Инвестициона оцена (дефиниција) | Примери рејтинга обвезница инвестиционе класе

Дефиниција инвестиционе оцене

Инвестициона оцена је оцена обвезница, записа и белешки са фиксним дохотком агенција за кредитни рејтинг као што су Стандард анд Поор'с (С&П), Фитцх и Мооди'с, што означава низак ризик од неизвршења обавеза. Рејтинг одређује кредитну способност компанија на основу њихове финансијске снаге и структуре, прошлих података и потенцијала за раст. Компаније са добрим нивоом дуга, отплатом дуга, добрим потенцијалом зараде и растом имаће добре кредитне рејтинге.

Инвестиционе оцене помажу инвеститорима у процесу доношења одлука о томе у које обвезнице треба улагати. Агенције за кредитни рејтинг одређују кредитну способност на основу многих фактора као што су зарада, новчани токови, однос отплате дуга, однос зараде по цени, однос полуге и други финансијски показатељи.

Рејтинги обвезница нису фиксни и стално се мењају. Постоји много фактора због којих би се рејтинг могао променити, на пример, економска рецесија, финансијски положај, проблеми специфични за индустрију, економске реформе, глобалне промене итд. Ако економија пролази кроз застоје или су компаније у финансијској невољи, тада ће компаније имати проблем у испуњавању својих финансијских обавеза, ау тим случајевима пад рејтинга. Компаније са ниским рејтингом су рањивије због промена у економији, индустрији и регулативи.

С друге стране, када економија јача и постоје обилне могућности раста и ширења, компаније ће генерисати добре новчане токове и одражавати снажну финансијску ситуацију, ау том случају ће кредитни рејтинг расти како су у бољем положај за отплату дуга и камата.

Оцене инвестиционе оцене

Оцене су класификоване по редоследу од најбољег до најгорег по различитим обрасцима по различитим агенцијама.

На пример - С&П користи велика слова по редоследу најбоље оцене за најсиромашније. Следи образац ААА, АА, А, БББ, ББ, Б до Д. Обвезнице високог кредитног квалитета (ААА и АА) и средњег кредитног квалитета (А и БББ) познате су као инвестициона оцена. Обвезнице са ниским рејтингом кредитног квалитета (ББ, Б, ЦЦЦ, итд.) Познате су као безвриједне обвезнице или неинвестиционе оцјене.

Нежељене обвезнице обично доносе вишу каматну стопу, али су у великом ризику од неизвршења обавеза. Различите агенције користе различите варијације за кредитни рејтинг.

Слично томе, Мооди’с комбинује велика и мала слова на инвестиционом нивоу.

Пример инвестиционе оцене

Према рејтингу инвестиционе класе компаније С&П, у САД је наведено неколико оцењених обвезница

  • Кансас Дев Фин Аутх (оцењено ААА)
  • Хопкинс Пуб Сцхс (Оцена)
  • Виллис Нортх Америца Инц. (оцена БББ)
  • Мицхаелс Сторес Инц. (оцена Б)

Према С&П-овој оцени инвестиционог разреда, у наставку се налази неколико оцењених обвезница у Уједињеном Краљевству.

  • Хипотекарно финансирање Товд Поинт 2018 - Аубурн 12 ПЛЦ (оцењено АА)
  • Ллоидс Банк Цорпорате Маркетс ПЛЦ (оцењено)
  • ФЦЕ Банк ПЛЦ (са оценом БББ)

Предности инвестиционе оцене

  1. Кредитне оцене указују на ризик повезан са обвезницама, записима и записима. Инвеститорима је корисно да одлуче да ли је погодно за инвестирање према њиховом повраћају и преференцијама ризика.
  2. Обвезнице инвестиционе класе пружају ниске приносе, али такође имају и мали ризик од неплаћања. Диверзификују ризик у портфељу јер нису повезани са капиталом.
  3. Обвезнице инвестиционе класе пружају мали ризик од неизвршења обавеза, тј. Врло је мала вероватноћа да ћете изгубити новац.
  4. Инвеститори могу да прате промену кредитног рејтинга обвезница. На пример, ако падне са БББ на ББ, то значи да су обвезнице преквалификоване у статус нежељене обвезнице. Иако је пад само један ниво, утицај је јак и ризици се разликују.
  5. Инвеститори могу продати добро оцењену обвезницу и добити продајом по вишој цени. Слично томе, у ниским временима, они могу купити обвезнице када им цена опадне због чега очекују скок цене.

Мане инвестиционе оцене

  1. Важно је истражити обвезнице у које сте спремни да инвестирате. Током рецесије 2007-08., Примећено је да су лажне кредитне оцене додељене компанијама које су у великом ризику од неизвршења обавеза. Ретко сада, али могуће је да компаније пројектују лажне новчане токове и финансијски положај да би добиле добар рејтинг.
  2. Оцена није догађај у стварном времену. Промена рејтинга обично се дешава након појаве догађаја, а понекад се компаније могу кратко суочити са непредвиђеним догађајима који могу дугорочно утицати на његову кредитну способност.
  3. Шансе за проналажење инвеститора за куповину ваших обвезница могу бити тешке када вам је готов новац потребан.

Закључак

Обвезнице инвестиционог разреда идеалне су за инвеститоре који су склони ризику и траже стабилан приход. Такође је погодно за инвеститоре који желе да диверзификују свој ризик у портфељу. Такве обвезнице су обвезнице са ниском каматном стопом, али такође пружају низак ризик од неплаћања. Инвеститори би требало да се разликују у неколико ствари пре него што инвестирају. Они би требало да се разликују у зависности од тога колико дуго су спремни да улажу у обвезнице и сходно томе бирају датум доспећа обвезница. Остали фактори које треба узети у обзир су услови обвезница, услови плаћања, обрачун каматне стопе (фиксне или променљиве), финансијски положај предузећа итд.