Директни трошкови (дефиниција, примери) | Како израчунати?

Шта су директни трошкови?

Директни трошак је трошак који организација претрпи током обављања основне пословне активности и може се директно приписати производним трошковима као што су трошкови сировина, зараде плаћене особљу у фабрици, трошкови енергије и горива у фабрици итд. индиректни трошкови попут трошкова оглашавања, административних трошкова итд.

Ови трошкови се могу лако идентификовати према издацима за објекте трошкова. На пример, ако одаберемо колико је предузеће имало трошкова за куповину залиха сировина, моћи ћемо директно да истакнемо.

Шта је објекат трошкова у директним трошковима?

 • Објекат трошкова је одређена јединица за коју се трошак може идентификовати. Најчешћи облик предмета трошкова су производи / услуге компаније. То је резултат компаније. Осим тога, процес, производну линију и одељење такође можемо идентификовати као објекте трошкова јер се они могу идентификовати као јединице трошкова.
 • Објекти трошкова могу бити и ван компаније. На пример, јединица трошкова може бити акумулирани трошак за добављаче или купце.

Примери директних трошкова

Пример 1

Пример: АБЦ Фацтори има следеће информације, а од доле опремљених информација морате да израчунате по јединичној цени продаје.

 • Сировине - почетна залиха: 100.000 УСД; Закључна залиха: 70.000 УСД.
 • Куповине током периода: 225.000 УСД.
 • Директан рад - 120.000 долара
 • Трошкови радова - 35.000 долара
 • Општи трошкови администрације - 26.000 УСД
 • Општи трошкови продаје и дистрибуције - 38.000 УСД
 • Готове јединице - 200.000.

Сазнајте трошкове продаје по јединици.

У овом примеру директних трошкова дати су сви уноси. Само треба да поставимо бројке на право место.

Извештај о цени фабрике АБЦ

ПодациИзнос (у америчким доларима)
Сировине - почетна залиха100,000
Додај: Куповине током периода225,000
Мање: Сировине - затварање залиха(70,000)
Трошак утрошеног материјала255,000
Додати: Директни рад120,000
Приме Цост375,000
Додај: Ради на опште трошкове35,000
Трошкови радова410,000
Додај: Општи трошкови администрације26,000
Трошкови производње436,000
Додај: Општи трошкови продаје и дистрибуције38,000
Укупни трошкови продаје474,000
Завршене јединице200.000 јединица
Трошкови продаје по јединици2,37 долара по јединици
 • У горњем примеру ћемо размотрити примерени трошак, који је збир директних трошкова.
 • Ако погледате сваку компоненту премије коштања, видећете да је свака од њих директан трошак. Овде смо користили директан материјал и непосредан рад, што се лако може приписати готовим производима.
 • Али ако погледате доле, видећете да су након трошкова главни трошкови. Опћи трошкови значе да се троше за пружање вишеструких користи. То значи да их није лако приписати. Због тога су индиректни трошкови.

Пример 2

Рецимо да компанија К има два одељења. Прво одељење А потрошило је 1000 јединица електричне енергије за август, а друго одељење Б 1200 јединица. Електрична плоча обично наплаћује 1 УСД по јединици. Колико би коштала одељења А и Б?

За два одељења, компанија К би платила -

 • Одељење А = (1000 * 1 УСД) = 1000 УСД.
 • Одељење Б = (1200 * 1 УСД) = 1200 УСД.

То значи да овде можемо видети да се трошкови сваког одељења (објекта трошкова) могу идентификовати, а истовремено је трошак променљив, јер би се трошак повећавао / смањивао према утрошеним јединицама (променљиви трошак).

Директни трошкови у односу на променљиве трошкове

Директни трошкови се често називају променљивим трошковима. Али колико је тачно?

Ако погледамо предузеће, видећемо да предузеће има две врсте трошкова за производњу добара или услуга и они се не тичу предмета трошкова. Ове две врсте трошкова називају се - фиксни трошкови и променљиви трошкови.

 • Фиксни трошкови се не мењају до одређене тачке производње. На пример, ако плаћате кирију за фабрику, без обзира колико мање или колико производите, то неће бити важно. Још увек морате да платите исти износ. Да бисмо то илустровали даље, можемо рећи да ако месечно плаћате 4000 долара као фабрику, то се неће променити да ли производите једну или 10.000 јединица. Због тога се фиксни трошкови увек разликују по јединици.
 • С друге стране, променљиви трошкови су трошкови који се наплаћују по јединици. На пример, за пословну потрошњу плаћате трошкове електричне енергије. И то зависи од тога колико потрошите као посао. Ако потрошите мање јединица, платићете мање; а ако потрошите више јединица, платићете више.

Знамо да у директним трошковима постоји елемент приписивања, што можемо видети и у променљивим трошковима, јер ће се променљиви трошкови само повећавати или смањивати према јединицама које се троше / производе.

Дакле, директне трошкове можемо означити као променљиве трошкове.