Контролна камата (дефиниција, пример) | Предности Мане

Шта је контролни интерес?

Контролни интерес у предузећу је када појединачни акционар или група акционара који делују колективно поседују већину акција са правом гласа (више од 50%) предузећа.

Претпоставимо да особа или особа из групе која има мање од 50% власништва у предузећу и даље може имати контролни удео ако је значајан део акција са правом гласа код тог лица или групе лица. То је тако јер у многим случајевима акција нема гласачка права на састанцима акционара.

Пример

Господин Кс држи 5.100 акција компаније КСИЗ Лтд. Укупне неисплаћене акције компаније КСИЗ Лтд. на тржишту су 10.000 УСД. Да ли господин Кс има контролни удео у компанији КСИЗ или не? Све акције имају једнаке гласове.

Решење:

У овом случају проценат учешћа господина Кс у компанији КСИЗ израчунава се на следећи начин:

Проценат Холдинга = Акције г. Кс / укупан удео у акцијама компаније КСИЗ Лтд;

  • Проценат држања = 5.100 / 10.000 * 100
  • Проценат држања = 51%

Будући да господин Кс држи најмање 50% акција са правом гласа дате компаније КСИЗ Лтд. плус једну, тако да господин Кс има контролни удео у компанији;

Пример из стварног света

Мицхаел Делл је био принуђен да напусти место извршног директора у компанији Делл тецхнологи. Међутим, Мицхаел Делл је касније могао да купи већински удео у компанији делл технологија уз помоћ групе инвеститора. Након што је поново стекао контролу над компанијом, Делл је донео одлуке да учврсти свој положај у компанији. То је један класичан пример контролног удела Мајкла Делла у компанији Делл технологије.

Предности

  • Акционар или групе акционара који имају већинску контролу у предузећу имају велику моћ да ставе вето или пониште одлуке које су донели постојећи чланови одбора док су командовали већином гласова компаније. Такође даје власништво над оперативним и стратешким процесима доношења одлука.
  • Када компанија генерише добит, тада највећи део награде уживају контролни акционари. Такве награде укључују дивиденде, задржану добит, поделе акција или било који приход који се добија продајом предузећа другом ентитету.
  • Када у компанији постоје контролни акционари, менаџмент компаније ради са више ефикасности и ефективности, јер контролни акционари увек контролишу менаџмент и блокирају свако лоше управљање, што би могло негативно утицати на њихова улагања у компанију.
  • Када постоји већински интерес у било којој компанији, то даје загарантовано чланство у одбору компаније. Сасвим је уобичајено да особа која има контролни удео постане председник одбора директора компаније.

Мане

  • У случају да се компанија суочи са лошим временом, акционар или група акционара који имају већинску контролу су највише погођени јер је њихова величина улагања у компанију огромна у поређењу са другима.
  • Понекад то постане опасно за мањинске акционаре, јер акционар или група акционара који имају већинску контролу понекад користе свој положај како би присилили мањинске акционаре да напусте компанију.
  • Акционари који имају контролни интерес у компанији плаше се од неовисних директора да изгубе контролу над организацијом, па им остављају мало простора.
  • Значајан недостатак се дешава у случају да дође до сукоба интереса између контролне групе и других акционара.

Важне тачке контроле интереса

  • Акционар или групе акционара који имају већинску контролу или контролни интерес у предузећу имају моћ вета или поништавања одлука које су донели постојећи чланови одбора. Такође даје власништво над оперативним и стратешким процесима доношења одлука.
  • Контролни акционари су повереници компаније и мањински акционари компаније. Дакле, они морају радити на заштити права акционара.
  • То је очигледније за компаније којима се тргује јавно. Овде велики број или група појединаца у случају јавних предузећа поседују довољно залиха за значајан допринос у одлучивању компаније. Они чак могу да лобирају за места у управном одбору.

Закључак

Када неко лице или група лица поседује најмање 50% акција са правом гласа плус једно, тада имају контролни удео у предузећу. \ Понекад постану опасни за мањинске акционаре, јер контролни акционари који имају већинску контролу понекад користе свој положај како би присилили мањинске акционаре да напусте компанију.