Потпуни образац РОЦ | Улога | Како се региструју компаније?

Потпуни образац РПЦ - регистратор компаније

Потпуни образац РОЦ-а је Регистар компанија. Регистратор предузећа може се дефинисати као јавни орган који је регистрован при Министарству корпоративних послова и који игра значајну улогу у администрацији различитих компанија и ЛЛП-ова (Ограничена одговорност) у Индији и под административном контролом Централне владе Републике Србије. држава.

Улога

  • Према члану 609 Закона о компанијама из 1956. године, главна дужност РПЦ-а је да региструје компаније, као и свеживотне програме (Лимитед Лиабилити Партнерсхипс) у Индији. Ниједна компанија не може започети своје пословање без добијања потврде о регистрацији од стране регистратора предузећа. Одржава регистар евиденција који садржи податке о компанијама које су регистроване код РОЦ и уз плаћање прописаних накнада; такође омогућава широј јавности приступ овим информацијама. Игра важну и веома потребну улогу у неговању и олакшавању пословне културе.
  • Улога регистрара компаније не престаје након завршетка поступка регистрације, а иста се наставља и са радом компанија или ЛЛП-а. То је тако, јер кад год постоје било какве промене које компаније захтевају, попут промене имена, циљева, регистрованог места пословања итд., Онда се такве промене могу извршити тек након заступања РОЦ-а када се заврше све формалности.

Како се компаније региструју код РОЦ?

  • Основна дужност је регистровање компанија као и ЛЛП-ова (удружења са ограниченом одговорношћу) у Индији у свим њеним државама и на различитим територијама савеза. Компаније се морају регистровати у РПЦ за своје постојање добијањем сертификата о оснивању од РПЦ.
  • За сертификат о оснивању, промотери компаније или ЛЛП, у зависности од случаја, морају да предају неопходне документе код Регистрара компанија, где потребни документи укључују Статут, Меморандум о удруживању и уговор о пред-оснивању који је направљен за именовање директора или директора предузећа. Уз ове документе потребно је доставити и изјаву тамо где постоји потврда овлашћеног лица која потврђује да су испуњени сви захтеви у вези са регистрацијом.
  • Једном када промотор поднесе све документе, РОЦ са потврдом овере докумената и ако утврди да је задовољавајућа, унеће име компаније у регистар предузећа, заједно са издавањем сертификата о оснивању и сертификата о почетку пословања у назив фирме. Потврду о почетку пословања тражи јавно предузеће са ограниченом одговорношћу пре почетка пословања.

Функције

Различите функције су следеће:

  1. Главна функција је регистровање компанија као лице пре него што оснивање предузећа захтева потврду о оснивању коју издаје РОЦ.
  2. Регистратор компаније је тело које довршава све прописе компаније и извештавање које такође укључује извештавање њихових акционара, директора итд.
  3. Свака компанија мора да поднесе своје финансијске документе и релевантне документе РОЦ-у годишње или у року који може бити прописан, а непоштовање таквог подношења докумената може резултирати огромном количином казне и других казни прописаних Законом.
  4. РПЦ има овлашћење да затражи релевантне информације од компанија и може претраживати просторије компаније и уз дозволу суда, тј. Након прибављања налога од посебног суда РОЦ може да одузме књиге рачуна и папира компаније.
  5. Такође, РПЦ може поднети петицију за ликвидацију компаније ако се увери да је јавни интерес да компанија престане.

Услов

Разни захтеви су објашњени као у наставку:

  1. Компаније као што су јавна предузећа, приватне компаније, мале компаније или компаније са једним лицем итд., Дужне су да поднесу своје годишње финансијске извештаје РОЦ-у. Она има улогу да контролише такве финансијске извештаје.
  2. РОЦ је дужан да компанијама изда сертификат о оснивању и сертификат о почетку пословања након што добије релевантне информације и документе о објектима и месту пословања, као и детаље о директорима итд.
  3. Такође је потребно издати потврду о регистрацији трошкова, јер без такве потврде повериоци и ликвидатори не могу узети у обзир накнаду
  4. Регистратор компаније је такође одговоран да уклони имена компанија које су закључиле своје пословање и које не постоје.

Обим

  • Опсег Регистрара предузећа ограничен је на компаније и ЛЛП-ове (Партнерска друштва са ограниченом одговорношћу) у Индији. Примарна дужност РОЦ је регистрација компанија које су основане у одговарајућим државама или територијама Уније; међутим, постоји и неколико других одговорности регистрара компаније.
  • Регистратору компанија је додељено неколико овлашћења за регистрацију предузећа, попут овлашћења за позивање информација, моћи претраживања и заплене, моћи уклањања или промене назива предузећа из регистра предузећа, итд. Уклањање имена предузећа која су завршила свој посао, а која не постоје, такође су у делокругу регистра предузећа

Закључак

Стога, Регистратор компанија игра важну улогу у администрацији компанија и ЛЛП-ова у Индији. Након добијања одговарајућих докумената од компанија, компанијама је потребно дати сертификат о оснивању, као и сертификат о почетку пословања. Такође, све врсте компанија које постоје морају да поднесу своје годишње финансијске извештаје РОЦ-у који врши проверу таквих финансијских извештаја. Дакле, регистар предузећа је одредбама Закона о компанијама из 2013. године добио велики број дужности.