у било ком послу или инвестицији је мерење потенцијалног будућег губитка услед одређеног догађаја или пословне активности и израчунава се као вероватноћа уједначеног помножена са очекиваним губитком услед утицаја ризика.

Израчунавање вероватноће у вези са одређеним догађајем који резултира губитком за фирму важан је део анализе ризика, па је разумевање, процена и предузимање неопходних мера предострожности да би се тај ризик избегао или свео на најмању меру важна одлука за менаџмент.

Како израчунати изложеност ризику?

Иако се одређени ризик укључен у пословање не може предвидети и контролисати, ризик који је предвидљив и којим се може управљати израчунава се следећом формулом:

Формула изложености ризику = вероватноћа догађаја * губитак услед ризика (утицаја)

Пример

За инвеститора су на располагању 3 могућности улагања за које треба да одлучи. Инвеститор жели да уложи 500 000 УСД на тржиште током 1 године.

Инвеститор мора да донесе одлуку у коју опцију улагања више воли да инвестира. Иако опција инвестирања Ц изгледа атрактивно са повећаним ризиком поврата, такође је већа и износи 12%.

Ако инвеститор одлучи да улагање подели на све три опције, тако би се изложеност ризику прилагодила и он ће имати користи од све три инвестиције.

Ступац ризика у табели представља вероватноћу губитка од улагања.

Врсте изложености ризику са примером

Постоје четири врсте изложености ризику:

Овај образац Екцел изложености ризику можете преузети овде - Екцел образац изложености ризику

# 1 - Изложеност трансакцији

Изложеност трансакцијама настаје услед промена девизног курса у страној валути. С таквом изложеношћу се суочава предузеће које послује међународно или је зависно од компоненти, а које треба увести из других земаља, што резултира трансакцијом у девизама. Куповина и продаја, позајмљивање и позајмљивање које укључују страну валуту морају се суочити са изложеношћу трансакција.

Следећи ризик укључен у излагање трансакцији:

  1. Курс: Појављује се у случају разлике између датума склопљеног уговора о трансакцији и извршене трансакције. За Нпр. Куповина кредита, термински уговори итд.
  2. Кредитни ризик: Задани ризик у случају да купац или зајмопримац није у могућности да плати.
  3. Ризик ликвидности: У случају уговора који укључују будућа плаћања деноминована у страној валути која могу утицати на кредибилитет купца или зајмопримца.

Изложеношћу трансакција углавном се управља коришћењем различитих уговора о дериватима ради заштите, тако да ризик који произилази из ових трансакција неће утицати на приход или расход.

Пример

Индијски произвођачи мобилних уређаја који послују у Индији морају да увезу одређене интерне делове мобилног телефона из Кине и Сједињених Држава. Цена укупног увоза делова потребних за производњу једног мобилног телефона кошта 500 ЈПИ и 50 УСД. Компанија производи 100.000 мобилних телефона сваког месеца.

Тренутни курс

Тренутни производни трошкови једне јединице

Тренутни курс

Промена производних трошкова по јединици

Укупни трошкови производње

Месечни трошкови производње порасли су за 5,00,00.000 ₹ услед промене девизног курса.

# 2 - Оперативна изложеност

Мерење пословног новчаног тока погођено је променом девизног курса, што резултира променом добити. Конкурентски ефекат и ефекат конверзије ће се десити у случају мултинационалних компанија у поређењу са локалним предузећима која послују у њиховој домаћој земљи. Таквим ризиком се управља усвајањем одговарајуће стратегије одређивања цена и смањењем трошкова локалним операцијама, спољним извођењем итд.

Пример

Амерички произвођач фрижидера који послује на индијском тржишту суочава се са губитком због апрецијације долара, што резултира мањим новчаним током из пословања.

# 3 - Изложеност превода

Превод Изложеност настаје услед промена у активи или пасиви биланса стања мултинационалке која има подружницу у страној земљи током извештавања о њеним консолидованим финансијским извештајима. Он мери промене вредности имовине и обавеза предузећа услед колебања курса. Изложеност превођењу не утиче на оперативни новчани ток компаније или добит из иностранства, али такав ризик настаје само током извештавања консолидованих финансијских извештаја.

Превођење Изложеност се управља употребом изведених стратегија у девизама, како би се избегле двосмислености у уму инвеститора компаније. Компанија прихвата одређене начине, док одржава извештавање о финансијским извештајима.

Разни метод

  • Тренутна / не-тренутна метода
  • Монетарна / неновчана метода
  • Темпорал
  • Тренутна стопа

Пример

Америчка компанија има подружницу у Европи која користи различите методе, док је извештавање да је следећи један од метода за израчунавање изложености преводима. Следи монетарна / неновчана метода.

# 4 - Економска изложеност

Промена вредности посла услед промене девизног курса. Вредност посла израчуната дисконтовањем будућих новчаних токова дисконтованих по одређеној стопи. Економска изложеност је мешавина релевантних ставки у пословању предузећа која се односе на изложеност трансакцијама и изложеност превођењу. Изложеност компаније и оперативна изложеност предузећа чине економску изложеност предузећу. Економска изложеност увек постоји у послу због своје континуиране природе. Калкулације садашње вредности примењене у свим будућим новчаним токовима пословања према очекивањима и стварне промене девизног курса утичу на вредност посла.

Пример

Наша компанија која послује преко подружнице у Европи суочава се са губитком услед промене курса за годину дана.

Приходи су се променили због колебања девизног курса, што ће променити приход од пословања и вредност пословања.

Закључак

Изложеност ризику је важна за фактор било ког посла било великог или малог, јер нам даје процену ризика који се укључује током предузимања одређених активности, промена политике или промене пословања. Промена девизног курса важан је део данашњег пословног света, будући да је увоз и извоз, препуштање услуга великом делу пословања многих мултинационалних организација. Многим компанијама које послују на домаћем тржишту и даље је потребна помоћ кроз увоз и остварују користи од извоза. Правилне цене, политика и оперативна стратегија помоћи ће предузећу да управља укупном изложеношћу ризику.