Стратегија куповине и задржавања (дефиниција, примери) | Предност и недостатак

Шта је стратегија куповине и задржавања?

Стратегија куповине и задржавања односи се на стратегију улагања инвеститора где дуго купују / улажу у хартије од вредности без намере да продају у кратком периоду, а односи се на улагање на дужи временски период задржавањем улагања обично игноришући успоне и пад цена на тржишту у кратком периоду.

Инвеститори који следе ову стратегију куповине и задржавања ослањају се на темељну анализу компаније у коју планирају да инвестирају. Фундаментална анализа укључује факторе као што су прошли учинци предузећа, његова дугорочна стратегија раста, врсте производа које компанија нуди заједно са њиховим квалитетом, рад менаџмента компаније итд.

Док се залажете за ову стратегију, избегавају се колебања краткорочне природе на тржишту, инфлација, пословни циклуси итд., Који се не сматрају одлучујућим фактором.

Пример куповине и задржавања

Пример 1

Узмимо за пример да господин Кс има 500.000 америчких долара за улагање у различита подручја и припремите портфељ из њих да зарадите максималан износ поврата на основу различитих параметара који одговарају његовим захтевима, као што су ризик, циљеви и порез . Увидевши тржишне услове, одлучује да уложи 50% новца у акције, тј. 250.000 УСД, 20% у обвезнице, односно 100.000 УСД, а преосталих 30% у износу од 150.000 УСД у безризичне државне рачуне.

После две године, примећује се да долази до наглог пораста вредности акција у које је уложено повећање пондера деоница у портфељу са 50% на 75% и смањење удела обвезнице и безризична средства на 10% односно 15%.

  • Сада, према превладавајућој ситуацији, инвеститор има две могућности које може да следи. Прво може да одржи изворни однос различитих класа имовине. За то мора да прода неке од његових залиха како би се могао одржати исти однос. У овом случају, он не држи акције дужи временски период и самим тим не следи стратегију куповине и држања.
  • С друге стране, инвеститор се може суздржати од ребаланса портфеља, остављајући инвестиције онаквима какве јесу, тј. Неће се продавати никакве акције да би се одржао однос или на неки други начин, а портфељ ће остати нетакнут. У овом случају, када инвеститор не прави никакве промене у портфељу, он држи акције дужи временски период и тако следи истинску стратегију куповине и држања.

Пример 2

Господин Кс верује у стратегију куповине и задржавања, јер верује да ће повраћај дугорочно бити већи и нема времена да посматра краткорочне осцилације цена акција на тржишту.

У јуну 2013. уштедео је 2300 долара и уложио у Фацебоок акције. У јуну 2013. године, закључне цене акција Фејсбука на датум када је купио акције биле су 23 долара по акцији. Тако је са износом од 2.300 долара купио 100 деоница Фацебоока по цени од 23 долара по акцији.

Држи акције 11 година и продао је све акције у јулу 2019. када су цене акција порасле на 204 долара по акцији. Може се приметити да су цене акција порасле за 181 УСД по акцији током периода држања господина Кс, што доноси скоро 786% приноса за само 6 година. Ово је стратегија куповине и задржавања која је врло добро функционисала у случају куповине акција Фацебоок-а од стране господина Кс, чиме је постигла одличне резултате.

Предности

  1. Како је укупан број трансакција мањи у случају стратегије куповине и задржавања, тако су и посредовање, саветодавне провизије и провизија за продају у овој стратегији ниски.
  2. У овом случају, акције ће се држати дугорочно и тада ће се продавати само она. Дакле, овде ће бити применљив дугорочни капитални добитак. Стопа пореза на дугорочни капитални добитак нижа је од стопе краткорочног капиталног добитка, што је корисно за инвеститоре.
  3. Лако је усвојити ову стратегију, јер је у овој стратегији потребан само једнократни избор залиха. Такође, након куповине деоница није потребно пратити цене деоница и узимати у обзир краткорочне осцилације на тржишту.

Мане

  1. У случају ове стратегије, потребно је да инвеститори буду у стању да сузбију предрасуде у понашању и да се емоционално носе са утицајем пада. Стога би толеранција ризика код инвеститора требала бити висока, јер је куповина и задржавање лако спровести, а тешко их је правилно пратити.
  2. У овом случају, акције ће се држати дугорочно, без обзира на колебање цене или вести у вези са компанијом, не постоји ограничење за могуће губитке у случају да дође до било каквог негативног догађаја у односу на тржиште или акције. Као да ако дође до било какве негативне вести у вези са акцијама које су инвеститори купили и компанија постане банкротирала, тада би и инвеститори наставили да држе те акције док не постану безвредни. Тако би у том случају инвеститори изгубили све своје инвестиције.

Важне напомене

  • Иако се хартије од вредности држе дугорочно у случају стратегије куповине и држања, ипак би требало да узму у обзир колебање цена и све вести које се односе на тржиште и те акције како би се избегла ситуација неограничених губитака.
  • Ова стратегија се не односи само на акције или обвезнице, већ се истовремено односи и на сектор некретнина, где инвеститори купују куће без превртања. У овом случају, инвеститори ће узимати хипотеку да би стекли користи од полуге.
  • Док инвестирате као ову стратегију, важно је да особа улаже у портфолио који је добро диверзификован.

Закључак

Стратегија куповине и задржавања је дугорочна стратегија инвестирања која је идеална за инвеститоре који немају времена да наставе да прате свој инвестициони портфељ. Уместо да акције или обвезнице третирају као краткорочна средства како би остварили профит, инвеститори у стратегији куповине и држања држе акције и на тржишту бикова и на медвеђем тржишту.

Лако је применити ову стратегију јер постоји једнократни избор залиха и не постоји захтев за праћење цена акција и узимајући у обзир краткорочне осцилације на тржишту. У овој стратегији се захтева да инвеститори буду у стању да се носе са утицајем успоравања и да у паници не доносе погрешне одлуке.