Инвестициони аналитичар (дефиниција, пут до каријере) | (Вештине и квалификације)

Шта је инвестициони аналитичар?

Инвестициони аналитичар је особа која даје своје инвестиционе савете (купује, продаје, држи) својим клијентима или менаџерима портфеља након спровођења темељне финансијске анализе, припреме финансијских модела и корелације утицаја економских услова на повезано улагање.

Објашњење

Рад инвестиционог аналитичара зависи од врсте послодавца. Јер нпр. Њих ангажују фирме за управљање инвестицијама како би помогле својим менаџерима фондова у доношењу одређених одлука у вези са инвестицијама, док брокери, инвестиционе банке именују аналитичаре да дају савете својим клијентима или портфолио менаџерима.

Фокусира се на процену финансијских и економских информација повезаних са датом компанијом и даје препоруке о томе да ли се купује, продаје или држи.

  1. Купња: Узајамни фондови и саветодавне компаније именују аналитичаре који купују како би идентификовали могућности улагања на тржишту.
  2. Страна продаје: Инвестиционе банке и истраживачке компаније именују аналитичаре на страни продаје како би разумели ризик и улагања у вези са улагањима и генерирали извештаје о одређеним компанијама.

Одговорности

# 1 - Приступ од врха надоле

Концентришите се на економске догађаје и услове и њихов утицај на инвестиције. Јер нпр. банкарске стопе, стопа незапослености, стопа инфлације, индустријске перформансе, финансијски подаци предузећа.

# 2 - приступ одоздо према горе

Концентришите процес стварањем извештаја о истраживањима компаније, секторске индустрије, економских података итд. У овом приступу, приоритет је усредсређен на финансије компаније, а затим се приближава другим факторима који утичу на њено пословање.

  1. Истраживање компаније: Истраживање у вези са учинком компаније у индустрији, њеним значајем и статусом.
  2. Анализирајући: Садашња анализа финансија предузећа као што су рачун добити и губитка, биланс стања и извештај о новчаном току.
  3. Генерирање извештаја: Генерирање извештаја након анализе финансијских података и сумирања финансијског стања, приступа и вредности предузећа.
  4. Ажурирање знања: Састанак са руководством компаније, менаџерима фондова и брокерима како би се разумели њихови погледи и пословни приступ на тржишту.
  5. Индустрија / сектор и економска анализа: анализирајући економске факторе који утичу на пословање компаније и укупно пословање.
  6. Препорука: Након генерисања и анализе информација у вези са финансијама компаније, приступом управљања и њеним будућим изгледима, стварајући препоруке на основу извештаја.
  7. Ажурирај знање: Непрекидно ажурирање информација је важна одговорност инвестиционог аналитичара која се никад не завршава.

Квалификација

  • Диплома више школе: Важно за почетна радна места са предметима који се односе на посао попут финансија, трговине, економије са додатним скупом вештина попут квантитативне анализе, статистике.
  • Магистрирао: За напредак у овом профилу многе компаније преферирају кандидате за мастер студије из пословног управљања и финансија.
  • Професионалне квалификације: Потребно је неколико година да се квалификује и стекне искуство из института попут Цхартеред Институте оф Сецуритиес анд Инвестментс, ЦФА Институте, али они пружају довољно знања и искуства за улазак, као и напредни аналитичар.

Вештине

  • Разумевање финансија и економије: Најважнији скуп вештина је разумевање финансијског стања предузећа као и економије, јер ове две компоненте одлучују о пословном приступу и будућности на тржишту.
  • Аналитички: Мора бити аналитичког ума и способан да ствара, анализира дате податке.
  • Ажурирано знање: Положај аналитичара континуирано захтева ажурирање текућих послова, банкарских стопа, корпоративних акција, владиних саопштења, пореских политика, менаџмента компаније итд.
  • Основне ИТ вештине: Иако аналитичару није потребна информатичка позадина, неки скуп вештина помоћи ће инвестиционим аналитичарима да генеришу извештаје и постану ефикасни у раду када постоји радни притисак. Нпр. Екцел, ВБА, СКЛ итд.
  • Тимски напори: Позиција аналитичара није посао једне особе, већ захтева тим који генерише податке, ажурира информације у системима, анализира и даје извештаје. Важно је да аналитичар ради и синхронизује се са тимом како би постао ефикаснији.
  • Комуникације: Можда ће морати да присуствују састанцима са менаџментом компаније, брокерима и трговцима и пружају генерисане податке и информације, што захтева висок ниво вештина комуникације.

Пут каријере инвестиционог аналитичара

# 1 - Почетни ниво

Дипломци са релевантним предметима започињу почетну позицију као млађи аналитичар. Функција млађих аналитичара је прикупљање и ажурирање података у систему за генерисање финансијских извештаја.

  • Док ради као млађи аналитичар, појединци могу да науче разне технике за стицање вештина и истовремено могу да приступе магистарским студијама за напредак у овој области.
  • Појединцу који је магистрирао може се понудити улога старијег аналитичара ако поседује ниво вештина и знања.
  • Виши аналитичар фокусира се на различите категорије хартија од вредности, док планира, изводи нове пројекте, развија и ажурира податке, састаје се са руководством компаније и представља извештаје клијентима. Виши аналитичар посматра, разуме и обрађује рад млађих аналитичара који раде под њима.

# 2 - Менаџери портфеља

Током периода ако је старији аналитичар могао да ради са високим нивоом тачности и стандарда, могло би му се понудити место менаџера портфеља. Функција портфолио менаџера је да поставља стратегију са различитим улагањима.

Финансијски аналитичар вс инвестициони аналитичар

КритеријумиФинансијски аналитичарИнвестициони аналитичар
ДефиницијаФинансијски аналитичар генерише извештаје који помажу предузећу да донесе неопходну одлуку анализирајући финансијске податке које пружа фирма.Ово истраживање креира финансијске моделе, даје резултате и препоруке клијентима, менаџменту у вези са одређеним улагањем у хартије од вредности.
ПољаФинансијски аналитичар је шири појам, што значи да многе компаније захтевају од финансијских аналитичара да разумеју финансирање својих клијената, финансије предузећа, ажурирање финансијских података у систему итд.Инвестициони аналитичари у нишом смислу се упоређују са финансијским аналитичарима, јер се фокусирају на различите финансијске аспекте и истраживања у вези са доступним категоријама инвестиција и представљају њихове препоруке.
ПосаоАнализа квантитативних података генерисаних системом, анализа трошкова и користи, анализа финансијских података из различитих зависних предузећа / филијала, пословно предвиђање.Анализирање економских података, разумевање финансија дате инвестиције, састанак са менаџерима и представљање података.

Закључак

Профил посла и изгледи за каријеру за инвестиционе аналитичаре добри су за појединце који желе да граде каријеру у финансијској индустрији, посебно у инвестицијама. За профил посла потребан је појединац који је спреман да ради под притиском, вредно ради док је усаглашен са тимом, па чак може захтевати и рад на празницима у случају да посао стигне чак и са овим нивоима дужности, а профил аналитичара притиска пружа висок ниво задовољства послом и каријере раст. Многе велике компаније попут инвестиционих банака, финансијских институција, осигуравајућих друштава, брокера требају аналитичаре у свакодневном пословању. Појединци са датим сетом вештина и нивоом квалификације могу да достигну профил до менаџера портфеља.