Потпуни образац ЦАГ (контролор и главни ревизор Индије) | Дефиниција

Потпуни образац ЦАГ - контролор и главни ревизор Индије

Потпуни облик ЦАГ означава „контролор и генерални ревизор Индије“. Основана чланом 148 Устава Индије, ЦАГ је орган који врши ревизију примања и издатака индијске владе и владе државе, укључујући институције, власти и тела која углавном финансира влада, а делује и као спољни ревизор владиним предузећима и допунском ревизору државних предузећа и главних зависних предузећа државних предузећа.

Које су дужности и овлашћења?

ЦАГ има широке дужности и овлашћења од састављања рачуна, ревизије и откривања превара. Ево главних дужности и овлашћења.

# 1 - Саставите рачуне Уније и држава

ЦАГ је дужна да саставља рачуне влада Уније и држава са почетних и помоћних рачуна. Почетни рачуни воде се у благајнама, канцеларијама или одељењима централних и државних влада, који се достављају контролору и главном ревизору Индије на састављање.

# 2 - Припрема и предавање налога

Након састављања, ЦАГ припрема и предаје рачуне председнику, гувернерима држава и администраторима територија Уније који имају законодавне скупштине, детаљно наводећи приходе и издатке државних и синдикалних државних органа.

# 3 - Ревизија рачуна

Дужан је да ревидира рачуне које му је доставила влада, владини органи и компаније како би утврдио да ли су приходи и издаци поменути на рачуну истинити по својој природи. Он врши ревизију да ли су издаци поменути на рачунима исплаћени у одговарајућу сврху и узрок.

# 4 - Ревизија тела или власти

ЦАГ врши ревизију примања и расхода тела или органа који се углавном финансирају из прихода Уније или државе. Ова тела и власти добијају зајмове и грантове из државног фонда и фонда Уније и морају бити подвргнути ревизији како би се осигурало правилно коришћење одобрених средстава.

# 5 - Ревизорска овлашћења ЦАГ

Контролор и генерални ревизор Индије има овлашћење да 1) прегледа било коју службу рачуна коју контролише влада Уније или државе, укључујући ризнице и канцеларије одговорне за вођење почетних или помоћних рачуна, 2) позива на рачуне, књиге, папир, и документи који се односе на ревизију који треба доставити на месту које је именовао за инспекцију, 3) испитати људе задужене за припрему почетних рачуна или затражити више информација за обављање ревизије.

# 6 - Ревизија државних компанија

ЦАГ треба да изврши ревизију владиних компанија у складу са одредбама Закона о привредним друштвима из 1956.

# 7 - Подношење извештаја забринутим владама

ЦАГ треба да достави ревизорске извештаје о државним и синдикалним финансијама и владиним компанијама дотичној влади (држави или унији) која ће се подносити у парламенту и одговарајућим законодавним скупштинама.

# 8 - Ревизија рачуна одређених органа или тела

ЦАГ је дужна да изврши ревизију одређених власти и тела која јој нису поверена, ако то захтевају председник Индије, савезна или државна влада или друга управна тела.

# 9 - Моћ доношења правила и прописа

Влада Уније, након консултација са ЦАГ-ом, може да донесе правила за одржавање рачуна државних органа и власти које ће следити њихове ризнице и рачуноводствена одељења за одговарајуће опремање њихових рачуна ради састављања и ревизије од стране ЦАГ-а. Такође је овлашћен да доноси прописе који се тичу применљивости акта на основу којег се уређује.

Улога ЦАГ

Улога је осигурати да рачуни Уније и државе буду у реду, без малверзација и грешака.

  • Ревизија коју спроводи ЦАГ пружа потребну веродостојност књиговодствених књига влада и њихових организација. Улога је осигурати да се примјењују највиши стандарди ревизије како би се одржао кредибилитет рачуна.
  • Контролор и главни ревизор Индије не може тражити детаље о трошковима тајне службе и мора се ослонити на потврду која укључује трошкове који су настали под надлежношћу надлежне администрације.
  • Такође може извршити ревизију коректности како би утврдио релевантност (мудрост, верност и економичност) издатака које имају владе и њени органи и указао на растрошне трошкове. Ово је пука обавеза, а не законски или регулаторни захтјев.
  • Такође има улогу да властима пропише најбоље праксе у рачуноводству и извештавању да представљају најбољу природу примања и расхода од стране ових тела.

Које су извештаје које је поднела ЦАГ?

Контролор и генерални ревизор Индије подносе следеће три врсте ревизорских извештаја које треба поднети пред одговарајућим законодавним скупштинама, укључујући парламент.

  • Извештај о апропријацији који приказује грантове и зајмове дате из државних и синдикалних финансија користе се у предвиђене сврхе од стране органа и власти.
  • Ревизорски извештај о државним и синдикалним финансијама, укључујући њихове приходе и расходе, достављен одговарајућим владама држава и централној влади.
  • Ревизорски извештаји који се односе на стање рачуна компанија које контролишу држава и централна влада, заједнички или изоловано.

Колика је плата ЦАГ?

ЦАГ се исплаћује плата једнака плати судије Врховног суда. Додатне погодности премашују плату коју прима ЦАГ. Добијају Рс. 3,00 000 као годишња зарада (25 000 Рс месечно).

Ко је тренутно контролор и главни ревизор Индије?

Тренутни ЦАГ Индије је Рајив Мехрисхи, ИАС, именован 25. септембра 2017. Рајив Мехрисхи ​​је 13. контролор и генерални ревизор Индије и потпредседник Панела спољних ревизора Уједињених нација. Он је официр индијске административне службе (ИАС) из 1978. године који је припадао раџастанском кадру.

Пре именовања за контролора и генералног ревизора Индије, Рајив Мехрисхи ​​именован је за министра унутрашњих послова Индије 31. августа 2015. Такође је обављао дужности министра унутрашњих послова Уније и секретара финансија Уније. Пре именовања за секретара финансија, био је главни секретар владе Раџастана.

Закључак

ЦАГ је имао кључну улогу у изношењу неких извештаја о којима се највише расправљало, укључујући извештај о додели 2Г спектра, извештај о додели рудника угља и превару крмива. Ови извештаји довели су до бројних парница, отказивања лиценци и осуда истакнутих личности у политици и бизнису.