НОПАТ вс нето приход | Топ 8 разлика (са Инфографиком)

Кључна разлика између НОПАТ-а и нето прихода је у томе што се НОПАТ односи на нето оперативну добит након опорезивања где израчунава нето добит предузећа пре одбитка накнада за камате, али након директног одбитка пореза на такав пословни приход остварен како би се видело стварно пословање предузећа ефикасност, јер не узима у обзир пореску корист постојећег дуга, док се нето приход односи на зараду предузећа која је остварена током периода након разматрања свих трошкова које је компанија имала у том периоду.

Разлике између НОПАТ-а и нето прихода

Ако сте инвеститор, имате две могућности. Можете гледати на нето приход као и сваки инвеститор, или можете постати мудри и проверити и нето приход и НОПАТ (нето оперативни профит након опорезивања).

  • Нето приход израчунава се одбијањем свих трошкова насталих током године (укључујући неновчане трошкове као што су амортизација, као и камате и порези) од прихода предузећа.
  • НОПАТ се, с друге стране, израчунава коришћењем оперативног прихода.

НОПАТ може боље описати како предузеће послује оперативно него нето приход. Чак и ако постоји кључна разлика између нето добити и НОПАТ-а, гледање сваког од њих дало би инвеститорима јасност која им је потребна да би одлучили да ли ће инвестирати у компанију или не.

У овом чланку разматрамо главне разлике између НОПАТ-а и нето прихода и зашто би вас као инвеститора требало занимати?

НОПАТ у односу на нето доходак

Ево главних разлика између НОПАТ-а и нето прихода, вреди погледати разлике -

Кључне разлике - НОПАТ у односу на нето приход

Много је разлика између НОПАТ-а и нето прихода. Хајде да погледамо -

  • НОПАТ је мера оперативне ефикасности за инвеститоре. Ако инвеститори знају „нето приход“, могу лако утврдити НОПАТ. Али ако знају НОПАТ, да би утврдили „нето приход“, морају знати каматну стопу на дуг.
  • Приликом израчунавања НОПАТ-а, трошкови камата на дуг се не одбијају. При утврђивању нето прихода одбијају се трошкови камата на дуг.
  • НОПАТ помаже инвеститорима да направе поређење међу компанијама у погледу оперативне ефикасности. Нето приход помаже инвеститорима да добију коефицијент профитабилности предузећа (али бацање погледа на нето приход не ствара вредност, јер се за откривање „нето прихода“ одузимају чак и неновчани трошкови попут амортизације).
  • У НОПАТ-у се израчунавају стварни трошкови пореза на добит. Али у нето приходу, порески трошкови се знатно смањују због ефекта полуге.
  • Посматрање једног омјера неће понудити инвеститорима довољност; сваки инвеститор треба да погледа и НОПАТ и нето приход да би стекао идеју о профитабилности, стварним порезима које треба платити, трошковима камата на дуг и ефекту полуге на профитабилност.
  • Израчунавање НОПАТ-а је неуобичајено. С друге стране, утврђивање „нето добити“ захтева мало више времена и прорачуна.

НОПАТ насупрот нето прихода (табела поређења)

Основа за поређење НОПАТ-а и нето приходаНОПАТНето приход
1.    Инхерентно значењеНОПАТ се израчунава на основу оперативног прихода како би се утврдила оперативна ефикасност компаније.Нето приход се израчунава одбијањем свих трошкова од прихода.
2.    Апликација НОПАТ се користи за разумевање оперативне ефикасности без утицаја.Нето приход је најчешће мерило профитабилности предузећа.
3.    Да ли се одбијају трошкови камата?Не.Да.
4.    ЗначајНОПАТ не узима у обзир трошкове камата на дуг.Нето приход се одбија одбијањем свих могућих трошкова од прихода.
5.    Конкретно корисно заИнвеститори.Акционари, инвеститори и спољни актери;
6.    КалкулацијаНОПАТ = Оперативни приход * (1 - Пореска стопа)Нето приход = Нето добит - Екс. - Порез - Дивиденда исплаћена повлашћеним акционарима.
7.    Коришћен заДа се ​​упореде перформансе две / више фирми.Да би се проценио укупан учинак компаније.
8.    Да ли узима у обзир полугу?Не.Да.

Закључак

Као инвеститор, паметно је не постати једнооки јелен. Много више увида у компанију стећи ћете када сагледате све аспекте профитабилности компаније. Прво, требало би да погледате сва четири финансијска извештаја. Тада бисте требали погледати нето добит, НОПАТ, нето прилив / одлив готовине, нето приход, принос на укупну имовину, принос на капитал, принос на уложени капитал итд.

Увидом у све ове изјаве и показатеље добићете чврсту идеју о томе да ли треба инвестирати у одређено предузеће или не.