Привремена метода (значење, пример) | Како то ради?

Шта је временска метода?

Метода привремене стопе или метода историјске стопе користи се за претварање финансијских извештаја страних зависних предузећа матичног предузећа из локалне валуте у „извештавајућу“ или „функционалну“ валуту када функционална валута и локална валута нису исте. Привремена метода се такође користи у време стицања имовине и обавеза.

  • Привремена метода подразумева да се већина имовине и обавеза процењује коришћењем девизног курса на снази у време стварања одређеног средства или обавезе. Само она средства и обавезе који укључују фиксну вредност у страној валути прерачунавају се по важећем (тренутном) курсу.
  • Курс који се користи зависи од технике вредновања која се користи. За средства и обавезе вредноване у текућим ценама користи се тренутни курс. Супротно томе, имовина и обавезе вредноване у историјским ценама укључују коришћење историјских девизних курсева.
  • Имовина која доноси приход, попут имовине, залиха, постројења и опреме итд., Редовно се ажурира како би одразила њихове тржишне вредности, коришћењем овог метода прерачунавања валута. Добици и губици као резултат превођења директно иду у консолидовани биланс успеха. Због тога то редовно утиче на консолидовану зараду, чинећи је донекле нестабилном.

Према ФАСБ правилу број 52, примените и метод временске стопе ако се операције у вашој фирми обављају у изузетно хиперинфлационом окружењу.

Пример привремене методе

Узмите у обзир да компанија са седиштем у Великој Британији стиче 70% основног капитала друге компаније са седиштем у Таџикистану (где је матична валута ТЈС). Назовимо компанију преузиматељу компанију АБЦ, а стечену компанију компанијом КСИЗ. Тако АБЦ стиче 70% КСИЗ.

Сада је АБЦ платио 2.600 фунти за стицање КСИЗ-овог 70% акцијског капитала. А за стицање резерви КСИЗ, АБЦ је на датум стицања морао платити износ еквивалентан 3.200 ТЈС.

Сада узмите у обзир следеће стопе:

времеОцените
При супсидијарној аквизицијиТЈС 7,0 = £ 1
Приликом стицања тврде имовинеТЈС 6.1 = £ 1
31. децембра претходне годинеТЈС 5,6 = £ 1
Просечна стопа кроз годину стицањаТЈС 5,1 = £ 1
31. децембра године стицањаТЈС 4,6 = £ 1
На датум исплате дивидендеТЈС 4,9 = £ 1

Сада, изјава о пословним књигама компаније КСИЗ изгледа овако:

ПродајаТЈС 37,890
ЦОГС8,040 ТЈС
Амортизација5.600 ТЈС
Укупан профит24.250 ТЈС
Трошкови дистрибуције2.090 ТЈС
Админ. Трошкови7.200 ТЈС
Добит пре опорезивања (ПБТ)14.960 ТЈС
Порез6.880 ТЈС
Добит након опорезивања (ПАТ)8.080 ТЈС

Сада следећа табела показује која стопа ће се применити на сваку од горе наведених ставки према примеру временске методе и које ће бити вредности £ ових ставки након примене ових стопа:

 Применљива стопаКалкулацијаВредност у £
Продаја5.1ТЈС 37,890 / 5.1£ 7,429
ЦОГС5.1ТЈС 8.040 / 5.1£ 1,576
Амортизација6.15.600 6.1£ 918
Бруто добит (ГП)Продаја – ЦОГС-Деп.£ 4,935
Трошкови дистрибуције5.1ТЈС 2.090 / 5.1£ 410
Админ. Трошкови5.1ТЈС 7.200 / 5.1£ 1,412
Добит пре опорезивања (ПБТ)ГП-Дист. Трошкови-Администратор. Екп.£ 3113
Порез4.6ПКС 6.880 / 4.6£ 1,496
Добит након опорезивања (ПАТ)ПБТ-порез£ 1,617

Предмет мудар третман

Конверзија различитих билансних ставки и ванбилансних ставки према методи временског курса за превођење страних валута укључује неке мудре нијансе. Конверзија се врши на основу различитих правила девизног курса за одређене ставке. Ево неких од тих предмета и стандарда који се користе за њихову конверзију:

  • Неновчане ставке: Ставке пријављене по историјској цени преводе се коришћењем историјских курсева који су постојали у тренутку куповине средстава. Такви предмети су залихе, везана имовина и нематеријална имовина итд.
  • Монетарне ставке: Преведено коришћењем девизних курсева; Обухватају новац, рачуне потраживања, рачуне који се плаћају, дугорочни дуг и алтернативну имовину или обавезе које се мере у валути ван општих промена курса.
  • Издани капитал: Преведено коришћењем курса који је постојао на датум издавања акција;
  • Задржане зараде: Задржана зарада није потребна за превођење. Међутим, може се користити за уравнотежење имовине са обавезама и власничким капиталом у билансу стања.
  • Ставке биланса стања: Расходи, повезани са одређеним нефинансијским ставкама биланса стања, прерачунавају се са припадајућом стопом на ставци биланса стања. Овако преведени трошкови укључују ЦОГС, амортизацију и амортизацију.
  • Ванбилансне ставке: Продаја и неколико трошкова прерачунавају се користећи пондерисани просечни курс у тренутку рачуноводства.

Девизни курс коришћен за временску методу

Постоје посебни девизни курсеви који су укључени у методологију превођења која се користи у методи временског курса валуте. Коришћени девизни курсеви су:

  • Тренутни курс: девизни курс који постоји на датум финансијског извештавања
  • Историјски курс: курс девизног курса који је владао на датум када се догодила одређена трансакција.
  • Пондерисани просечни курс: курс који бележи промену курса размене током дугог обрачунског периода;

Апликације

Привремена метода примењује садашњи курс на сву финансијску имовину и обавезе (краткорочне као и дугорочне).

Физичка (нефинансијска) имовина која се вреднује по прошлим стопама прерачунава се по прошлим стопама. Различита имовина иностране подружнице ће се у свим случајевима стећи током веома дугог периода. Сада девизни курсеви не остају стабилни током тако дугих периода. Стога се примењује много различитих девизних курсева за превођење ове стране имовине у домаћу валуту мултинационалке.

Међутим, употреба ове методе резултираће променама у различитим финансијским односима када се биланс стања конвертује у валуту презентације, јер се на средства и обавезе утиче на неколико начина.

Предности

  • Поравнава се са основом процене која се користи у рачуноводству; Стога бројеви имају најдоследније унутрашње значење.
  • Ипак, они ће и даље бити погрешно наведени у оној мери у којој су основни рачуноводствени бројеви већ.

Мане

  • Финансијски извештаји компаније имаће велику нестабилност
  • Мешање процена чини велику забуну.

Закључак

Као резултат брзе глобализације тржишта и присуства компаније широм света, предузећа не послују само у својим матичним валутама. Морају да се баве различитим валутама и то врло редовно. То је разлог зашто је превођење страних валута постало нешто што се не може избећи. Стога је дизајнирано неколико метода које обезбеђују доследно превођење страних валута; а пример временске методе је један међу њима.

Рачуноводствени стандарди укључују иностране операције како би се користила метода временског или историјског курса у случајевима када се домаћа валута разликује од функционалне валуте. Према томе, подружница канадске компаније која послује са иностранством у малој земљи где се сва предузећа одвијају у америчким доларима, а не у матичној валути земље, користила би метод временске стопе.

Једном када примените метод временске стопе, ажурирате средства која доносе приход на билансу стања и ставкама биланса успеха, користећи историјске курсеве датума трансакција; или од датума када је организација последњи пут проценила фер тржишну цену рачуна. Ово прилагођавање признајете као тренутну зараду.