Ризик за земљу (дефиниција, типови) | Како измерити и анализирати ризик од земље?

Шта је ризик земље?

Ризик земље је ризик који означава вероватноћу да страна влада (држава) не испуни своје финансијске обавезе као резултат економског успоравања или политичких немира. Чак и мала гласина или откриће могу земљу учинити мање атрактивном за инвеститоре који желе да свој тешко стечени приход паркирају на месту које је поуздано и за које је мање вероватно да ће се подразумевати.

Пример анализе ризика земље

Претпоставимо две земље - тхе САД и Алжир. Под претпоставком да предстоје неки врло перспективни пројекти за које намеравају да издају обвезнице за прикупљање финансијских средстава. Које су обвезнице сигурне, а које ће вероватније пропасти? Ту долази део процене, где инвеститор мора да проучи различите факторе који приписују стабилност земље попут њене политичке ситуације, стопа инфлације, економског здравља, пореског система и многих других стотина фактора.

Након пажљиве процене, инвеститори би могли открити да су САД далеко боља опција за инвестирање од Алжира због своје солидне политичке структуре, демографије, пореског система, технолошког напретка и економског благостања. Стога се може рећи да Алжир има много већи ризик за земљу од САД-а. У ствари, утврђено је да САД имају најмањи ризик за земљу на свету.

Врсте ризика земље

Ово се може сврстати у следеће врсте државних ризика:

# 1 - Суверени ризик

То се односи на вероватноћу да централна банка донесе правила која би могла негативно утицати на вредност улагања инвеститора. Такође укључује могућност да страна влада не испуни свој државни дуг.

# 2 - Економски ризик

То се односи на шансу да држава не испуни своје дужничке обавезе у ширем смислу. То је најчешће фактор економског здравља једне земље. Суверени ризик је врста економског ризика.

# 3 - Политички ризик

Ова врста ризика углавном је повезана са губицима који настају услед политичке ситуације у земљи. Чак и коментар политичара можда се неће добро смирити у међународној заједници, што доприноси ризику земље.

Мерење и анализа ризика земље

Мерење и анализа ризика земље није непосредан задатак. Инвеститори могу усвојити више различитих начина за процену. У већини случајева комбинација различитих мера ризика попут односа дуга према БДП-у, бета коефицијената и рејтинга земаља могла би се показати врло корисном. ОЕЦД (Организација за економску сарадњу и развој) изнела је два начина анализе:

# 1 - Квантитативна анализа

Мере ризика попут бета коефицијената и односа који означавају ризик (на пример, однос дуга према БДП-у) могу се класификовати под квантитативне методе. Индекс капиталних улагања Морган Станлеи или МСЦИ индекс најчешће су коришћени показатељи за велики број залиха, представљајући тако целокупно глобално тржиште под једним кровом. Бета коефицијент за МСЦИ индекс неке државе може се користити као мера државног ризика. Кроз овај индекс представљене су укупно 23 земље.

# 2 - Квалитативна анализа

Квалитативна анализа се више нагиње субјективним аспектима мерења. То инвеститорима неће пружити број ризика, али може дати врло јасну представу о ризичном окружењу неке земље. Било који изненадни политички преокрет или промена тржишне статистике може учинити економију земље нестабилном, повећавајући тако ризик земље. Провера државних оцена и ажурирање најновијих промена у великој мери помажу инвеститорима.

Предности

  1. Као што је раније речено, процена ризика у земљи држи инвеститоре упозореним и свесним шта могу очекивати од инвестиције у одређеној земљи.
  2. Не само инвеститори, већ и таква анализа помажу корпорацијама у формулисању стратегија прилагођених окружењу одређене земље. Такво стратешко планирање помаже им да се различито односе према различитим земљама.
  3. Укључује и економске и политичке ризике. Мерење даје оквирну идеју о економском здрављу и политичком окружењу земље. Овај двострани приступ процени ризика веома је користан за владе које такође могу да осмисле своју спољну политику у складу с тим.
  4. Многе корпорације и публикације користе сопствени алат за анализу ризика у земљи. Користећи овај алат, они могу осмислити различите методе како би се осигурали од таквог ризика.

Мане

  1. Ово зависи од стотина фактора, што чини његову процену тешком и не тако тачном. Грешка мерења или грешка пропуста ће се сигурно догодити. Чак и најсофистициранији алгоритми не успевају тачно да обухвате све факторе.
  2. Квалитативна процена се у великој мери заснива на доступности и укључености информација. Међутим, пронађене информације никада нису савршене. Дакле, не уклапа све на одговарајући начин.

Ограничења

До сада развијени модели ризика земље нису успели да правилно обуздају стално променљиво економско и политичко окружење земаља. Такође је напоран поступак утврђивања тачне величине и природе изложености.

Управљање изложеношћу

  1. Инвеститори и финансијске корпорације треба да осмисле одговарајући оквир који укључује и раздваја различите делове ризика земље.
  2. Такође се управља ресурсима земље и примарним занимањем на коме се темељи економија. Оснивање тимова који ће пажљиво надгледати ове области такође ће бити корисно у процени.
  3. Изложеност ризику треба континуирано пратити и ажурирати како би била у току.
  4. Коришћење оцена да би се проценио положај земље на глобалном тржишту.

Закључак

Са све већом глобализацијом и ширењем трговине међу државама, финансијске организације, укључујући банке и друге инвеститоре, учинило је веома нелагодним. Позната је чињеница да до сада није учињено много за правилно управљање и сузбијање изложености ризику земље, јер су до избијања кризе 2007-08 многи били у забораву.

Осим процене и избегавања земаља са прекомерним ризиком, диверзификација и заштита такође могу донекле помоћи у ублажавању овог ризика. Мапе ризика земаља такође су развијене како би се пружила тачна идеја о ризичности која је повезана са различитим географским регионима. Али природа ризика је таква да ће и даље постојати различит степен неизвесности.