Разблажени ЕПС (значење) | Шта је разблажена зарада по акцији?

Шта је разблажени ЕПС?

Разблажени ЕПС је финансијски показатељ за проверу квалитета зараде по акцији након што се узме у обзир конвертибилна хартија од вредности као што су преференцијалне акције, деонице, варанти, конвертибилне задужнице итд.

Погледајмо распоред Цолгате Палмоливе зараде по акцији. Примећујемо да постоје две варијације ЕПС-а -Основни ЕПС и разблажени ЕПСу Цолгате-уИмајте на уму - о ЕПС-у и основној заради по акцији већ смо разговарали у другом чланку.

Какав је ефекат разводне хартије од вредности на ЕПС?

Да бисте пронашли разблажени ЕПС, почните од основног ЕПС-а, а затим уклоните негативни ефекат свих неисплаћених вредносних папира у том периоду.

Формула разблаженог ЕПС-а је као доле =

Нежељени ефекти разблажујућих хартија од вредности уклањају се подешавањем бројила и називника основне ЕПС формуле.

  1. Идентификујте све потенцијално разводне хартије од вредности: конвертибилне обвезнице, опције, конвертибилне преференцијалне акције, гаранције за акције итд.
  2. Израчунај основни ЕПС. Учинак потенцијално разводњивих хартија од вредности није укључен у израчун.
  3. Утврдите ефекат сваке потенцијално разблажујуће хартије од вредности на ЕПС да бисте видели да ли је разблажујућа или анти-разблажујућа. Како? Израчунајте прилагођени ЕПС под претпоставком да дође до конверзије. Ако је прилагођени ЕПС (>) основни ЕПС, хартија од вредности је разблажујућа (анти-разређујућа).
  4. Изузети све анти-разводњавајуће хартије од вредности из израчуна разблажене зараде по акцији.
  5. За израчунавање разблаженог ЕПС-а користите основне и разблажујуће хартије од вредности.

# 1 - Учинак конвертибилног дуга на разблажену зараду по акцији

Ефекат на бројилац

Након конверзије, бројилац (нето приход) основне ЕПС формуле повећава се за износ трошкова камата умањених за порез повезан са онима увећаним за износ трошкова камата, умањених за порез повезан са тим потенцијалним обичним акцијама. Зашто? Ако се конвертује, не би постојало интересовање за обвезницу, па ће се приход расположив за обичне акције у складу с тим повећати. Користе се камате након опорезивања, јер се камате на обвезнице одбијају од пореза, док се нето добит израчунава на основи након опорезивања.

Ефекат на називник

Након конверзије, називник (пондерисане просечне акције у оптицају) основне ЕПС формуле повећава се за број акција створених конверзијом, пондерисан временом када би ове акције могле да буду издате: број акција због конверзије = номинална вредност конвертибилног цена обвезнице / конверзије.

Пре израчунавања разблаженог ЕПС-а, потребно је проверити да ли је ово обезбеђење анти-разблажујуће. Израчунајте да бисте проверили да ли је конвертибилни дуг анти-разблажујући

Ако је овај број мањи од основног ЕПС-а, конвертибилни дуг је разблажујући и треба га укључити у израчун разблаженог ЕПС-а

Ефекат конвертибилног дуга

Током 2006. године, КК Ентерприсе је пријавила нето приход од 250.000 америчких долара и имала је 100.000 деоница обичних акција. Током 2006. године КК Ентерприсе издао је 1.000 акција од 10%, са номиналном вредношћу од 100 УСД. У 2006. години КК Ентерприсе издао је обвезнице од 600, 1.000 УСД, 8%, сваку конвертибилну у 100 деоница обичне акције. Израчунајте разблажену зараду по акцији Претпоставите пореску стопу - 40%

РАЧУН РАЗРЕДНОГ ЕПС-а

# 2 - Учинак конвертибилних пожељних залиха

Ефекат на бројилац

При конверзији, бројилац основне ЕПС формуле повећао би се за износ пожељних дивиденди. Ако се конвертују, не би било дивиденде за конвертибилне преференцијалне акције, тако да ће се приход расположив обичним акцијама у складу с тим повећати. За разлику од камата на обвезнице, жељене дивиденде се не могу одбити од пореза.

Ефекат на називник

Након конверзије, називник основне ЕПС формуле повећао би се за број акција створених конверзијом, пондерисан временом када ће ове акције бити у поседу: број акција услед конверзије = број конвертибилних приоритетних акција у оптицају к стопа конверзије. Преостало време би била цела година ако се повлашћене акције издају у претходној години или делић године ако се повлашћене акције издају у текућој години.

Пре израчунавања разблажене зараде по акцији, потребно је проверити да ли је ово обезбеђење анти-разблажујуће

Израчунајте да бисте проверили да ли је заменљива преференцијална залиха анти-разблажујућа

Ако је овај број мањи од основног ЕПС, конвертибилна преференцијална залиха је разблажујућа и треба је укључити у израчун разблажене ЕПС

Ефекат конвертибилних пожељних залиха

Током 2006. године, КК Ентерприсе је пријавила нето приход од 250.000 америчких долара и имала је 100.000 деоница обичних акција. Током 2006. године, КК Ентерприсе је издао 1.000 акција од 10%, са номиналном вредношћу од 100 долара, свака конвертибилна у 40 акција. Израчунајте разблажени ЕПС. Претпоставимо пореску стопу - 40%

РАЧУН РАЗРЕДНОГ ЕПС-а

# 3 - Опције и гаранције

Метода трезорских акција користи се за израчунавање утицаја разводњивих хартија од вредности као што су опције и варанти.

Ова метода претпоставља да се опције и варанти извршавају на почетку године (или датум издавања ако је касније), а приходи од извршења опција и варанта користе се за куповину обичних деоница за трезор. У бројилу нема прилагођавања нето добити.

Испод су наведена 3 основна корака коришћена за метод трезорских залиха

Формула методе сопствених акција за нето повећање броја акција

  • Ако је цена извршења опције или гаранција нижа од тржишне цене акције, долази до разблажења.
  • Ако је већи, број уобичајених деоница се смањује и наступа анти-разблажујући ефекат. У другом случају, вежбање се не претпоставља.

Учинак опција / налога

Током 2006. године, КК Ентерприсе је пријавила нето приход од 250.000 америчких долара и имала је 100.000 деоница обичних акција. Током 2006. године КК Ентерприсе издао је 1.000 акција од 10%, са номиналном вредношћу од 100 УСД. Поред тога, компанија има 10.000 опција са ударном ценом (Кс) од 2 долара и тренутном тржишном ценом (ЦМП) од 2,5 долара. Израчунајте разблажени ЕПС.

Претпоставимо пореску стопу - 40%

ОСНОВНИ ПРИМЕР ЕПС-а

РАЧУН РАЗРЕДНОГ ЕПС-а

Називник = 100.000 (основне акције) + 10.000 (у новчаним опцијама) - 8.000 (откуп) = 102.000 акција

Молимо погледајте методу државних залиха за дубинско покриће. Такође, погледајте опције акција у односу на РСУ

Цолгате разблажена анализа ЕПС-а

Примећујемо следеће у Цолгате-овом распореду зараде по акцији

извор - Цолгате 10К поднесци

  • Основна методологија прорачуна ЕПС-а - Основна зарада по обичној акцији израчунава се тако што се нето приход доступан обичним акционарима подели са пондерисаним просечним бројем акција обичних акција у том периоду.
  • Методологија израчунавања разблажене зараде по акцији - Разблажена зарада по обичној акцији израчунава се применом методе сопствених акција на основу пондерисаног просечног броја акција обичних акција плус ефекта разблаживања потенцијалних обичних акција у оптицају током периода.
  • Дилутивне потенцијалне обичне акције укључују отворене акције и ограничене јединице деоница.
  • Хартије од вредности за смањење разблажења - На дан 31. децембра 2013., 2012. и 2011. године, просечан број деоница опција које су биле против разблаживања и нису биле укључене у израчуне разблажене зараде по акцији износио је 1.785.032, 3.504.608, односно 3.063.536.
  • Подешавање подела залиха -Као резултат поделе акција 2013. године, сви историјски подаци по акцији и број издатих акција ретроактивно су прилагођени.

Колико је разблажени ЕПС користан за инвеститоре?

  • Разблажена зарада по акцији није баш популарна међу инвеститорима, јер се заснива на анализи „шта ако“. Али прилично је популаран међу финансијским аналитичарима који желе да утврде зараду организације по акцији у њеном најтачнијем смислу.
  • Основна претпоставка иза израчунавања разблаженог ЕПС-а је следећа - шта ако се друге конвертибилне хартије од вредности предузећа претворе у капиталне акције.
  • Ако је структура капитала предузећа сложена и састоји се од деоница опција, налога, дуга итд., Заједно са неисплаћеним акцијама, тада се мора израчунати разблажена зарада по акцији.
  • Финансијски аналитичари и потенцијални инвеститори који су врло конзервативни у процени зараде компаније по акцији претпостављају да се све конвертибилне хартије од вредности попут деоница, налога, дуга итд. Могу претворити у капиталне акције, а затим би се основни ЕПС смањио.
  • Иако је ова идеја да ће се све конвертибилне хартије од вредности претворити у капиталне акције само фиктивна, и даље израчунавање разблажене зараде по акцији помаже потенцијалном инвеститору да сагледа све аспекте структуре капитала компаније.