Корпоративне обвезнице (дефиниција, врсте, списак) | Пример односа цене и приноса

Шта су корпоративне обвезнице?

Корпоративне обвезнице су хартије од вредности са фиксним приходом које издају корпорације уз периодично обећана фиксна плаћања. Ова фиксна плаћања су поново подељена у две компоненте, наиме купон и фиктивну вредност или номиналну вредност. Када организација изда корпоративну обвезницу, организација прихвата фиксни износ од инвеститора по емисионој цени која може бити већа или мања од номиналне у зависности од тржишних услова. Када је износ емисије одређен ценом емисије већи од националног, каже се да се обвезнице тргују премијом, а обрнуто феномени се сматрају дисконтном обвезницом. Корпоративне обвезнице су наведене у различите врсте на основу ризичности и услова обвезнице.

Списак 5 најбољих врста корпоративних обвезница

Испод је листа најчешћих врста корпоративних обвезница

# 1 - Сениор обвезнице

Ове обвезнице гарантују прелиминарно потраживање инвеститора на имовину компаније у случају да компанија престане да послује. Другим речима, имаоци старијих обвезница примају исплате и пре него што се исплате акционарима.

# 2 - Осигурано за старије особе

Ове осигуране обвезнице подржане су имовином или имовином организације издаваоца, а инвеститори имају потраживање на наведеној имовини или имовини. Дакле, они су испред осталих зајмодаваца у реду за отплату.

# 3 - Старије особе без осигурања

За ове врсте корпоративних обвезница не стоји никаква гаранција, а самим тим и ризичније од старијег обезбеђеног типа, али су мање ризичне од осталих необезбеђених обвезница које инвеститори држе у реду у реду отплате. Они стоје испред необезбеђених обвезника у реду отплате.

# 4 - Подређено

Ова врста потчињених обвезника прима уплате од компаније када се исплате горња три власника обвезница. Међутим, они и даље примају своје исплате испред осталих кредитора и акционара.

# 5 - Конвертибилне обвезнице

Ове конвертибилне обвезнице могу се претворити у фиксни број акција компаније по одређеној цени као што је поменуто у терминском листу обвезница. Ове обвезнице имају двоструке карактеристике фиксних плаћања на неко време и апресијацију капитала једном конвертовану у акције.

Цена и принос до доспећа (ИТМ) корпоративних обвезница

Цена и одговарајући принос обвезнице одређени су следећим факторима.

  1. Потражња за обвезницом на тржишту: То је отворени интерес изражен у облику понуде и захтеване цене котиране на тржишту.
  2. Оцене које су обвезници доделиле агенције за кредитни рејтинг попут Моодис, Фитцх и С&П.
  3. Старост везе: Означава број година до зрелости. Општа тенденција цена је да се његова цена приближава номиналној вредности (номинална вредност) како се приближава рок доспећа.

Одговарајући принос обвезнице за наведену цену је стопа која се користи за дисконтовање будућих новчаних токова тако да је њена вредност једнака тренутној цени обвезнице. Израчунава се путем следеће формуле.

Цена обвезнице = купон1 / (1 + ИТМ) 1 + купон2 / (1 + ИТМ) 2 + …… купон н / (1 + ИТМ) н + номинална вредност / (1 + ИТМ) н

Решење за ИТМ у горњој једначини даје Принос до доспећа обвезнице. ИТМ претпоставља јединствену стопу која се користи за дисконтовање свих новчаних токова, тако да садашња вредност свих новчаних токова дисконтованих на ИТМ даје тренутну тржишну цену обвезнице.

Пример

Израчунајте ИТМ 20-годишње обвезнице од 1000 долара по вредности са купонском стопом од 6% која се тргује по цени од 802,07 долара.

Решење:

Купон Ц = 0,06 * 1000 = 60

802.07 = ∑ т = 120 60 / (1 + ИТМ) т + 1000 / (1 + ИТМ) 20

Рачунање ИТМ-а путем покушаја и грешака или решивача у Екцелу даје резултат

ИТМ = 8.019%

Однос цена-принос корпоративних обвезница

Цена и приноси деле обрнути однос једни са другима на начин да, како се цена повећава, принос тежи опадању и обрнуто.

Нагиб горњег графикона показује осетљивост везе. Овај нагиб се назива ефективно трајање везе. Другим речима, ефективно трајање мери ценовну осетљивост обвезнице на промену приноса. Дефинисана је као просечна промена цене обвезнице за промену приноса од 1%.

Формула ефективног трајања дата је на следећи начин:

Ефективно трајање = (В - В.+) / 2В0Δи
  • В.= Вредност обвезнице када се принос смањи
  • В.+ = Вредност обвезнице са повећањем приноса.
  • В.0 = Оригинална вредност обвезнице
  • Δи = Промена приноса.

Карактеристике корпоративних обвезница

Следе карактеристике корпоративних обвезница.

# 1 - ширење корпоративних обвезница

Корпоративне обвезнице су обично ризичније од државних обвезница које издају савезне владе или локални органи попут општина итд. Будући да је ризичније, принос који очекује рационалан инвеститор више је у поређењу са државним обвезницама које се огледају у њиховим високим годишњим приходима у поређењу са владиним обвезницама обвезнице. Додатни принос који инвеститор захтева у поређењу са државним обвезницама назива се ширење.

# 2 - уграђене опције у корпоративне обвезнице

Неке корпоративне обвезнице долазе са позивом и стављају функције уграђене у њих према изјави издаваоца корпоративних обвезница.

Обвезница која се може позвати откупљује се пре доспећа обвезнице када цена обвезнице достигне цену позива. Цена позива је наведена цена по којој издавалац може повратити обвезницу, враћајући номиналну вредност инвеститору пре доспећа. Цена отписане обвезнице је генерално ниска у односу на упоредиву непозиву обвезницу због ризика за инвеститора да се опозива обвезница може назвати и пре доспећа

Обвезница која се може продати је уграђена опција у уговору о обвезници која пружа заштиту инвеститору када цена обвезнице падне испод цене емисије. Купац обвезнице која се може пунити осигуран је на умањењу цене обвезнице када каматне стопе порасту и стога буду корисне за власника обвезнице. Стога је цена путабилне везе висока у поређењу са нормалном равном везом. Стога се обвезница која се може продати откупљује по продајној цени иако је цена обвезнице нижа од продајне цене пре доспећа на датум продаје.

Закључак

Већина организација преферира корпоративне обвезнице од дугорочних зајмова за прикупљање новца, јер нуде корисне карактеристике и за инвеститоре и за зајмопримце, док се њима активно тргује и на секундарном тржишту. Стога они чине снажну компоненту структуре капитала предузећа.