Како омогућити макрое у програму Екцел? (Водич корак по корак)

Како омогућити макрое у програму Екцел (2007, 2010, 2013 и 2016)?

Омогућавање макронаредби у Екцелу је процес у којем наилазимо на грешку приликом отварања било ког радног листа са омогућеним макронаредбама, јер сам Екцел из сигурносних разлога онемогућава макронаредбе из спољних извора, да би омогућио макронаредбе морамо да одемо у центар за поверење на картици опција датотеке и кликните на омогући све макронаредбе које ће омогућити све макронаредбе у радној свесци.

Први корак је проверити и одлучити коју врсту дозволе је потребно дати макросима екцела. Одлука може бити давање делимичне дозволе, никакве дозволе, па чак и давање потпуне дозволе.

Након што је донета одлука у вези са врстом дозволе коју треба доделити, морамо следити следећи корак.

  • Корак 1: Кликните картицу Датотека и идите на опције екцел.

  • Корак 2: Из опција идите на Подешавања центра за поузданост.

  • Корак 3: У подешавањима Макро морамо да изаберемо коју врсту дозволе ћемо добити. Ако желимо да дамо потпуну дозволу пошто верујемо у макронаредбе, онда можемо изабрати опцију „Омогући све макронаредбе“ у Екцелу. Ако треба да зауставимо употребу макронаредби, треба да изаберемо „Онемогући све макрое“.
  • Корак 4: Ако желимо обавештење о чињеници да су макрои у овој датотеци онемогућени, онда морамо да одаберемо опцију „Онемогући све макроне са обавештењем“, а ако нам није потребно обавештење о онемогућеним макроима, потребно је да изаберемо опција „Онемогући без обавештења“.

  • Корак 5: Након одабира одговарајуће врсте дозволе кликните на „ОК“ и та поставка ће се применити на вашем рачунару.
  • Корак 6: Да бисмо правилно омогућили макронаредбе у Екцелу, морамо омогућити и АцтивеКс контроле на Екцелу. Ове АцтивеКс контроле су неопходне у случају да објекат макронаредби захтева АцтивеКс контроле. Из „Подешавања центра за поузданост“ одаберите опцију Ацтиве Кс и изаберите „омогући све контроле“.

Како трајно омогућити све макро датотеке у програму Екцел?

Ако генерално примамо датотеке из поузданог извора и ако садржи неки макро или ВБА садржај, потребно је да омогућимо функцију макроа да би нам омогућили употребу датотеке. У овом случају, можемо трајно омогућити макрое у екцелу и то ће нам уштедети време.

  • Корак 1: Кликните картицу Датотека програма Екцел и идите на опције програма Екцел.

  • Корак 2: Из опција идите на Подешавања центра за поверење> Поставке центра за поверење.

  • Корак 3: У подешавањима макроа изаберите Омогући све макронаредбе.

Ствари које треба запамтити

  • Датотека која садржи ВБА код мора бити сачувана као „датотека са омогућеним макронаредбама“. Ако је датотека сачувана у другом наставку, ВБА код неће бити сачуван и макрои неће бити омогућени у датотеци.
  • Ако смо одабрали „Омогући све макронаредбе“, тада ће се сви макрони из поузданог или непоузданог извора покретати без икаквог упозорења или даљег пристанка. Ово понекад може бити опасно.
  • Ако смо одабрали „Заустави макронаредбе без икаквог обавештења“, можда нећемо моћи да просудимо чињеницу зашто макрони који се налазе у датотеци не раде у првом степену. Стога се саветује да одаберемо приказивање обавештења о онемогућеним макроима.