Извештај о приходу у једном кораку (формат, пример) | Како припремити?

Дефиниција биланса успеха у једном кораку

Извештај о приходу у једном кораку је метода изражавања биланса успеха која у једној колони наводи све трошкове, укључујући трошкове продате робе, уместо да их разврста у подкатегорије као што су оперативни и ван оперативни трошкови, а овом методом само поређате сваки трошак и израчунате укупни расходи.

Формат извештаја о приходу у једном кораку

Испод је општи формат за припрему биланса успеха у једном кораку.

  1. Приходи: Приходи се састоје од свих прихода или износа новца који је предузеће примило током посматраног периода, а који је обично од продаје производа и услуга купцима, али у оквиру ове врсте биланса стања обухвата сваку природу новца или примљеног прихода, тј. , чак и од оних делатности које нису примарно пословне активности као што су продаја шкарпе, камате примљене на авансно плаћање итд.
  2. Трошкови: Расходи или издаци означавају одлив ресурса или новца из организације за стицање одређене робе и услуга, који су били неопходни за обављање неопходне функције пружања добара или услуга својим купцима, на пример, плаћање трошкова превоза, плаћање рачуна за електричну енергију, итд.
  3. Нето приход: Нето приход резултат је поређења обе бројке укупних прихода од укупних трошкова, а резултујући податак биће нето приход. Приказује учинак организације током разматраног периода и може бити позитиван, негативан или ништаван, тј. Укупан приход је једнак укупним трошковима.

Пример биланса успеха у једном кораку

Дати су подаци са рачуна Г компаније. То је производња и продаја различитих производа на тржишту. Користећи дате информације, припремите биланс успеха у једном кораку.

За финансијску 2019. годину укупна продаја компаније износила је (нето од 7.000 УСД продајних попуста и 29.600 УСД повраћаја и додатака) 502.700 УСД, а приход од камата 12.500 УСД, док су укупни трошкови продате робе износили 225.000 УСД. У истом периоду трошкови плата износили су 47.000 америчких долара, трошкови амортизације - зграда је била 37.000 америчких долара, трошкови рекламирања 14.300 америчких долара, трошкови канцеларијског материјала 3.800 америчких долара Такође добитак на располагању опреме продавнице 3.000 америчких долара и трошак камата 1.000 америчких долара, кирија плаћена током целе године 1.800 америчких долара, трошкови плаћени путовање и забава износили су 3.100 УСД, а остали разни или општи трошкови 800 УСД.

Решење:

Стога нето приход износи 184.400 УСД, што ће дати општу идеју да компанија остварује вишак новца. Ипак, неће нам омогућити да анализирамо даље од тога. Тј., Не можемо утврдити бруто маржу или изгледе непосредно након прегледа ове изјаве. Било би потребно много труда ако неко жели да зна тај аспект компаније.

Предности

  • Нуди поједностављени преглед прихода и трошкова ентитета. Тј., Његов једноставан формат омогућава читаоцу основно разумевање његових послова. Читалац не мора бити финансијски стручњак да би из њега истиснуо неко значење.
  • Обухвата већину основних података. Дакле, то може помоћи у формулисању општег погледа на ентитет без дубинске анализе.
  • Оптерећење рачуновођа се смањује јер овај поједностављени приступ олакшава вођење евиденције, а анализа података такође постаје лака.

Мане

  • Биланс успеха у једном кораку даје само основни приказ ентитета за посматрани период. Стога, можда неће бити довољно корисно за особу попут инвеститора да донесе одговарајућу одлуку.
  • Недостају му подаци о бруто маржи и подацима о оперативној маржи. Због тога је тешко идентификовати извор већине трошкова, што ће додатно отежати доношење било каквих будућих пројекција.
  • Не прави разлику између примарних активности, тј. Својих основних активности и нерезистентних активности. Третира их на исти начин, што може довести до неспоразума.

Важне тачке

  • Формат у једном кораку није најчешће кориштен, јер му недостају многе карактеристике информација, које су кључне за закључак. На пример, недостају му подскупови информација у извештају, као што су бруто маржа или кварови трошкова и њихова специфична природа.
  • У овом рачуну добити и губитка, рачуни појединачних трошкова комбиновани су у широке категорије попут трошкова продаје, општих и административних трошкова и трошкова продате робе.

Закључак

Биланс успеха у једном кораку је најприкладнији за организације и појединце који нису баш велике величине. Такође, ако захтевају презентацију информација на једноставан начин. Међутим, менаџери користе овај метод извештавања за интерну употребу у појединачним одељењима и одељењима компаније у целини како би анализирали учинак компаније и одредили буџет за будуће периоде. Такође, неке компаније (чак и неке огромне) то детаљно приказују као део својих годишњих рачуна са другим извештајима. Дакле, особа која жели да се подаци приказују у овом облику такође их може имати.