Продаја у невољи (дефиниција, примери) | Како то функционише?

Ожалошћена продаја значење

Продаја у невољи је продајна трансакција која укључује продају основног средства вреднованог испод његове стварне вредности, а власник средства је спреман да прода то средство по цени мањој од тржишне и сноси губитак како би ликвидирао своју инвестицију одмах.

Како функционише продаја у невољи?

Овде ћемо разговарати о томе како то функционише у разним ситуацијама.

# 1 - у некретнинама

Важно је разумети значење имовине у невољи, која је, у случају некретнина, имовина у невољи. Једноставним речима, имовина у невољи је у основи стара, оштећена, дотрајала имовина, сломљених структура, оштећене унутрашњости и није погодна за крајњу употребу без значајне обнове.

Продавац имовине у невољи пристаје да прода имовину купцу по нижој цени. То се углавном дешава када власник / продавац имовине нема довољно средстава за обнову имовине, а такође може проћи кроз економске кризе, као што је немогућност отплате дугова или друге финансијске кризе. Дакле, он продаје имовину по нижој цени и сноси финансијски губитак само да би брзо ликвидирао своју инвестицију.

С друге стране, купац имовине купује имовину у невољи из два разлога:

  • За дугорочну апресијацију капитала; или
  • За трговање имовином са профитом

Ако купац имовине у невољи предвиђа значајан раст цена у будућности због развојног потенцијала географског положаја, купац може обновити имовину и држати је као дугорочну инвестицију.

Иначе, купац имовине у невољи, стећи ће имовину од продавца по нижој цени, сносити трошкове реновирања како би имовина постала погодна за крајњу употребу, а затим је продати новом купцу са добити. Тако се догађају трансакције у невољи са некретнинама.

# 2 - у послу

Слично као и код некретнина, трансакције продаје у невољи такође могу бити сведоци у случају посла. Посао у невољи је посао који непрекидно прави губитке или је на ивици ликвидације или несолвентности.

Власник или продавац предузећа продаје посао по знатно нижој цени како би ликвидирао преостали приход од инвестиција. Због тога продавац сноси финансијски губитак продајом предузећа по нижој цени. Купац предузећа купује га у две сврхе:

  • Ако предвиђа да производ, услуга или бренд предузећа имају значајан потенцијал за стварање профита, онда купује посао да би га наставио и од тога остварио профит.
  • Иначе, продаје делове предузећа да би добио бољу цену од цене плаћене за куповину предузећа, што резултира трговинском добити.

# 3 - Акције / портфељи

Много пута инвеститори кратко продају своје портфеље акција. Када акција погоди испод најниже подношљиве цене или стопе губитака, инвеститор на кратко продаје своје акције чак и са губитком само да би заштитио вредност своје инвестиције да достигне нулу.

Пример невоље продаје

Трансакције у невољи су углавном евидентне у пословању, као и у промету некретнина. На пример, продаја предузећа која непрекидно прави губитке и скоро је на ивици ликвидације пример је продаје у невољи.

Или, рецимо, други пример је продаја пропале куће за мање од њене тржишне цене, где је власник спреман да сноси губитак у продаји.

Предности

# 1 - Продавцу невоље

Продаја у невољи пружа јастук за максимални губитак који власник имовине може претрпети. Иако у случају продаје такве имовине, продавац сноси финансијски губитак, међутим, обим губитка може се смањити продајом имовине одмах по нижој цени, уместо да се нада бољој цени. Применљиво је у сценаријима када цена средства стално пада (рецимо залихе), а власник имовине наставља да држи средство у очекивању пораста цене.

Трансакције продаје у невољи могу бити могућа излазна стратегија за имаоца средства коме су хитно потребне финансије и спреман је да прода средство да би уновчио његову цену.

# 2 - Купцу невоље

  • Процена капитала: Ако средство има потенцијал да на дужи рок надмаши, тај дугорочни капитални добитак може пружити значајну захвалност купцу на уложеном новцу.
  • Могућност обављања профитабилне трговине: Купац имовине у невољи добија имовину по нижим ценама, а тргујући имовином по повољнијој цени са новим купцем, остварује трговинску добит на имовини.

Мане продајне невоље

# 1 - Продавцу невоље

Кључни недостатак је тај што продавац није ограничен на износ губитка који носи због продаје имовине. Продавац продаје на кратко како би одмах уновчио инвестицију како би задовољио своје финансијске потребе и поднео губитак могућности због повећања капитала који је имовина могла створити током дужег периода држања.

# 2 - Купцу невоље

Могући недостатак купца у невољи могао би бити погрешан избор имовине или куповина по погрешној цени због недостатка ефикасне дубинске анализе.

Закључак

Трансакција продаје у невољи укључује продају имовине у невољи углавном по нижој цени од њене фер тржишне вредности, јер продавац имовине жели одмах да ликвидира своје средство.