Куртоза (дефиниција, значај) | 3 врсте куртозе

Шта је Куртосис?

Куртоза у статистици се користи за описивање дистрибуције скупа података и приказује у којој мери се тачке скупова података одређене дистрибуције разликују од података нормалне дистрибуције. Користи се за утврђивање да ли дистрибуција садржи екстремне вредности.

Објашњење

У области финансија, ово се користи за мерење обима финансијског ризика повезаног са било којим инструментом или трансакцијом. Што је куртоза већа, то је финансијски ризик повезан са дотичним низом података. Косост је мера симетрије у расподели, док је куртоза мера тежине или густине дистрибутивних репова.

Врсте куртозе

Испод је сликовни приказ куртозе (све три врсте, свака је детаљно објашњена у наредном пасусу)

# 1 - Месокуртић

Ако куртоза података падне близу нуле или је једнака нули, назива се Месокуртић. То значи да скуп података прати нормалну дистрибуцију. Плава линија на горњој слици представља мезокуртску дистрибуцију. У финансијама такав образац приказује ризик на умереном нивоу.

# 2 - Лептокуртић

Када је куртоза позитивна на друге вредности више од нуле, подаци спадају у лептокуртичке. Лептокуртић има велике стрме кривине са обе стране што указује на велику популацију одступања у скупу података. У погледу финансија, лептокуртичка дистрибуција показује да би повраћај улагања могао бити врло променљив у огромним размерама са било које стране. За инвестицију након дистрибуције лептокуртића каже се да је ризична инвестиција, али такође може генерисати позамашан повраћај да би надокнадио ризик. Зелена крива на горњој слици представља лептокуртичку дистрибуцију.

# 3 - Платикуртиц

Кад год је куртоза мања од нуле или је негативна, односи се на Платикуртиц. Скуп расподеле прати суптилну или бледу криву и та крива указује на мали број одступања у расподели. Улагање које спада под платикуртиц обично траже инвеститори због мале вероватноће да ће генерисати екстремни поврат. Такође мали испуштања и равни реп указују на мањи ризик који укључује такве инвестиције. црвена линија у горњем графичком приказу приказује дистрибуцију платикуртиц-а или сигурно улагање.

Значај

  • Из перспективе инвеститора, велика куртоза расподеле приноса подразумева да ће инвестиција донети повремене екстремне поврате. Ово се може окретати на оба начина који су позитивни и крајњи негативни приноси. Стога је таква инвестиција носила висок ризик. Такав феномен познат је као ризик од куртозе. Закривљеност мери комбиновану величину два репа, куртоза мери расподелу вредности у тим реповима.
  • Када се расподела куртозе израчуна на било ком скупу података одређене инвестиције, ризик од улагања у односу на вероватноћу генерисања поврата. У зависности од његове вредности и врсте којој припада, инвестициони саветници могу да дају предвиђања за инвестирање. На основу предвиђања, саветници ће инвеститору саветовати стратегију и агенду инвестирања и они ће се одлучити за инвестирање. Да би се израчунала куртоза у екцелу, постоји уграђена функција Курт у екцелу.

Предности

  • Ово се израчунава на скупу података о инвестицији, а добијена вредност се може користити за приказ природе инвестиције. Веће одступање од средње вредности значи да су поврати такође високи за ту одређену инвестицију.
  • Када је вишак куртозе у стану, то значи да је вероватноћа генерисања високог поврата од инвестиције мала и генерисаће високе приносе у само неколико сценарија, редовно повраћај инвестиције није тако висок.
  • Велики вишак куртозе значи да се повраћај улагања може окретати у оба смера. То значи да генерисани приноси могу бити врло високи или врло ниски према изузетцима у дистрибуцији. Када је негативан, указује да је одступање скупа података од средње вредности равно.

Закључак

  • Куртоза се користи као мера за дефинисање ризика који инвестиција носи. Природа улагања за остваривање већих приноса такође се може предвидети из вредности израчунате куртозе. Што је већи вишак било ког скупа података о улагању, веће ће бити његово одступање од средње вредности.
  • То значи да таква инвестиција може да генерише већи принос или да у већој мери исцрпи вредност инвестиције. Вишак куртозе ближи нули или равно одступање од средње вредности показује да ће инвестиција имати мању вероватноћу да генерише високе приносе. Ово се може користити за дефинисање финансијског ризика инвестиције. За инвестиционог саветника куртосис је пресудан фактор за дефинисање инвестиционог ризика повезаног са портфељем фонда.