Потпуни облик КПИ (значење, типови) | Комплетан водич за КПИ

Потпуни облик КПИ (кључни показатељ учинка)

Потпуни облик КПИ означава кључне показатеље учинка и они се користе у сврху мерења ефикасности организације с обзиром на начин на који постиже све своје дугорочне и краткорочне циљеве, а компаније користе овај показатељ с времена на време време за процену ефикасности свих његових одлука и пословања.

Значај

  • Кључни показатељи учинка помажу ентитету, његовим одељењима, управи, тимовима да тренутно реагују на такве догађаје који могу утицати на функционисање његовог пословања. Ово се такође користи у сврху постизања дугорочних и краткорочних стратешких циљева.
  • Кључни показатељи учинка помажу организацији да се усредсреди на заједнички циљ, па чак и да осигура да је исти на одговарајући начин усклађен са унапред утврђеним циљевима истог. Због тога је веома значајно за организације да процене шта тачно треба мерити.

Врсте КПИ

  • Квантитативан: Квантитативни показатељи су представљени заједно са бројем.
  • Квалитативни: Квалитативни показатељи су представљени слично броју.
  • Водећи: Водећи индикатори могу помоћи у предвиђању резултата процеса.
  • Заостаје: Индикатори заостајања који могу приказати неуспех или успех пост хоц.
  • Улазни: Показатељи улазних података могу мерити укупну количину ресурса који се троше у процесу извођења резултата.
  • Процес: Показатељи процеса могу указивати на продуктивност ефикасности одређеног процеса.
  • Излаз: Показатељи резултата могу одражавати резултате који произилазе из одређене активности.
  • Практично: Практични показатељи који могу да се повежу са процесима ентитета.
  • Усмерени: Показатељи смера који одређују да ли предузеће послује боље.
  • Дјелотворно: Делотворни показатељи су у великој мери под контролом компаније због резултирања променама.
  • Финансијски: Финансијски показатељи се користе у сврху мерења учинка.

Како пронаћи кључне показатеље учинка?

Компанија може да пронађе своје кључне показатеље учинка успостављањем јасних циљева, утврђивањем критеријума за постизање успеха, прикупљањем података, изградњом формуле кључног показатеља учинка и представљањем свог КПИ.

Како мерите?

  • Веб аналитика је најчешће коришћени алат за мерење кључних показатеља учинка. Гоогле аналитика може да прати све врсте података. Гоогле аналитика може да прати перформансе веб локација, нове купце, обрасце продаје итд.
  • Такође се може мерити помоћу картице Снапсхот. Ова картица може приказати приближно 5 показатеља. Снапсхот картица се сматра једним од најбољих начина на који организација може добити брз приступ свим информацијама које су јој заправо потребне.
  • Може да наведе приход који је потребан у текућем периоду, предвиђање прихода за месец дана, учинак компаније у односу на циљеве, учинак прошлог месеца и учинак претходне године за исти временски оквир.
  • Још један важан алат је извештај. Компанија с времена на време може прегледати своју извештајну картицу како би измерила своје кључне показатеље учинка. Извештај ће помоћи компанији у процени различитих важних мера попут повраћаја улагања, продуктивности итд.

Примери

# 1 - Кључни показатељи учинка менаџера пројекта

Њих менаџери пројеката користе за процену учинка у односу на одређени пројекат.

# 2 - Финансијске перформансе

Користи се за процену финансијског благостања одређеног пројекта и укупне организације.

# 3 - Ланац снабдевања и оперативне перформансе

Ово се користи за процену ефикасности механизама ланца снабдевања.

# 4 - Увид у клијенте и маркетинг

Ово организације користе за учење о увидима у купце и маркетингу.

# 5 - Операције информационе технологије и извршење пројекта

Користи се за процену перформанси ИТ операција и извршења одређеног пројекта.

Како створити и развити КПИ?

Док креирају и развијају кључни показатељ учинка, компаније морају нужно размотрити како се КПИ може повезати са одређеним пословним циљем. Ово није исто за сва одељења и организације. кључни показатељи учинка морају бити прилагођени ситуацији у којој се налази предузеће и његовим захтевима. Мора се развијати на начин који помаже организацији да постигне све своје дугорочне и краткорочне циљеве.

Приликом креирања кључног показатеља учинка компаније, њених одељења, тимова, процеса и управљања морају се користити следећи кораци:

  1. За сваки кључни показатељ учинка мора бити написан јасан циљ.
  2. Циљеви се морају делити са свим инвеститорима компаније, као што су власници капитала, повлашћени акционари, повериоци, добављачи, продавци, купци, запослени итд.
  3. Ови циљеви се морају повремено преиспитати.
  4. Мора се осигурати да се ови циљеви могу реализовати.
  5. Ови циљеви се с времена на време морају развијати како би се омогућило прилагођавање стално променљивим потребама организације
  6. Постизљивост циљева мора се с времена на време проверити
  7. Циљеви се морају редефинисати и ажурирати према потреби и када је то потребно.

Разлика између КПИ и КРИ

  • Означава кључне индикаторе учинка, док КРИ представља кључне индикаторе ризика.
  • Помаже у мерењу пословних перформанси, док КРИ помаже у квантификацији ризика.
  • Ово организација користи за праћење својих перформанси, док се КРИ користи за праћење ризика са којима се организација суочава, заједно са импликацијама истих на перформансе пословног концерна.
  • Кључни индикатори учинка помажу организацији да научи колико добро њено пословање реагује на стратешке планове, док КРИ помаже организацији у идентификовању садашњих и потенцијалних ризика и импликација немогућности да у блиском времену донесе добре резултате.

Закључак

Стога, како је већ речено, КПИ користе компаније, одељења, менаџмент и тим за процену ефикасности пословања. Кључне показатеље учинка не смете мешати са кључним показатељима ризика. Ова два појма су међусобно одвојена. Кључни показатељи учинка се такође користе за постизање циљева и задатака организације. Помаже организацији да се усредсреди на своје циљеве и осигура да се исти испуне у унапред одређеном временском периоду.