Примери акциза | Врх 3 практична примера обрачуна акциза

Примери акциза

Акциза је облик индиректног пореза у коме се порез наплаћује на све облике производње робе, продаје добара и услуга. Овај порез се не наплаћује директно са појединачних потрошача, већ се примењује директно на произвођача добара и услуга пре него што продаја уђе на тржиште. Овај порез се даље преноси на кориснике производа који су купљени, укључујући порезе у цени производа. У овом чланку узимамо примере акциза у којима сваки пример наводи тему, релевантне разлоге и додатне коментаре по потреби

Топ 3 примера акциза

Овде можете преузети овај Екцел образац за примере акциза - Екцел Темплате Екцел Екамплес

Пример # 1

Узмите у обзир компанију Хигх Бревериес Лимитед која се налази у Солт Лејк Ситију, САД, која производи 2000 литара пиваре за 24 сата. Хигх Бревериес морају платити акцизу савезном пореском одељењу и имају акцизу од 5 долара по литру. Израчунајте колико акцизе свакодневно мора да плаћа Хигх Бревериес Лимитед пореској управи?

Решење:

Обрачун акцизе која се плаћа биће -

Као што препознајемо, порези који се наплаћују заснивају се практично на количини пиваре произведене дневно. Ово је класичан пример посебне акцизе која се примењује на испоручену количину.

Укупна обавеза акцизе за Хигх Бревериес Лимитед = 2000 * 5 = $10,000

Хигх Бревериес Лимитед треба да плати 10.000 америчких долара акцизе савезном пореском одељењу за свакодневну производњу 2000 литара пиваре.

Пример # 2

Један од локалитета који би господин Цокман из града Атланте желео да прода своју кућу, износ за продају куће је 450.000 америчких долара. Држава Атланта наплаћује 1,2% до 200.000 УСД и 1.5% између 200.001 и 500.000 УСД. Израчунајте износ акцизе који би купац платио.

Решење:

Ова врста пореза обрачунава се као проценат робе и услуга продатих на тржишту. У овом случају порез на имовину ставља се на продавца на плаћање.

Износ акцизе који би платио купац биће нула; порез треба да плати продавац имовине. Купац обично не плаћа овај порез.

Обрачун укупне акцизе биће -

Пореска обавеза ће бити -

  • Пореска обавеза = 200.000 УСД * 1.2%
  • Пореска обавеза = 2.400 УСД

Остатак пореза биће -

Остатак калкулације продајне цене за остатак пореза је,

  • Остатак пореза = (450.000 УСД - 200.000 УСД) * 1,5%
  • Остатак пореза = 3.750 УСД

Укупна акциза биће -

Стога кумулативна акциза коју треба да плати продавац имовине = 2.400 УСД + 3.750 УСД = $6,150

Господин Цокман мора да плати укупну акцизу од 6.150 америчких долара на продајну цену имовине.

Пример # 3

Размотрите компанију Зиг Лтд у Сједињеним Државама која производи цигарете; паклица цигарета продата у продавници кошта тржишну цену од 2 долара, док друга паклица цигарета кошта 4 долара. Међутим, држава Калифорнија је 2019. додала додатну акцизу од 4,5 долара по паклици цигарета, без обзира на тржишну цену коју је компанија одредила по пакету. Штавише, град у којем се продају цигарете додао је додатну акцизу на државни порез од 2 долара на продати пакет цигарета. Израчунајте укупну акцизу за две категорије цигарета продатих у продавници.

Решење:

Ово је посебна категорија акцизе у којој се фиксни порез додаје одређеном производу, у овом случају цигаретама. Многе државне владе, заједно са градом, додале су порезе који су укључени у тржишну цену производа. Ово служи као извор прихода за државу и градску владу, а такође помаже у смањењу куповине нездравим производима како би их скупо коштали.

Специфична акциза биће -

Специфична акциза = држава Калифорнија + градски порез = 4,5 УСД + 2 УСД = 6,5 УСД

Укупни трошкови по пакету цигарета за прву врсту -

Укупни трошак по паклици цигарета за прву врсту = тржишна цена по кутији цигарета + додата специфична акциза

  • Укупни трошак по паклици цигарета за прву врсту = 2 УСД + 6,5 УСД
  • Укупни трошак по паклици цигарета за прву врсту = 8,5 УСД

Укупни трошак по пакету цигарета за други тип -

  • Укупни трошак по паклици цигарета за другу врсту = 4 УСД + 6,5 УСД
  • Укупни трошак по паклици цигарета за другу врсту = $10.5

Закључак

  • Они играју пресудну улогу у влади, која им омогућава да остваре приход. Када су порези већи, приходи од прихода државе се повећавају, у супротном ако се повећа цена робе и услуга, порези се такође повећавају у истом проценту, што такође повећава приход државе. Ови порези које држава прима, заузврат их користе за побољшање земље.
  • То је облик индиректног пореза, који категорише влада. У случају прикупљених одређених пореза, лакше је администрирати на основу цене продате робе и услуга. Док порез Ад валорем брине о свим честим променама цене продатих добара и услуга и није му потребно индексирање стопа као у одређеном порезу.
  • Порез на производе који штете здрављу такође има здравствене користи, јер то смањује потрошњу производа који се продају уз веће порезе.