Робни деривати | Напред | Футурес | Опције

Дефиниција робних деривата

Робни деривати су робни фјучерси и робне свопове који користе цену и волатилност цене као основу за промену цена деривата како би појачали, заштитили се или изврнули начин на који инвеститор може да их користи да делује на основне робе.

У економији, роба је тржишна ставка произведена да задовољи потребе или потребе. Роба је генерално заменљива (заменљивост је својство добра или робе чије се појединачне јединице могу заменити уместо друге). На пример, пошто је једна унца чистог злата еквивалентнабило који други унца чистог злата, злато је заменљиво. Остала заменљива роба су сирова нафта, челик, руда гвожђа, валуте, племенити метали, легуре и нелегирани метали.

У овом чланку ћемо разговарати о робним дериватима, укључујући робове унапред, робе, фјучерсе и робне опције.

    Робна трговина


    Тржиште роба је тржиште које тргује примарним економским сектором, а не произведеним производима. Мека роба су пољопривредни производи као што су пшеница, кафа, шећер и какао. Тврда роба су минирани производи попут злата и нафте. Фјучерс уговори су најстарији начин улагања у робе. Фјучерси су обезбеђени физичком имовином. Тржиште робе може обухватати физичко трговање дериватима користећи спот цене, напред, фјучерси, и опције на фјучерсе. Колективно се све ово назива Деривати.

    Пример робно изведеног инструмента


    Следеће недеље одржава се концерт групе Цолдплаи у гледалишту у Мумбаију. Господин Кс је велики љубитељ Цолдплаи-а и отишао је до шалтера, али нажалост, све карте су распродате. Био је веома разочаран. Преостало је само седам дана за концерт, али он покушава на све могуће начине, укључујући црно тржиште на којем су цене више од стварних трошкова карте. Срећом његов пријатељ је син утицајног политичара града и његов пријатељ је писмо послао организатору препоручујући једну карту за Мр.Кс по стварној цени. Сада је срећан. Дакле, остало је још 6 дана за концерт. Међутим, на црном тржишту карте су доступне по вишој цени од стварне.

    Дакле, у овом примеру писмо тог утицајног политичара је Основна средства а вредност слова је разлика између „Стварна цена карте“ и „Цена карте на црном тржишту“

    ДанСтварна цена

    (а)

    Цена на црном тржишту

    (б)

    Вредност основног инструмента (Писмо политичара) [(а) - (б)]
    1 дан500600100
    Дан 2700200
    Дан 3800300
    4. дан900400
    Дан 51000500
    6. дан (дан концерта)00

    У овом примеру изведен уговор је принуда организатора да обезбеде карте по нормалној цени на основу писма политичара. Дериват је писмо политичара, вредност деривата је разлика стварне и цене на црном тржишту. Вредност основног инструмента постаје нула на датум доспећа / поштовања уговора.

    Надам се да сада разумете шта је дериватни уговор. Трговинским уговором се тргује и спот и дериватима (фјучерси / опције / свопови) сада нам дајте разумевање како да израчунамо приносе из различитих робних уговора како у спот трговини тако и у дериватима.

    Уговор о робној тачки и како израчунати принос


    А. спот уговор је уговор о куповини или продаји робе / хартије од вредности / валуте за поравнање истог дана или можда два радна дана након датума трговине. Цена поравнања назива се а спот цена.

    У случају некварљиве робе

    У случају некварљиве робе попут злата, метала итд., Спот цене подразумевају тржишно очекивање будућих кретања цена. Теоретски, разлика између спот-а и форварда требало би да буде једнака новчаним трошковима плус било која зарада коју има власник осигурања (попут дивиденде).

    На пример: На акцијама компаније, разлика између промптног и терминског кредита обично је дивиденда коју плаћа компанија умањена за камату на куповну цену. У пракси, очекиване будуће перформансе компаније и пословно / економско окружење у којем компанија послује такође узрокују разлике између спот-а и футурес-а.

    У случају покварљиве / меке робе:

    У случају кварљиве робе, трошкови складиштења су већи од очекиване будуће цене робе (На пример: ТрадеИНР радије продаје парадајз сада, уместо да чека још 3 месеца да добије добру цену као трошак складиштења парадајза је више од цене коју дају складиштењем исте). Дакле, у овом случају, спот цене одражавају тренутну понуду и потражњу, а не будућа кретања. Тамо су спот цене кварљивог производа променљивије.

    На пример, Парадајз је у јулу јефтин, а у јануару ће бити скуп, не можете га купити у јулу, а доставити у јануару, јер ће се покварити пре него што искористите високе јануарске цене. Јулска цена одражаваће понуду и потражњу парадајза у јулу. Терминска цена за јануар одражаваће тржишна очекивања понуде и потражње у јануару. Јулски парадајз је заправо другачија роба од јануарског.

    Роковни термински уговори


    Термински уговор је једноставно уговор двеју страна о куповини или продаји средства у одређено будуће време по цени која је данас договорена.

    На пример, трговац у октобру 2016. пристаје да испоручи 10 тона челика за 30.000 ИНР по тони у јануару 2017. године, који тренутно тргује по 29.000 ИНР по тони. У овом случају трговина је загарантована јер је купца добио по прихватљивој цени, а купца јер унапред познавање трошкова челика смањује несигурност у планирању. У овом случају, ако је стварна цена у јануару 2017. године ИНР 35.000 по тони, купцу би се користило 5.000 ИНР (35.000 ИНР - 30.000 ИНР). С друге стране, ако цена челика постане 26 000 ИНР по тони, трговцу би користило 4.000 ИНР (30 000 ИНР - 26 000 ИНР)

    Проблем настаје ако једна странка не успе. Трговац можда неће успети да прода ако цене челика пођу врло високо као на пример 40.000 ИНР у јануару 2017. године, у том случају можда неће моћи да прода по цени од 31.000 ИНР. С друге стране, ако купац банкротира или ако се цена челика у јануару 2017. спусти на 20.000 ИНР, постоји подстицај за неизвршење обавеза. Другим речима, у ком год смеру се кретала цена, и купац и продавац имају подстицај да не изврше обавезе.

    Како се одређује терминска цена робе?


    Пре него што утврдим како да израчунам терминску цену, објаснићу концепт прослеђивање паритета спота

    „Термински термински паритет“ пружа везу између промптног и терминског тржишта за основни термински уговор. На пример, ако је цена челика на спот тржишту 30.000 ИНР по тони, а цена челика на терминском тржишту дефинитивно није иста. Зашто је онда разлика ???

    Разлика је услед многих фактора. Дозволите ми да то уопштим једноставним изразима.

    1. Главни фактор разлике су трошкови складиштења од данас до датума терминског уговора. Генерално су потребни одређени трошкови за складиштење и осигурање челика, узмимо 2% п. трошак је трошак складиштења и осигурања челика
    2. На пример, трошак камате је 10% годишње

    Стога паритет подразумева

    Прослеђивање (ф) = Спот (и) * Трошкови складиштења * Трошкови камате

    Дакле, у овом случају 3 месеца унапред биће ИНР 30.000+ (ИНР 30.000 * 2% * 10%) * 3/12 = 30.900 ИНР

    Али 30.900 ИНР можда неће бити реално прослеђено након три месеца. Може бити мање или више. Ово је због следећег фактораИНР.

    1. Тржишна очекивања робе због варијација у потражњи и понуди (Ако тржиште осећа да роба може да расте, а трговци се воле према роби, тада су терминске цене више од проследних паритетних цена, док, ако тржиште осећа да цене могу да опадају, онда терминске цене могу бити мање) Очекивања углавном зависе од потражње -суппли фацтоИНР.
    1. Арбитражни аргументи: Када роба има обилну понуду, онда се на цене може врло добро диктирати или на њу утицати аргументима арбитраже. Арбитража је у основи куповина на једном тржишту, а истовремено продаја на другом, профитирајући од привремене разлике. Ово се сматра ризичном добити за инвеститора / трговца. На пример, ако је цена злата у Делхију 30 000 ИНР за 10 грама, а у Мумбају цена 35 000 ИНР, арбитар ће купити злато у Делхију и продати у Мумбаију
    1. Регулаторни факториВладине политике према робама могу бити главни фактор у одређивању цена. Ако влада обрачуна порез на увоз челика, тада ће домаће цене челика расти и на промптном и на терминским тржиштима
    1. Међународна тржишта: Цене роба на међународним тржиштима донекле утичу на цене роба на промптним и терминским тржиштима.

    Ајмо сада у фјучерс уговоре ...... ..

    Рочни термински уговори


    Шта је футурес уговор?

    У једноставном смислу, фјучерси и термински послови су у основи исти, осим што се футурес уговор одвија на футурес берзама, које делују као тржиште између купаца и продаваца.

    У случају фјучерса, каже се да је купац уговора а „Држач дуге позиције“ а продавац је „Држач кратког положаја“. У случају фјучерса, да би се избегао ризик од неиспуњавања уговора, обе стране подносе одређену процентуалну маржу вредности уговора код узајамно поуздане треће стране. Генерално, у трговини фјучерсима на злато, маржа варира између 2% -20% у зависности од волатилности злата на спот тржишту.

    Како се одређује цена фјучерса?

    Цене фјучерс уговора су мање-више исти као нападачи како је горе објашњено

    Футурес Традерс:

    Трговци фјучерсима су углавном Живице или шпекуланти.Трговци хеџом генерално имају интереса за основну имовину и спремни су да се заштите од робе / валуте / залиха због ризика од промене цена

    На пример, Произвођач челика који тренутно увози угаљ из Аустралије, а како би смањио колебљивост промена цена, увек се хеџинг купује на основу терминског уговора на 3 месеца, где се првог дана у финансијском кварталу договара са продавцем да испоручује угаљ по дефинисаној цени без обзира на кретање цена током квартала. Дакле, у овом случају, уговор је термински / будући и купац намерава да купи робу, а не намерава да оствари профит од промена цена.

    Шпекуланти

    Они остварују профит предвиђањем кретања на тржишту и отварањем дериватног уговора (фјучерси или термински) у вези са робом и иако немају практичну употребу робе или немају намеру да стварно преузму или изврше испоруку основног средства.

    Уговори о робним опцијама


    Опција је уговор који купцу (ко је власник или носилац опције) даје право, али не и обавезу, да купи или прода основно средство на наведена цена штрајка одређеног датума, у зависности од облика опције.

    Штрајк цена није ништа друго до очекивана цена у будућности коју одређују и купац и продавац опције основне робе или хартије од вредности. Учестала цена може се одредити на основу спот цене основне робе или хартије од вредности на датум куповине опције или се може утврдити на премију (Више) или попуст (Мање)

    Рецимо да 1. октобра цена акције Тата челика износи 250 ИНР, а премија (трошак) је 10 ИНР по акцији за Дец Цалл цена штрајка је 300 ИНР. Укупна цена уговора је 10 к 100 = 1.000 ИНР. У стварности бисте такође морали да узмете у обзир провизије, али ћемо их игнорисати за овај пример.

    Запамтите, уговор о деоници је опција куповине 100 акција; зато морате помножити уговор са 100 да бисте добили укупну цену. Ударна цена од 300 ИНР значи да цена акције мора порасти изнад 300 ИНР пре него што цалл опција вреди нешто; штавише, с обзиром на то да је уговор ИНР 10 по акцији, цена неискоришћења била би 310 ИНР (300 ИНР + 10 ИНР).

    Када је цена акције 250 ИНР, то је мање од ударне цене од ИНР 300, тако да је опција безвредна. Али не заборавите да сте за ову опцију платили 1000 ИНР, тако да сте тренутно мањи за овај износ.

    У децембру ако је цена акције 350 ИНР. Одузмите оно што сте платили по уговору и добит вам је (ИНР 350 - 310 ИНР) к 100 = ИНР 4000. Можете продати своје опције, које се зову „Затварање ваше позиције“, и узмите своју добит - осим ако, наравно, мислите да ће цена акција и даље расти.

    С друге стране, до датума истека, ако цена акције падне на ИНР 230. Будући да је то мање од наше ударне цене од ИНР 300 и нема више времена, уговор о опцији је безвредан. Сада смо дошли до првобитне инвестиције од 1000 ИНР (10 ИНР 10 * 100).

    Процјена или утврђивање цијена уговора о опцијама:

    Вредност опције може се извести употребом различитих квантитативних техника. Најосновнији модел је црни Сцхолесов модел.

    Генерално, стандардни модели процене опција зависе од следећих фактора.

    1. Тренутна тржишна цена основне хартије од вредности
    2. Цена штрајкаопције (У односу на тренутну тржишну цену основне робе)
    3. Трошкови држања положај основне хартије од вредности (укљ. камате / дивиденде)
    4. Процењена будућа нестабилност основне цене осигурања током трајања опције.
    5. Тхе време до истека заједно са свим ограничењима када може доћи до вежбања.

    Надам се да сада разумете шта су робни деривати (термински / фјучерси / опције) и механизми одређивања цена.

    Остали изведени чланци -

    • Значење уграђених изведеница
    • Деривати каматних стопа
    • Шта је писање пут опција?
    • Дефиниција стратегија трговања опцијама
    • <