Акције класе А (дефиниција, пример) | Врхунске предности и недостаци

Шта су акције класе А?

Акције класе А су врста акција компаније која се сматра најпривилегованијом у погледу права гласа, права конверзије, права власништва, права на дивиденду и приоритета ликвидације, а ове акције се генерално додељују највишем руководству обезбеди одговарајућу контролу предузећа.

Акције класе А су посебна категорија акција која обично има јединствене погодности у облику додатних гласачких права у поређењу са обичним акционарима. Они се сврставају у класификацију обичних или преференцијалних залиха.

  • Власништво над овим акцијама обично се даје само управи компаније. То значи власништво резервисано за руководиоце на нивоу Ц, осниваче, појединце у вишем менаџменту и одбору директора. То је учињено како би се осигурало да додатна гласачка снага и даље припада менаџменту компаније.
  • На динамичном тржишту акција, ове акције нуде већи број гласова по акцији менаџерским професионалцима компаније.
  • Акције класе А такође могу имати права конверзије. На пример, свака А акција може се претворити у 3 обичне акције након догађаја окидача.
  • У случају непријатељског преузимања, ово задржава значајну контролу над компанијом у рукама управе.

Примери дељења класе А

Рецимо, компанија АБЦ која котира на берзи има две издате акције - класу А и класу Б. С једне стране, акционар који поседује једну А компанију АБЦ може имати десет гласачких права по акцији. С друге стране, акционар који поседује једну акцију класе Б компаније АБЦ имаће само једно право гласа по акцији. То значи да инвеститори у акције класе А имају више гласова за сваку акцију коју држе него улагачи у акције класе Б.

Нумерички пример

Претпоставимо да је компанија АБЦ компанија са јавне котације. Још једно јавно предузеће одлучује да купи компанију АБЦ. То значи да ће сви дужници који су позајмили новац и акционари који су уложили у акције компаније АБЦ морати да буду плаћени. Први на реду били би дужници који су позајмљивали новац компанији АБЦ. Друга линија биће инвеститори који су инвестирали у А акције компаније АБЦ. Рецимо да је једна акција компаније АБЦ конвертибилна у 4 акције обичне акције. У време куповине компаније АБЦ, њене акције се продају по цени од 5 долара по акцији. Ако оснивач компаније АБЦ поседује 100 А акција, оне ће се претворити у 400 деоница обичних акција које ће се проценити на 2000 долара.

Ова јединствена предност од више гласова по акцији и веће вредности од осталих класа акција добро нам дође када постоји ситуација непријатељског преузимања. Или, као у горњем случају, током продаје предузећа, ако већина гласова по акцији припада менаџменту компаније, тада она има максималну моћ одлучивања.

Предности

  • Пружа додатне погодности инвеститорима који улажу у њих. Инвеститори који поседују ову врсту акција добијају више гласачких права по акцији него инвеститори који поседују друге класе акција. То им даје привилегију да контролишу посао јер имају више гласачких права од било ког другог инвеститора.
  • Инвеститори који поседују Акцију добијају приоритет над свима осталима када компанија дистрибуира дивиденду својим акционарима. Дивиденде компаније се дистрибуирају инвеститорима у зависности од тога под коју категорију спадају. Инвеститорима у такве акције даје се прва предност, а првима се исплаћују дивиденде. Улагање у ове акције пружа инвеститору приоритет у дивиденди.
  • Може постојати могућност банкрота или пословног неуспеха. Када се догоди таква ситуација, инвеститорима који су првобитно инвестирали у компанију треба да се врате. У овом сценарију, прво ће бити плаћени дужници који су позајмљивали новац предузећу. Следи исплата инвеститорима који поседују ову врсту акција. Омогућава А-схаре инвеститорима да лако поврате улагања која су извршена у компанији. Стога је друга предност улагања у ову врсту акција у томе што добијате заштиту ликвидности у случају банкрота.
  • Као што се види горе, пружа више гласова по акцији у поређењу са осталим разредима акција. То такође може значити да ће акција имати већу вредност од акције друге класе. Рецимо да акција компаније АБЦ класе А има четири пута већа гласачка права по акцији од акције класе Б. Ова ситуација би значила да је вредност А акције такође четири пута већа од вредности акције Б класе. Дакле, акције предузећа имају бољу конверзију од осталих класа акција.

Мане

  • Ове акције су резервисане и понуђене управи компаније; оскудне су природе.
  • Ове акције нису доступне јавности. То значи да просечан инвеститор не може у њих улагати. Компанија нуди ове акције само појединцима из вишег руководства, руководиоцима на нивоу Ц, оснивачима, одбору директора и власницима.
  • Њима се не може трговати на отвореном тржишту. То значи да акционари таквих акција не могу да их продају другом инвеститору на секундарном тржишту акција.

Закључак

Акције класе А су супериорна категорија акција. Овај концепт акција уведен је пре свега тако да само руководство компаније може да контролише значајне пословне одлуке. Са већим бројем гласова по акцији, примарно право гласа припада највишем менаџменту компаније. Ова концентрација моћи одлучивања у рукама највиших руководилаца омогућава менаџменту компаније да се усредсреди на дугорочни раст и изгради боље пословање у будућности.