Закуп против имовине Фреехолд | 7 најважнијих разлика (са Инфографиком)

Разлика између закупа и бесплатног улагања

Кључна разлика између закупа и поседовања је да се у случају закупа имовина даје у закуп најмопримцу од стране власника имовине где постоје различита ограничења за њено коришћење, док у случају власника закупа има потпуно власништво имовине без ограничења за њен пренос, модификацију или изградњу.

Власник непокретне имовине има неограничено, неспорно и апсолутно право на своју имовину, без обзира на време. Власник може слободно поклонити, продати или пренети власништво или одговорност над земљиштем на кога год жели. Власник може да изгради било коју структуру у власништву. На неки начин куповина имовине без власништва односи се на куповину било које некретнине. Када неко поседује посед имовине, он може слободно модификовати или обновити имовину не узимајући дозволу ни од кога. То је разлог зашто куповина имовине без власништва захтева више капитала него поседовање имовине под закупом.

Имовина под закупом разликује се од имовине под закупом. У случају имовине под закупом, укључене су две стране, једна од њих је власник или закуподавац који продаје имовину, а друга страна је закупац који купује имовину. У својини закупа, власник (закуподавац) дозвољава закупцу да поседује имовину ограничен период. Тако закупац поседује закупљену имовину. Имовина под закупом може се дати у закуп на било које време. Закупац може захтевати да плати одржавање, побољшање и планирање имовине у зависности од применљивих клаузула.

Период закупа може варирати од 30 до чак 999 година. Било који закуп на мање од 90 година може да створи проблем јер негативно утиче на процену имовине. Штавише, закуп којем је преостало мање од 30 година суочиће се са изазовом да оправда било какве банкарске финансије. Због тога закупац треба да осигура да се закуп повећа.

Леасехолд вс. Фреехолд Инфограпхицс

Кључне разлике

  • У случају имовине без власништва, власник има потпуно неспорно и неограничено право на имовини, док на имовини под закупом закупац нема неограничено и апсолутно право на имовину.
  • За имовину без власништва, власник не захтева ничију дозволу или овлашћење за било какве измене, док у имовини закупа закупац треба да узме дозволу и да се позове на права из споразума да би извршио било какве промене.
  • Фреехолд имовина није повезана са било којим роком или временским оквиром, али имовина закупљене имовине даје се у закуп на одређени период.

Леасехолд вс. Фреехолд Упоредна табела

ПриродаЗакупБесплатно држите
Власничка праваВласник дозвољава закупцу да поседује имовину ограничен период.Власник потпуно поседује имовину.
ЗакупГенерално, закуп се даје на период од 30,60,99 или 999 година.Једном када је у власништву, власник има право на имовину трајно.
ОдобрењаЗакупац треба да се придржава услова које је закуподавац поставио да би изменио или изградио имовину закупа.Има пуна овлашћења за измену или конструкцију без икаквог одобрења
Пренос праваЗа пренос имовине потребна је дозвола државе или било које друге релевантне властиНе захтева никакву дозволу државе или било ког органа за пренос имовине
Сврха улагањаПостоји ризик везан за куповину имовине под закупом јер се закуп можда неће продужити, а закупац такође нема слободу да модификује имовину у складу са својим потребама.Као инвестицијску сврху препоручљиво је улагати у посед имовине
Укључени трошковиТрошкови су генерално мањи с обзиром на услове и закуп који важе за држање имовине.Генерално скупа куповина у поређењу са закупљеном имовином.
Банкарске финансијеВећина банака не финансира пројекте у закупу чији је закуп краћи од 30 година.Лакше је прибавити финансије од банака за имовину без власништва.

Закључак

Примарна разлика је слобода коју закупац има и ограничења која даје закуподавац и потребна дозвола, кад год закупац жели да модификује или изгради било шта у својини. Власништво у власништву нема ограничења коме да пренесе шта да преиначи и изгради у имању. Штавише, једном купљено право власништва заувек је код власника.

С друге стране, закупнина има неколико ограничења, клаузула од закуподавца. Закупац има право на имовину само за време трајања закупа, који се може продужити. Инвеститор у некретнину под закупом мора да се побрине за пуно покретних делова, што укључује факторе као што су период закупа, процена имовине, клаузула о преносу, доступност банкарских финансија, одобрења државних органа и других релевантних агенција где год применљив.

Због свих ових фактора, где год је то могуће, боље је купити некретнину него некретнину под закупом. Међутим, већину времена власник нема избора да ли жели да купи некретнину на жељеној локацији, јер се имовина целе те локације може купити само као закупљена имовина.