Кредитна напомена (значење) | Рачуноводство за кредитне записе

Шта је кредитна напомена?

Кредитна белешка је комерцијални инструмент који продавац добара и услуга издаје купцу ако му купац врати робу и услуге обавештавајући да се рачун купца књижи у књиговодству продавца.

Када купац пошаље задужницу, продавац је одобрава, а затим враћа кредитну књижицу у којој се наводи да ће у књигама продавца бити признат купац. Чак и ако је издато само као одговор на задужење купца, није добра ствар да се догоди продавцу; јер је ова напомена показатељ да би износ продаје био смањен.

Али зашто продавац ово издаје чак и ако зна да ће то смањити број продаја?

Такође, погледајте кредитну и дебитну напомену.

Зашто се издаје кредитна белешка?

Посао не може постојати у вакууму. Посао треба да напредује, а без репутације и добре воље неће моћи да се одржи дуго.

Издавање ове белешке је гест добре воље, који продавац показује купцу нудећи кредитно писмо наводећи да ће се вратити број робе која је неисправна или погрешна. За враћени износ купац може искористити нешто од продавца.

Овај гест чини однос између купца и продавца чврстим, и као резултат тога, обе ове компаније ће напредовати.

Рачуноводство за кредитне напомене

Као и задужнице, када се издаје, преноси се један унос у дневник.

Рецимо да је компанија МНЦ купила робу у вредности од 40.000 америчких долара од компаније С&С Традерс. А компанија МНЦ открива да је 2% од укупне купљене робе неисправно. Компанија МНЦ издала би задужницу у којој се наводи исто. Какав би био унос у дневник у књигама рачуна С&С Традер?

Трговцима С&С продато је робе у вредности од 40.000 америчких долара. А сада је то било обрнуто. Дакле, запис у дневнику би био -

Продаја клима уређаја …… .др 800 -

Компанији МНЦ А / Ц - 800

Поново се може тврдити да „продаја“ не би била терећена, али да бисмо створили ефекат у књизи, задужићемо рачун „продаја“.

Ево пуне верзије уноса у часопису пре и после издавања ове белешке -

МНЦ Цомпани А / Ц ……… Др 40,000 -

До продаје клима уређаја - 40.000

 

Продаја клима уређаја ……… ..др 800 -

Компанији МНЦ А / Ц - 800

 

Поврат продаје клима уређај ……… Др 800 -

До продаје клима уређај - 800

Карактеристике

Постоји неколико важних карактеристика које морамо знати. Ево их -

  • То издаје продавац: купац издаје задужницу, продавац одговара издавањем ове напомене у којој се наводи да би продавац одобрио рачун купца тако да купац треба да плати мање или може да користи другу робу за исти плаћени износ.
  • То није добар знак за продавца: То није добар знак за продавца, јер издавањем одобрења за продају продавац мора да смањи износ од продаје коју је наплатио од купца.
  • Користи се црвено мастило:Пошто се износ смањује продајом, он се доживљава као негативан износ. Због тога се користи црвено мастило.
  • Може га издати и купац: Под једним условом, купац издаје кредитну књижицу продавцу. Када продавац потплати купца, купац му изда кредитну књижицу.
  • Књига поврата продаје се мења:Када се издаје, у одређеним случајевима се књига враћања продаје мења ако се износ продаје смањи због неисправности робе.