Меки зајам (значење, примери) | Шта је софт зајам?

Значај меког зајма

Меки зајам значи зајам који углавном нема каматну стопу или каматну стопу нижу од тржишних, а владине организације га углавном нуде земљама у развоју да би финансирале њихове потребе. Повољни зајмови који се називају и благим финансирањем или концесијским финансирањем имају врло благе услове и такође имају много грејс периода за враћање зајмова. Иако се они генерално нуде за развој земаља у развоју, понекад им се додељује и политичка и економска повезаност са неком земљом.

Примери повољног зајма

Неки од примера повољних зајмова су следећи:

  • Светска банка је једна од највећих финансијских институција која нуди повољне кредите разним земљама у развоју. Међународно удружење за развој је међународна финансијска институција у процесу нуђења концесионог финансирања и грантова сиромашнијим земљама света. Део је Светске банке и седиште је у Вашингтону, САД. Основана је 1960. године као допуна већ постојећој Међународној банци за обнову и развој за позајмљивање земљама са лошом кредитном способношћу и нижим приходом по становнику. Ова два тела Међународни развој и удружење (ИДА) и Међународна банка за обнову и развој (ИБРД) заједнички су позната као Светска банка.
  • Њих чак нуди влада државе да промовише раст нације. На пример, у Индији, Индијска банка за развој мале индустрије (СИДБИ) нуди зајмове и грантове за промоцију кампања Маке Ин Индиа. МСПП помаже да дођу до новца за финансирање своје експанзије, што на неки начин помаже земљи да напредује.
  • Слично томе, земље нуде повољне кредите другим земљама како би успоставиле чврсте односе између њих. Један од примера давања кредита другој земљи је Јапан који Индији позајмљује новац за свој пројекат возова са мецима. Али овде, иако су обрачунате камате биле минималне, Јапан је имао договор да Индија купи одређени проценат машина потребних за своје метке из Јапана. Тако је на овај начин Јапан помогао Индији да дође до новца по нижој стопи, дозволио је да њена индустрија расте извозом машина у Индију, а такође је успоставио добре пословне односе са Индијом.

Предности повољног зајма

Неке од предности су следеће:

  • Сиромашније земље добијају лако финансирање за финансирање свог ширења, а такође се нуди и продужени временски оквир.
  • Помаже предузећима да расту која можда неће добити новац из других извора.
  • Помаже земљама да успоставе међусобне односе. На пример, Кина помаже афричким земљама да расте путем својих повољних зајмова.
  • Генерално дозвољава економску сарадњу у којој све земље укључене у финансирање повољних зајмова имају користи у неким или у другим.
  • Влада државе може да промовише предузећа и њихове локалне играче да се тим новцем прошире и помогну земљи да економски расте. На пример, Савезно министарство финансија (ФМФ) помаже предузећима у Аустрији да добију кредите и прошире се за укупан развој Аустрије.

Мане повољног зајма

Неки од недостатака су следећи:

  • Понекад држава која добија повољне зајмове то можда не може приуштити и може ући у замку дуга. Пример таквог случаја је земља која се зове Етиопија. Етиопија је добила повољни кредит од Кине за финансирање њене експанзије. Али због њих је однос дуга према БДП-у Етиопије порастао на 88% што је изазвало много проблема. Тако да земљи можда неће требати толико новца и може упасти у невоље ако ствари не буду ишле добро.
  • Услови зајма су благи и то узрокује негативан поглед на развој. Предузећа то можда неће схватити озбиљно, а ако посао пропадне, кредит ће држава претворити у грант.

Закључак

Повољни зајам треба узимати кад год је кредитна способност слаба и постоји озбиљна потреба за раст земље. Услови повољних зајмова су благи и заснивају се на могућностима. Што значи да се од зајмопримца очекује да врати зајам кад може.

Светска банка са својим огранцима ИДА и ИБРД треба да се потруди да пружи повољне зајмове сиромашнијим земљама са врло ниским приходом по становнику и у тешкој држави у којој јој је потребан новац за раст. Они такође могу помоћи нацији да расте на економском фронту давањем друге земље повољним зајмом са смерницама за добијање посла заузврат и промовисањем извоза. Такође помаже успостављању политичких и економских односа са другим народима.

Предузећа у земљи која су у тек започетој фази требало би да максимално користе меке зајмове од влада да би се сама развијала и такође помажу у развоју нације. Постоје одговарајуће смернице које су утврдиле владине агенције о томе ко испуњава услове за добијање повољних зајмова, а поступак доделе укључује много параметара.