Банке у Јапану | Преглед | Списак десет најбољих банака у Јапану

Преглед банака у Јапану

Банке у Јапану послују слично институцијама широм света које нуде редовне финансијске услуге. Појавом технологије, Јапан брзо напредује на челу интернетских банкарских услуга. Јапанска банка (Централна банка) основана је 1882. године за контролу домаће понуде новца и као „зајмодавац у крајњој нужди“ за јапанске банке.

Тренутно, финансијски систем у Јапану пролази кроз режим негативне каматне стопе по којем депоненти морају платити за штедњу свог новца, а зајмодавци за позајмљивање новца.

Структура банака у Јапану

Банкарски систем Јапана подијељен је на:

  • Стране банке
  • Домаће банке са дозволом које укључују регионалне банке, градске банке и повереничке банке

Традиционалне банке у Јапану биле су подељене у јасно дефинисане сегменте:

  • Комерцијалне банке
  • Дугорочне кредитне банке
  • Повереничке банке (банкарске активности са становништвом)
  • Кредити и штедионице

Током 1980-их се појавило и небанкарско пословање (потрошачки зајмови, кредитне картице), а затим су и такве организације почеле да нуде традиционалне функције банака (нпр. Издавање зајмова). После тога, 1990. године, пет највећих банака на свету биле су јапанске банке у погледу укупне активе. Такве банке су отвориле филијале широм света, трговале у ФОРЕКС активностима и процветале позицију јапанског банкарског система на мапи света.

Списак 10 најбољих банака у Јапану

  1. Финансијска група Митсубисхи УФЈ
  2. Јапанска поштанска банка
  3. Мизухо Финанциал Гроуп
  4. Финансијска група Сумитомо Митсуи
  5. Норинцхукин Банк
  6. Ресона Холдингс
  7. Фукуока финансијска група
  8. Цхиба банка
  9. Банк оф Иокохама / Цонцордиа Финанциал Гроуп
  10. Хокухоку финансијска група

Објаснимо детаљно сваку од њих -

# 1. Финансијска група Митсубисхи УФЈ

Једна од главних компанија Митсубисхи Групе, ова банка је највећа финансијска група у Јапану и друга највећа компанија на свету Банк Холдинг. Друга је највећа фирма у Јапану по тржишној капитализацији са седиштем у Цхииоди у Токију. Функционише са низом својих послова као што су пословање са становништвом, корпоративно банкарство и имовина Труст, са својим присуством у око 50 земаља. Нето оперативна добит за прво тромесечје износила је 349,0 јена.

# 2. Јапанска поштанска банка

Основана 2006. године са седиштем у Токију, првенствено је штедионица. Ово је био део реорганизације Јапанске поште у јапанско поштанско холдинг што омогућава повезивање средстава између поште и банкарске јединице. Кредити укључују услуге прекорачења које су обезбеђене јапанским државним обвезницама и орочене депозите. Једна је од највећих депозитних банака у Јапану и такође нуди услуге повлачења средстава међународним дебитним и кредитним картицама на националном нивоу.

Укупна актива банака износила је 714,4 милијарде долара са укупним приходом од 3 милијарде долара од 2016. године

# 3. Мизухо Финанциал Гроуп

Ово је банкарски холдинг из јавног сектора са седиштем у округу Отемацхи Цхииода у Токију. Основана 2003. године, ова група нуди разне банкарске услуге широм света, као што су:

  • Пословање и пословање са становништвом
  • Корпоративна и институционална компанија
  • Глобално корпоративно банкарство
  • Услуге управљања имовином
  • Тржишта и хартије од вредности
  • Норинцхукин Банк
  • Ресона Холдингс

Банка запошљава око 60.000 запослених и имала је нето приход од 118,2 милијарде јена за К1’17.

# 4. Финансијска група Сумитомо Митсуи

Ово је компанија јапанског банкарског холдинга / финансијских услуга основана 2002. године са седиштем у Цхииоди, Токио. Поседује имовину вредну 1,8 билиона долара широм света и нуди услуге као што су:

  • Лично банкарство
  • Корпоративно банкарство
  • Инвестиционо банкарство / управљање
  • Управљање богатством
  • Кредитне картице

За 2016. годину пријавила је укупну имовину од 1.656 милијарди долара и укупан приход од 8.749 милиона долара. Има низ подружница које нуде професионалне услуге за одговарајуће финансијске производе.

# 5. Норинцхукин Банк

Основала га је 1923. године јапанска влада ради пружања подршке пољопривредним изгледима земље. Одиграо је пресудну улогу у обнови након Другог светског рата, посебно улагањем у текстилну индустрију. Један је од највећих институционалних инвеститора са инвестиционим портфељем већим од 400 милијарди долара и имовином већом од 850 милијарди долара и познат је као највећи јапански хедге фонд са филијалама смештеним у Њујорку, Лондону и Сингапуру.

Банка улаже у обвезнице, објекте за секјуритизацију, приватни капитал, некретнине, шуме и рибарство. Од 2016. године укупна актива банке износила је 1.000 милијарди долара и укупан приход од 19 милиона долара.

# 6. Ресона Холдингс

То је холдинг компанија Ресона група (5. највећа банкарска групација) са седиштем у Коту, Токио. Примарни оперативни ентитети групе су:

  • Ресона банка (корпоративна и физичка банка)
  • Саитама Ресона банка

Фокус група је пружање професионалних услуга у следећим сегментима:

  • Појединачни сегмент - Консултације у вези са личним зајмовима, управљањем имовином / реструктурирањем
  • Корпоративни сегмент - Кредити за корпорације, управљање имовином, некретнине, корпоративне пензије, пословну сукцесију и друге пратеће активности за раст пословања.
  • Сегмент тржишта - одговоран за набавку и управљање средствима, ФОРЕКС-ом, обвезницама и изведеним инструментима

За К1’17 нето приход који се може приписати акционарима износи 37,2 милијарде јена и запошљава око 70.000 запослених.

# 7. Фукуока финансијска група

Ово је јапанска компанија која је котирана на Никкеи-у и основана је као финансијски холдинг са холдингом Схинва банке као подружницом у пуном власништву. Са седиштем у Фукоуки (највећи град Киусху који се налази на југу Јапана). Примарне услуге групе су банкарство које чине депозити, зајмови, услуге у домаћој и девизној валути.

Остале услуге укључују гаранције, послове подршке ревитализацији, управљање зајмовима и послове наплате. За 2016. годину укупан приход банке износио је 2 милијарде долара.

# 8. Цхиба банка

Ова банка је 3. по величини од 64 јапанске регионалне банкарске групе по укупној активи. Сједиште јој је у Цхиби (уз Токио) и има једну од најважнијих индустријских концентрација широм Јапана.

Стратегија банке је да прошири мрежу својих филијала на суседна подручја дуж железничких линија везаних за Токио. Акценат је такође на развоју јужне префектуре Цхиба као туристичког и одмаралишта. Једна је од ретких институција која открива НИМ (нето каматне марже) на своје кредите.

# 9. Банк оф Иокохама / Цонцордиа Финанциал Гроуп

Ово је највећа регионална банка Јапана која послује у југозападном Токију. Настала је усред пропасти неколико постојећих банака у региону ради ублажавања финансијских услуга у региону. У 2015. години, банка Иокохома објавила је спајање са Хигасхи-Ниппон банком за стварање Цонцордиа Финанциал групе. То је накнадно наведено на берзанском индексу Никкеи 225.

# 10. Хокухоку финансијска група

Основана је 2003. године са седиштем у Тоиами. У овој групи послују следећи сегменти:

  • Хокурику банка
  • Хоккаидо Банк
  • Други сегмент

Банкарски сегменти нуде финансијске услуге кроз банкарске операције. Сегмент Остали бави се пословима лизинга и кредитних картица и не-банкарским подружницама.

Хокурику банка и Хоккаидо банка подвргнуте су интеграцији менаџмента 2004. године да би формирали Хокухоку Финанциал Гроуп Инц. која данас делује као суперрегионална финансијска мрежа која обухвата целу регију Хокурико (подручја Токија, Осаке и Нагоје)