Плата вс Зараде | 12 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између плате и зарада

Плата је облик исплате коју послодавац даје запосленом за услуге које пружа запослени, може зависити од уговора о раду или унапред дефинисаног износа, а зараде се понешто разликују од зараде, где се зараде исплаћују као накнада за рад било које организације у одређеном временском периоду.

Шта је плата?

  • Из коначне перспективе, плата је трошак стицања или задржавања људских ресурса које организација распоређује за вођење посла.
  • Из рачуноводствене перспективе, плата је трошак компаније и евидентира се месечно или недељно на рачуну зараде.
  • Плата се обично нуди запосленима као што су менаџери, директори или високо квалификовани и лиценцирани професионалци. Износ зависи од скупа вештина које нуде и од вредности коју додају организацији.
  • Плата такође делује као репер за тржиште за упоређивање конкурентности и потражње на тржишту рада. Генерално, људи у сличном региону који послују у истим географским границама теже да зараде износ унутар одређеног опсега.
  • Велике компаније имају плату повезану са нивоом положаја и унапред дефинисаном хијерархијом у компанији. Такође, важно је време које запослени у компанији служи како би се утврдила њихова плата.
  • На пример, у Сједињеним Државама на распон плата у великој мери утичу тржишне снаге. У Јапану старост, структура друштва и трајна традиција играју главну улогу у одлучивању о опсегу.

Шта су плате?

  • Зараде се углавном исплаћују у зависности од количине радног времена, углавном је сатница, па отуда и термин радник по сату.
  • Врста посла који се плаћа по сату или на основу надница је неквалификована и нижег нивоа; послови као што су обезбеђење, чувар паркинг гараже, библиотекар и тако даље плаћају се по сату, у зависности од радног времена.
  • Неколико одрађених сати посебно је забележено у радном листу који бележи време ИН и ОУТ за сваког појединог запосленог, овај лист служи као запис за израчунавање зараде коју радник добија на крају недеље.
  • Прековремена зарада је додатна карактеристика коју запослени добија ако откуца за више сати него што је дефинисано уговором о раду. Број додатних сати послодавац мора платити у складу с тим.
  • Минималну зараду одлучује влада, као у Сједињеним Државама. Минимална сатница је 12 УСД, што обавезује запосленог да плати најмање 12 УСД сваком запосленом без обзира на постављене вештине.

Плата насупрот платама Инфограпхицс

Кључне разлике

Термин плата и надница имају исту сврху да плате запосленом, али постоје неке кључне разлике о којима бисмо требали разговарати.

  • Плата је фиксни износ који треба платити и може се мењати годишње или полугодишње и равномерно се распоређује током целе године. Понекад запослени такође имају право на додатак на крају године, који се такође одлучује на основу зараде. Истовремено, плате су врло кратковидне, где се износ одређује недељно, двонедељно или годишње и може се мењати свака два дана према захтеву. Број сати одређује количину рада у том одређеном периоду.
  • Службеници, попут менаџера или директора, имају фиксну накнаду. Они немају право да примају било какав додатни износ за прековремени рад и да сваког месеца примају фиксну плату. Истовремено, зараде се углавном дају запосленима са плавим овратницима, где је прековремени рад фактор који треба узети у обзир приликом доношења одлуке о плати на крају недеље.
  • Концепт радног времена није повезан са запосленима који зарађују плату; користе га запослени са плавим оковратником за бележење броја одрађених сати.

Зараде у односу на зараде Упоредна табела

РазликамаПлатаПлата
Потребне вештинеВисоко квалификовани професионалци, као што су адвокати, лекари који се називају и запосленима са белим огрлицама.Неквалификовани или полуквалификовани радници, често познати и као запосленици са плавим овратником.
Структура трошковаПлаћено по фиксној стопиСтопа је променљива
Учесталост плаћањаМесечно по унапред одређеном годишњем износу, који се равномерно распоређује у 12 месеци током целе године.Дневно или недељно, у зависности од запослења.
Основа плаћањаФиксни износ се плаћа према одлуци, а променљиви фактор зависи од учинка.Стопа сата утврђује се према индустријским трендовима.
ПримаоциПлаћени радници се обично називају запосленима.Плаћени радници називају се лабуристи.
Природа / врста пословаКанцеларијски и административни послови;Рад у производњи или процесу;
Преглед учинкаВећина плаћених момака врши се периодични преглед њихових перформанси, који одлучују о њиховом повећању плате.Овде нема система за преглед учинка; рад правилно ради по сатници.
ТрајањеЈедном одлучена плата остаје иста током целе године.Стопа зараде може се променити у било ком тренутку и може бити ефикасна према преовлађујућој стопи.
ОставкаКласа која прима плату обично има отказни рок који ће служити, што ће омогућити послодавцу да нађе замену за исти скуп вештина.Овде не постоји рок за отказ јер је радник лако заменљив.
СврхаУ замену за плату од појединца се очекује да повећа приход предузећа директно или индиректноНајамни радници не морају да стварају приход; само треба да заврше посао.
ОстављаПлаћени радник има унапред дефинисан распоред плаћеног одсуства.Најамни радник нема такав распоред, а сваки слободни дан је дан без икаквих надница.
Примери професијеЛекари, адвокати, банкариГрађевински радници, возач аутобуса, доставне службе, столар, заваривач, електричар

Закључак 

Плате и зараде су врста надокнаде која се исплаћује запосленима за врсте услуга које су нудили компанији, док се врста запослења за оба веома разликује, а такође се и низ потребних вештина доста разликује.