ОФФСЕТ у програму Екцел (Формула, примери) | Како се користи функција ОФФСЕТ?

Помак у Екцелу

Функција офсета у Екцелу једна је од врло корисних функција радног листа у Екцелу која приказује опсег делова од почетне тачке ћелије, ова формула има укупно пет аргумената и сви аргументи су обавезни, метода за коришћење ове функција је следећа, = помак (референца, редови, ступци, висина, ширина), висина и ширина односе се на наведену референцу.

Формула офсета у Екцелу

Испод је формула ОФФСЕТ у програму Екцел.

Функција ОФФСЕТ у програму Екцел има пет аргумената, од којих су два необавезна. Где,

  • референца = Ово је потребан параметар. Референца од које се основица треба померити. То може бити ћелија или низ суседних ћелија.
  • редови = Ово је потребан параметар. То може бити позитиван или негативан број. Представља број редова на које би се односила горња лева ћелија. Као основу користи референцу. Редови могу бити изнад или испод референце. Позитивна вредност значи испод референце, а негативна вредност изнад референце.
  • цолс = Ово је потребан параметар. То може бити позитиван или негативан број. Представља број колона на које би се односила горња лева ћелија. Као основу користи референцу. Колоне могу бити лево или десно од референце. Позитивна вредност значи десно од референце, а негативна вредност лево од референце.
  • Висина = Ово је опциони параметар. Вредност мора бити позитивна. Висина у одређеном броју редова треба да буде референца.
  • Ширина = Ово је опциони параметар. Вредност мора бити позитивна. Референтна је ширина у одређеном броју колона.

ОФФСЕТ у програму Екцел враћа позитивну нумеричку вредност.

Како се користи функција ОФФСЕТ у програму Екцел?

Поменута функција је функција радног листа (ВС). Као ВС функција, може се унети као део формуле у ћелију радног листа. Погледајте примере дате у наставку да бисте боље разумели.

Погледајмо примере дате у наставку. Сваки пример покрива другачији случај употребе који је имплементиран помоћу функције ОФФСЕТ у програму Екцел.

Можете преузети овај предложак функције ОФФСЕТ Екцел у програму Екцел - Предложак функције Екцел ОФФСЕТ

Пример # 1 - Сазнајте 3. тркача из резултата.

У овом примеру, са ћелијом Ф4 повезана је ОФФСЕТ формула у Екцелу.

Дакле, Ф4 је резултат ћелија.

Први аргумент ОФФСЕТ-а у програму Екцел је Б3 који је референца. Б3 је такође почетна ћелија табеле. Вредност редова је 2, а вредност Ступци 1. Ред који је 2 показивача испод показује на ред број 5 и колона која је 1 показивач надесно у колони Ц (Име). Дакле, резултујућа ћелија је Ц5. Вредност на Ц5 је „надал“.

Пример # 2 - Вредност није присутна у радном листу.

У овом примеру, ћелија Ф5 има повезану формулу ОФФСЕТ у Екцелу.

Дакле, Ф5 је резултат ћелија.

Први аргумент ОФФСЕТ-а у програму Екцел је Б3 који је референца. Б3 је такође почетна ћелија радног листа. Вредност редова је 2, а вредност Ступци 2. Ред који је 2 показивача испод показује на ред број 5, а колона која је 2 показивача удесно је колона Д. Дакле, резултујућа ћелија је Д5, али вредност на Д5 је није присутан. Дакле, повратна вредност је 0.

Пример # 3 - Неважећа референца опсега у радном листу.

У овом примеру, ћелија Ф6 има повезану формулу ОФФСЕТ у Екцелу.

Дакле, Ф6 је резултат ћелија.

Први аргумент ОФФСЕТ-а у програму Екцел је Б3 који је референца. Б3 је такође почетна ћелија радног листа. Вредност редова је -2, а колона -2. Ред који је -2 показивач изнад показује на ред број 0 и ступац који је -2. И ред и колона не постоје на радном листу. Дакле, резултирајућа ћелија Ф6 садржи #РЕФ! Икона информација у жутој боји приказује Неважећу грешку у референци на ћелију.

Функција ОФФСЕТ у програму Екцел може се комбиновати са аритметичким функцијама у програму Екцел. Прођимо кроз неколико примера да бисмо разумели исто.

Пример # 4 - Израчунајте збир вредности

У овом примеру, ћелија Ф3 са њом је повезана функција ОФФСЕТ у Екцелу.

Дакле, Ф3 је резултат ћелија.

Први аргумент ОФФСЕТ-а је Ц2 који је референца. Ц2 је такође почетна ћелија радног листа. Вредност редова је 0, а колона је 0. Висина је 5, што значи 5 редова испод референце, а ширина 1, што значи 1 колона. Функција СУМ се примењује на ОФФСЕТ. Дакле, овде би функција ОФФСЕТ у програму Екцел вратила збир свих вредности у колони „Ц“. Збир 98 + 92 + 89 + 88 + 82 = 449.

Пример # 5 - Израчунајте просек вредности користећи ОФФСЕТ

У овом примеру, ћелија Ф5 има повезану формулу ОФФСЕТ у Екцелу.

Први аргумент ОФФСЕТ-а је Ц2 који је референца. Ц2 је такође почетна ћелија радног листа. Вредност редова је 0, а колона је 0. Висина је 1, што значи 1 ред испод референце, а ширина 1, што значи 1 колона. АВЕРАГЕ функција се примењује на ОФФСЕТ функцију у програму Екцел. Дакле, овде би ОФФСЕТ у Екцелу вратио просек од 2 вредности у низу Ц2, тј. 98 и 50 што је 74.

Ствари које треба запамтити

  • Ако је за одступање редова или колона дата вредност изван опсега, функција враћа #РЕФ.