Консигнационо рачуноводство (значење, пример) | Како припремити?

Шта је рачуноводство консигнације?

Књиговодствено књиговодство је врста пословног аранжмана у којем једно лице шаље робу другом лицу на продају у његово име, а лице које шаље робу назива се пошиљалац, а друго лице које прима робу назива се прималац, где прималац продаје робу у име пошиљалац уз разматрање одређеног процента при продаји.

Објашњење

У пошиљци роба остаје у рукама овлашћеног трећег лица позваног примаоца за продају у име пошиљаоца, а власништво над робом остаје у рукама пошиљаоца. Споразум постигнут између пошиљаоца и примаоца је за несметан проток трансакција, уз јасно разумевање услова и одредби. Типични производи који се продају путем пошиљке укључују одећу, обућу, намештај, играчке, музику и друге инструменте итд.

Карактеристике

Испод су неке карактеристике:

  1. Две стране: Консигнационо рачуноводство углавном укључује пошиљаоца и примаоца две стране.
  2. Пренос поворке: Процесирање робе која се преноси од пошиљаоца до примаоца.
  3. Договор: Између пошиљаоца и примаоца постоји предуговор о одредбама и условима пошиљке.
  4. Без преноса власништва: Власништво робе остаје у рукама пошиљаоца док је прималац не прода. Једина поворка робе преноси се на примаоца.
  5. Поновно помирење: На крају године или у периодичним интервалима пошиљалац шаље предрачун, док прималац шаље детаље о продаји рачуна и оба усаглашавају рачуне
  6. Одвојено рачуноводство: Неовисно се води рачуноводство консигнационог рачуна у књигама пошиљаоца и примаоца. Обоје припремају консигнациони рачун и евидентирају уносе робе само преко консигнационог рачуна.

Пример рачуноводства консигнације

Да разумемо на примеру.

Овај образац Екцел-а за консигнационо рачуноводство можете преузети овде - Екцел-образац за консигнационо рачуноводство

АБЦ је послао робу у вредности од 10.000 америчких долара компанији КСИЗ 1. јануара 2020. на основу пошиљке. На његово паковање потрошио је 200 долара. Према термину пошиљке, КСИЗ има право на провизију од 10%. Дана 3. јануара 2020. године, КСИЗ је потврдио пријем робе и послао износ од 50% као аванс. Последњег дана у месецу, КСИЗ шаље детаље о својој продаји, који су показали да је 3/4 робе продато за 11.000 америчких долара, а КСИЗ је дозначио преостали износ након одбитка аванса и провизије. Који ће бити уноси у дневник за евидентирање трансакција које се одвијају?

Напомене

Услови који се користе на рачунима консигнације

Следећи изрази се користе у рачуноводству консигнације:

  1. Пошиљалац: Особа је та која шаље робу.
  2. Прималац: Лице које прима робу назива се прималац.
  3. Пошиљка: Пошиљка је пословни аранжман кроз који пошиљалац шаље робу примаоцу на продају.
  4. Уговор о отпреми: То је правно написана комуникација између пошиљаоца и примаоца, која дефинише услове пошиљке.
  5. Про-Форма фактура: Када пошиљалац пошаље робу примаоцу, он такође прослеђује изводе са детаљима робе као што су количина, цена итд., А та изјава се назива Про-фактура.
  6. Не понављајући се трошкови: Трошкови које је пошиљалац имао за отпрему робе са свог места на место примаоца називају се непоновљивим трошковима. Ови трошкови се додају трошковима робе.
  7. Понављајући трошкови: Прималац сноси ове трошкове након што је роба стигла на његово место. Ови трошкови су трошкови одржавања врсте робе.
  8. Провизија: Провизија је награда / накнада за продају робе у име пошиљаоца. То је према уговору о пошиљци.
  9. Продаја рачуна: То је изјава коју је прималац послао пошиљаоцу са детаљима продате робе, примљеним износима, насталим трошковима, наплаћеном провизијом, авансним плаћањем и доспелим салдом, залихама итд.

Како припремити рачун за консигнацију?

Током припреме рачуна за консигнацију:

# 1 - терећење консигнационог рачуна:

  • Трошкови робе послате на пошиљци
  • Уз трошкове које плаћа пошиљалац
  • Трошкови које прималац плаћа сам или у име пошиљаоца
  • Комисија за пошиљку

# 2 - Кредит на консигнационом рачуну

  • Продаја се наставља на пошиљци
  • Трошкови абнормалног губитка
  • Вредност завршне акције и пропорционални директни трошкови

Стање консигнационог рачуна пребачено на рачун добити и губитка.

Предности

  • Повећање пословне изложености: Због повећања продаје консигнација, а самим тим и повећања изложености пословања. То је исплатива метода за ширење пословања.
  • Нижи трошкови залиха: Мање трошкова држања залиха за пошиљаоца;
  • Подстицаји примаоцу: Када прималац продаје у име пошиљаоца, први прима провизију и друге подстицаје.
  • Пословни раст: Пошиљка користи и пошиљаоцу и примаоцу. Пошиљалац добија ниже трошкове залиха, а прималац без улагања зарађује провизију продајом у име пошиљаоца.

Мане

  • Доња маржа добити: Због пошиљке, пошиљалац мора примаоцу платити провизију, што резултира нижом профитном маржом у рукама пошиљаоца.
  • Немар примаоца: Проблем може настати због непажње примаоца.
  • Ризик од оштећења робе: Постоји висок ризик од оштећења робе код примаоца или током транспорта, посебно кварљиве робе.
  • Високе накнаде: Понекад постоје високи трошкови одржавања робе коју сноси прималац, а високи трошкови отпреме или транспорта који сноси пошиљалац. Ово је место примаоца, а пошиљалац је далеко један од другог.

Закључак

Пошиљка је врста пословног аранжмана у којем пошиљалац продаје робу примаоцу на размену за узврат провизије. Постоји засебно рачуноводство рачуноводства пошиљке док се пошиљаоцу робе шаље послана предрачун за детаље продате робе и примаоцу који у периодичним интервалима шаље детаље продаје рачуна пошиљаоцу и подмирује и усаглашава своје рачуне.

Понекад је пошиљка корисна и за пошиљаоца и за примаоца пошто пошиљалац добија проширење посла, а прималац добија провизију и подстицаје без икаквог улагања. Отуда пошиљка може бити добра опција за ширење пословања.